Adrian Enescu, unul dintre cei mai prolifici compozitori și producători români, cu nume predestinat muzei Eutherpe, s-a stins din viață vineri, 19 august, la vârsta de 68 de ani. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), acesta și-a dedicat 41 de ani din viață portativului, compunând muzică foarte diversificată din punct de vedere stilistic, de la electro-acustică până la muzică simfonică şi jazz. A compus și muzică de balet și muzică de teatru.
Cei care doresc să-i aducă un omagiu sunt așteptați marţi, 23 august, la sediul UCMR din București, unde va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit al compozitorului.
ACADEMIA ROMÂNĂ I-A OFERIT PREMIUL „GEORGE ENESCU’’
În 2014, Adrian Enescu a fost distins cu Premiul „George Enescu“ oferit de Academia Română. Acesta se adaugă bogatului său palmares: 20 de premii oferite de Uniunea Cineaștilor din România, 15 premii oferite de Uniunea Compozitorilor din România, Medalia „Meritul Cultural“ Clasa I oferită de Președinția României, Premiul pentru Întreaga Activitate la Festivalul de Film TIFF 2013.
Adrian Enescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, la secţiunea de compoziţie, dirijată de Aurel Stroe, şi cea de armonie, la clasa profesorului Alexandru Paşcanu. În perioada 1985 -1986 a asistat la cursurile facultăţii de muzică electronică a Universităţii Stanford, din California. Era cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, numele său fiind asociat cu 65 de filme. Ca muzician, Adrian Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând cu anii '70. Prima apariţie a sa pe disc a avut loc în anul 1975.
Conform Mediafax, Adrian Enescu a definit stilul cântăreţei Loredana Groza prin producţia unor albume precum „Bună seară, iubite”, „Un buchet de trandafiri”, sau „Diva înamorată” și a colaborat şi cu Silvia Dumitrescu, la albumul „Cred în tine”.
Citește și:
A murit scriitoarea Mihaela Burlacu
Virgil Coman, arhivarul Raiului, cetățean de onoare post-mortem al Constanței