Donatorii de sânge constănțeni, așteptați la Centrul de transfuzii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Solidaritate

Donatorii de sânge constănțeni, așteptați la Centrul de transfuzii

Sănătate 01 Noiembrie 2015 / 14:28 1408 accesări

În aceste zile am putut asista la o mobilizare impresionantă a donatorilor de sânge. Centrele de transfuzii sanguine din țară au fost asaltate de zeci și chiar sute de potențiali donatori. Oamenii au format cozi la unitățile sanitare imediat ce au aflat de cumplita tragedie de la clubul „Colectiv” din Capitală. Nu au așteptat niciun apel, au mers la centrele de donare știind că sângele este vital în astfel de situații. Este de apreciat solidaritatea, însă medicii vin cu atenționări. Medicul hematolog Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din București, a declarat că cei care doresc să doneze sânge trebuie să vină și în zilele următoare, pentru a evita aglomerarea și suprasolicitarea personalului. Ea a mai precizat că, în cazul în care personalul medical nu face nicio pauză, există riscul să apară eroarea medicală. Peste 900 de bucureșteni au donat sânge pe parcursul zilei de sâmbătă, iar în cursul dimineții de duminică, alți 200 de donatori au fost înregistrați la Centrul de Transfuzie din Capitală. De asemenea, alte peste o sută de persoane așteptau la coadă pentru a intra în Centru și a face analizele necesare în vederea donării.

CONSTANȚA Ca de fiecare dată, la aproape toate solicitările și nevoile, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța (CRTS) a răspuns prompt. Și în cazul tragediei de la clubul „Colectiv” din Capitală, conducerea CRTS locală s-a mobilizat și a trimis ajutor colegilor din București, de la diferite spitale, în funcție de solicitări. Directorul CRTS, dr. Alina Dobrotă, a declarat că Centrul are nevoie permanentă de donatori de sânge, așa că îi așteaptă pe toți cei care doresc să ajute în număr mare, permanent.

CU DOUĂ ZILE ÎNAINTE DE DONARE, ESTE INTERZIS CONSUMUL DE BĂUTURI ALCOOLICE!

CINE DONEAZĂ / BENEFICII ”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice.



12