Două străzi constănțene, numite după doi mari istorici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Două străzi constănțene, numite după doi mari istorici

Administrație 28 Februarie 2017 / 12:02 2881 accesări
Gheorghe Dumitrașcu și Virgil Coman

Gheorghe Dumitrașcu și Virgil Coman

Consilierii locali din Constanța au decis, în unanimitate, denumirea a două străzi din municipiu după unii dintre cei mai mari istorici ai Dobrogei. Este vorba despre Virgil Coman și Gheorghe Dumitrașcu, trecuți la cele veșnice când încă mai aveau multe de spus. Hotărârile de redenumire a arterelor rutiere, ce reprezintă un omagiu adus activității celor doi mari oameni de cultură din Constanța, au fost adoptate în cadrul ședinței de Consiliu Local din 28 februarie.

STRADA "GHEORGHE DUMITRAȘCU", ÎN PENINSULĂ

Strada Dianei din zona peninsulară (arteră rutieră ce leagă străzile Nicolae Titulescu și Arhiepiscopiei) va fi redenumită „Gheorghe Dumitrașcu”, după profesorul, istoricul și politicianul plecat dintre noi în 17 ianuarie, la vârsta de 77 de ani. Născut la 25 septembrie 1939, în satul Nisipari (comuna Castelu) din judeţul Constanţa, profesorul a fost un adevărat model intelectual pentru studenții și masteranzii săi. Pe lângă remarcabila activitate de la catedră, Dumitrașcu a fost un bun politician, fiind senator timp de zece ani, între 1990 și 2000, având o contribuţie importantă la realizarea Constituţiei României.

OMAGIU PENTRU VIRGIL COMAN

O altă stradă, aflată în cartierul Faleză Nord, va purta numele istoricului Virgil Coman, care s-a stins în mod fulgerător, la doar 42 de ani. Este vorba despre artera rutieră paralelă cu strada Unirii, situată între intersecțiile cu străzile Zorelelor și Cașin. Amintim că istoricul Virgil Coman a murit în seara de 5 august 2016, într-o librărie constănțeană, în timpul unei lansări de carte. Născut la 24 decembrie 1973, la Medgidia, Coman și-a dedicat întreaga viață istoriei dobrogene. În 1997 a absolvit Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universității „Ovidius” Constanţa. De la terminarea facultății până în 2003 a lucrat ca profesor, iar din 2003 până la sfârșitul vieții sale a condus Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale.



12