Drumul artei: de la Constanța în patria lui Edvard Munch

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Drumul artei: de la Constanța în patria lui Edvard Munch

Cultură 29 Februarie 2016 / 15:44 3820 accesări

Pictori tomitani consacrați, studenți de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” și elevi de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” și-au prezentat în Norvegia lucrările inspirate de tradițiile și straiele comunităților etnice din Dobrogea. Creațiile lor au putut fi admirate, în perioada 23-26 februarie, la sediul Primăriei din Baerum - Sandvika, Norvegia, după ce, în noiembrie 2015, au fost expuse pe simezele Muzeului de Artă din Constanța.

Evenimentul din patria lui Edvard Munch a fost inclus în cadrul proiectului „Centrul pentru Educație Interculturală Constanța”, implementat de Muzeul de Artă din Constanța alături de partenerii săi, Centrul Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța și International Organization for Democracy and Human Rights - IODHR din Norvegia.

ARTIȘTI EXPOZANȚI Expoziția a reunit lucrări realizate în cadrul proiectului de tinerii care alcătuiesc grupul-țintă, precum și lucrări ale unor artiști din Constanța și din Norvegia. Au expus studenții: Claudiu Mihai Argeșanu, Lavinia Cernagor, Nicoleta Constantinescu, Ana Christiana Narcisa Val, de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. Acestora li s-au alăturat colegii mai mici de la Colegiul de Arte „Regina Maria”: Daria Cristiana Barbu, Cristina Bucuran, Bianca Gabriela Cimpoeru, Cristina Ioana Cojocaru, Diana Costache, Iulia Lavinia Deacu, Ioana Theodora Lavru, Ana Gabriela Luchian, Mădălina Cristina Milică, Zoia Mohammad, Teodora Denisa Muscalu, Alexandru Neculai, Beatrice Oprea, Mihaela Perioc, Carla Predescu, Cristiana Smarandache, Andreea Sterian, Anca Roxana Strugariu, Diana Vîlceanu, Sorina Lavinia Urzică, Ana Iulia Zotic. Lista expozanților a fost întregită de profesioniști din Constanța: Nicolae Morărescu, Ignat Ștefanov, Marieta Besu, Aurelian Broască, Loretta Băluță, Mirel Dimcea, Eugenia Botezatu, Marcel Pârâială, Mihaela Ciuștea, Lelia Rus Pîrvan, precum și din Norvegia: Anni Onsager, Arnhild Grimseid, Elin Setara, Kirsten Morck, Line Schjolberg, Mariann Haukaas, Pal Unger, Ragnhild Steig Svenningsen.

Vernisajul de la Primăria din Baerum - Sandvika a fost susținut de directorul Muzeului de Artă din Constanța, dr. Doina Păuleanu, care este și managerul proiectului. Au participat la eveniment, în prezența a peste 30 de invitați, experții angajați în proiect din partea IODHR din Oslo, Norvegia: Amal Jamal, Demostene Olariu și Mihail Ciornei, expertul intercultural angajat de Muzeul de Artă în proiect, Lelia Rus Pîrvan, reprezentantul Centrului Naval Naţional pentru Studii și Inițiativă în Educaţie, Sport şi Tradiţii din Constanţa, asistentul manager de proiect Cristina Gelan, și reprezentanții autorităților locale.

Proiectul „Centrul pentru Educație Interculturală Constanța” se derulează în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” și este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Citește și:

Atelier despre straiele comunităților etnice

Obiceiuri și tradiții în Dobrogea multietnică

Artiști reprezentativi pentru comunitățile etnice

Dialog plastic între generații, în Dobrogea multiculturală

Expoziție româno-norvegiană la Muzeul de Artă

Inspirație și comunicare interculturală la Muzeul de Artă

„Mozaicul” dobrogean cultural, în viziunea tinerilor artiști

Se deschide Centrul pentru Educaţie Interculturală



12