După 35 de ani...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Întâlnirea „promoţiei de aur” a Artelor Plastice

După 35 de ani...

Cultură 04 August 2011 / 00:00 1921 accesări

„Promoţia de aur” a Liceului de Arte Plastice Constanţa - actualul Colegiu Naţional de Arte „Regina Maria - s-a reîntâlnit, la începutul săptămânii, după... 35 de ani, în cadrul unui emoţionant eveniment artistic de la care nu au lipsit „liceenii” anului 1976, diriginta, dar şi reprezentanţii conducerii, de atunci şi de acum. La galeria de artă „Ion Nicodim” din cadrul Pavilionului Expoziţional, diriginta clasei, Teodora Diaconescu, a strigat catalogul, iar din cei 27 de absolvenţi, aproape jumătate au răspuns „Prezent”. „Este interesant de urmărit traseele pe care viaţa fiecăruia le-a înregistrat, cu precădere în interiorul unor problematici strâns legate de aspecte ale artelor vizuale. Oameni stabiliţi în ţară sau sub alte stele mult îndepărtate s-au reunit pentru a povesti despre o viaţă aşa cum a fost şi aşa cum este”, a apreciat criticul de artă Alice Dinculescu.

Amintirile au fost evocate în ambianţa specială a unei expoziţii de grup remarcabile: pictură, grafică, desene de sculptor, artă decorativă. „Promoţia de aur” a liceului vocaţional constănţean a dăruit contemporaneităţii artistice româneşti plasticieni notabili precum: sculptorul Titi Ceară (Bucureşti), pictorul Gheorghe Caruţiu (Constanţa) şi pictorul Traian Oancea (Tulcea).

DESCHIZĂTORII DE DRUMURI „E importantă această întâlnire, deoarece ne revalorizăm ceea ce gândeam la o vârstă şi ceea ce gândim acum. Un lucru important în promoţia absolvenţilor din 1976 este faptul că cinci absolvenţi de liceu - Alexandru Antonescu, Traian Oancea, Vasile Manea, Titi Ceară şi eu - au reuşit să intre la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu”. Până la noi, „să intri” la pictură, la sculptură, la arhitectură era ceva de neimaginat. Noi nu auzisem de alţii care să fi reuşit aşa ceva”, a spus lect. univ. dr. Gheorghe Caruţiu.

„Este un moment emoţionant, atât pentru mine, cât şi pentru „copiii” aceştia. Aş dori din tot sufletul să se bucure de momentele acestea şi în viitor”, a spus diriginta clasei, Teodora Diaconescu.

CĂLĂTORIE ÎN TIMP „A fost un moment emoţionant şi eficient. Mi s-au confirmat nişte supoziţii şi am avut prilejul să vedem expoziţia câtorva dintre absolvenţii liceului în anul 1976 şi ne-a părut foarte bine că oamenii nu uită de artă. Ei nu stau toată ziua cu nasul în calculator sau cu paharul. Nici producătorii de artă, nici cei care au o inimă sensibilă”, a spus directorul de atunci, Nestor Ignat.

„Din noianul de culori de pe paleta vieţii să alegem vibraţiilor puternice sau pastelate care ne-au marcat în tot acest răstimp. Armoniile cromatice să ne teleporteze în 1976, anul în care am pornit pe drumul vieţii destinat fiecăruia şi să ne mângâie privirile şi sufletul cu imagini şi mesaje ce au ecou în anii de liceu, ani care rămân în memoria de lungă durată a tuturor”, a spus Ina Iordan, fostă Iliescu, îmbrăcată în sarafan, cu bentiţă pe cap, cu şosete albe şi număr matricol.

La emoţionanta întâlnire, punte peste amintiri între trecut şi prezent, au mai participat profesorul de perspectivă Petre Grăjdeanu, profesorul de fizică Maria Dobrescu, profesorul de istorie Lucia Mărăcineanu şi cel de sport, Romulus Zaharia, dar şi directorul adjunct actual, Victor Rădulescu.

La eveniment au fost prezenţi absolvenţii: Geta Blebea (Bundă), Gheorghe Caruţiu, Titi Ceară, Mihaela Curea (Roca), Gigi Dragomir, Ina Iliescu (Iordan), Mihai Mihalache, Carmen Minea (Cioacata), Mirabela Molagean (Muşat), Mihaela Privache (Mihalache), Eliza Rădoi şi Traian Oancea.



12