Educaţia şi Administraţia, jignite. Sănătatea, mângâiată pe cap

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Jurnalul celei de-a doua zile de negocieri. Un ministru incoerent

Educaţia şi Administraţia, jignite. Sănătatea, mângâiată pe cap

Administrație 18 Mai 2016 / 19:02 697 accesări

După consultări, viitorul financiar al Sănătăţii, pus la... îngrăşat

După consultări, viitorul financiar al Sănătăţii, pus la... îngrăşat

Aşa arată buzunarul Educaţiei şi Administraţiei

Aşa arată buzunarul Educaţiei şi Administraţiei

• Sindicaliştii din Educaţie: „Nu ne așteptam să fim tratați atât de rău”

• Sindicaliştii din Administraţie: „Boicotăm alegerile locale”

• Sindicaliştii din Sănătate: „Banii pot recâştiga încrederea populaţiei?“

Un discurs incoerent şi halucinant al noului ministru al Muncii - nu are sens să-i pomenim numele, căci nu vrem să vă încărcăm inutil memoria - i-a enervat teribil pe sindicaliştii din Educaţie, care au replicat ridicându-se de pe scaune şi părăsind întâlnirea. Funcţionarii din Administraţie, jigniţi şi ei, au declarat că este posibil să boicoteze alegerile locale, o ameninţare pe care am mai auzit-o de-a lungul timpului. Poate, din ciclul „Trezeşte-te române”, acu’ chiar se va întâmpla... Fericiţi cei ce lucrează în Sănătate, căci a lor este mărirea... salarială. Cioloş a îngăimat ceva despre nişte bonusuri, a scos o baionetă micuţă şi l-a înjunghiat pe la spate pe... Ponta, pe motiv de creşteri de salarii. După care a opinat că „şi Educaţia e importantă”. Acesta este tabloul zilei de miercuri, 18 mai 2016, cea de-a doua zi de... negocieri, să le spunem, în lipsa unui alt termen, între tehnocraţii care ne guvernează şi sindicaliştii care ne reprezintă. Dumnezeu să ne aibă viitorul în paza sa.

Era firesc ca un discurs halucinant, aşa cum a fost cel al ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, să stârnească nervi şi spirite în rândurile sindicaliştilor. Acesta a emis câteva idei scoase tooocmai din puţul gândirii, care ar fi umplut de draci pe oricine. Vă dăm un exemplu: „Ce vreau să sugerez este că, atâta timp cât ei (profesorii - n.r.) nu au nimic de pierdut, ci pierd doar relativ, nu este legat de solidaritate? Legat de faptul că ei ar trebui să se bucure că şi copiii profesorilor respectivi se vor duce într-un sistem de sănătate care reformează. Prin urmare, problema lor în acest moment nu este că ei nu câştigă, ci că cei de la Sănătate câştigă". Potrivit Mediafax, acesta este un mesaj de solidaritate transmis de ministru, care a mai declarat că şi el are 4 copii în sistemul de educaţie şi ştie ce înseamnă ca elevii să aibă profesori motivaţi.

Cred că am ratat ceva pe drumul logicii ministeriale. Deci, profesorii trebuie să se bucure pentru că urmaşii urmaşilor lor care vor avea nevoie de sistemul sanitar vor găsi o Sănătate betonată de măsurile luate acum de ministru. Mai mult, profesorii trebuie să fie solidari cu medicii care beneficiază de ceva creşteri salariale, dar ministrul înţelege ce înseamnă să fii profesor motivat. Vi se pare dezlânat? Vi se pare că nu înţelegeţi? Nici nu aveţi ce! Este, după spuneam, logica ministerială de tip acut aruncată pe post de lasou după cai verzi pe pereţi. Sau cam aşa ceva. Pe finalul discursului, ministrul s-a adunat de pe câmpi, după ce i-a bătut bine, şi a declarat că, săptămâna viitoare, îi va invita din nou la discuţii pe liderii sindicali din Educaţie.

Aceştia şi-au exprimat părerea în ce-l priveşte pe ministrul vesel al Muncii şi s-au ridicat de pe scaune, părăsind întâlnirea.

"Practic, învățământul superior românesc primește zero. Să-mi aducă Guvernul României asistenți la ore. Să vedem cine se mai angajează pe 1.700 de lei impozabili, în sistem. Nu susținem ordonanța. Nu văd mai nicăieri o creștere. Nu e nicio îmbunătățire. Suntem total nemulțumiți. Nu mă așteptam să fim tratați atât de rău. Am crezut că ministrul va fi mai rațional. Au spus că e rândul Sănătății și noi trebuie să mai așteptăm", a declarat Anton Hader, liderul Alma Mater. Sindicaliștii din Educație iau în calcul și organizarea unor proteste. "Cum putem merge noi în fața colegilor din Educație să le explicăm că nu e nicio mărire de salariu pentru Educație? Este inadmisibil. O lipsă de transparență totală, o lipsă de interes. Vrem cadre didactice motivate, performante, tineri pregătiți, dar le transmitem foarte clar că nu se pot acorda creșteri salariale", a declarat Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret“.

ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ BOICOTEAZĂ ALEGERILE LOCALE? OARE?

Ar putea... fi înregistrată o premieră în România? O premieră semnalată de români care CHIAR s-au săturat de acest sistem mincinos şi jignitor, care nu se mai lasă călcaţi în picioare şi care CHIAR să blocheze alegerile locale, forţând astfel „aleşii” CHIAR să-şi facă treaba? Adică să caute soluţii pentru identificarea unui echilibru financiar şi social. Nu ştim dacă se va întâmpla CHIAR aşa. Poate generaţiile viitoare să fie atât de unite şi de corecte cu ele însele. Până una-alta, declaraţii ameninţătoare precum boicotarea alegerilor locale de către sindicaliştii din Administraţie am mai auzit. "La nivelul administrației publice locale sunt probabil cele mai de jos salarii, oameni cu studii superioare şi cu vechime în muncă câştigă 1.600, 1.700 de lei net şi întrebarea noastră este dacă se mai doreşte ca oamenii să lucreze în sistem sau să plece şi să nu mai avem cu cine lucra", a declarat Pompiliu Wan Buzduga, vicepreşedintele sindicatului FORUM. El a făcut o comparaţie între situaţia funcţionarilor, oameni obişnuiţi şi "miniştri şi demnitari” şi a concluzionat că „nu este normal ca aceştia să îşi mărească salariile cu până la 70 la sută". "În afară de boicotarea alegerilor locale, probabil vom face şi o acţiune de protest. Vom avea o discuţie serioasă cu toţi liderii de sindicate, vom avea o şedință şi vom decide care sunt acţiunile de protest, pentru că aşa nu se mai poate", a mai spus acesta.

Cioloş a scos o baionetă micuţă şi l-a înjunghiat pe la spate pe... Ponta

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor va corecta inechităţile privind încadrarea şi plata pentru aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime, salariile urmând să crească în anumite domenii, iar Sănătatea este prioritară. Şeful Executivului a explicat că, în pofida unor interpretări, şi Educaţia este importantă, dar Guvernul trebuie să ţină cont de ceea ce poate face, având în vedere alocările bugetare din acest an şi estimările pentru anul viitor. Nemaiavând alte argumente, în afară de „şi Educaţia este importantă”, Cioloş a trecut la atac la Guvernul Ponta, precizând că, altfel, în absenţa unor reforme reale, este foarte uşor să faci câte o majorare de 10% - 20% pentru toţi. El a subliniat faptul că reformele trebuie să continue în domeniile în care există aşteptări mari din partea societăţii, ca şi când Educaţia sau Administraţia n-ar fi „domenii în care există aşteptări”. "Dincolo de aceasta, pe lângă creşterea echităţii salariale prin ceea ce propunem, vom introduce şi elemente noi de stimulare a calităţii în administraţia publică printr-un sistem de bonusuri de performanţă, deci care vor fi clar legate doar de elemente de performanţă. Deci aceste bonusuri vor fi acordate doar în condiţiile în care se vor îndeplini anumite criterii de performanţă şi deocamdată aceste bonusuri de performanţă ni le putem permite pentru domeniul sănătăţii şi pentru domeniul educaţiei. La fel, începem cu acest proces, după care se va continua şi pentru celelalte domenii", a spus premierul. Potrivit lui Cioloş, OUG va fi pusă în dezbatere publică şi urmează a fi aprobată în şedinţa Executivului din 1 iunie, va intra în vigoare la 1 august, iar salariile vor fi plătite majorat de la 1 septembrie.

„Sanitas“ e pe val şi nu se va opri aici

Din ciclul „Fericiţi cei ce lucrează în Sănătate, căci a lor este mărirea... salarială”, sindicaliştii din Sănătate susţin că era firesc ca cei mai mulţi bani să meargă la ei. "Corecțiile au fost făcute. Cele mai mari erau în domeniul sănătății și atunci normal că cei mai mulți bani au mers către Sănătate. Din ceea ce am văzut, sunt destul de importante și, din punctul de vedere al Federației „Sanitas“, rezolvă ceea ce ne-am dorit, acele inechități și acele corecții. Este o sursă bună de a rezolva și pentru ceilalți, dar în timp, etapizat. Nu e vorba de o creștere salarială, e vorba de corecții la ceea ce era. Dimensiunea era de 6 - 7 milioane între persoane pe aceeași funcție. Nu se putea să rămână așa. Sănătatea a primit cel mai mult și cu Administrația Publică Centrală. Cred că s-a făcut un prim pas, următorul urmează“, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației „Sanitas“.

„Sanitas“ consideră că ”acest Guvern al României a înţeles, în al 12-lea ceas, că un sistem sanitar public cu salariaţi remuneraţi corect este un sistem sanitar care poate recâştiga încrederea populaţiei într-o perioadă în care aceasta este grav afectată”. Federaţia „Sanitas“ din România îşi asigură membrii de sindicat că nu se va opri aici, că aceasta este doar o etapă în rezolvarea tuturor revendicărilor.



Ştiri recomandate

12