Pictorul Zamfir Dumitrescu, care a fost ucenic al maestrului Corneliu Baba, expune în această vineri, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă, în cele patru săli de la parterul instituției, dedicate manifestărilor cu caracter temporar. Profesor universitar, autor de cărţi și colecţionar, Zamfir Dumitrescu a fost preşedinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și parlamentar.
Pictorul s-a născut la 15 aprilie 1946, în București, într-o familie de intelectuali. După ce a absolvit prestigiosul liceu „Spiru Haret” din București, Zamfir Dumitrescu a ales artele frumoase, pictura. Însă nu a uitat niciodată cuvintele tatălui său, care, atunci când i-a cerut sfatul, întrebându-l ce să aleagă între inginerie și pictură, i-a spus, lăsându-l totuși să aleagă singur: „un inginer mediocru, chiar și unul prost își găsește de lucru și nu moare de foame, pe când de un pictor mediocru sau de unul prost nu are nevoie nimeni”.
Încă din timpul studenției, ca ucenic al maestrului Corneliu Baba, pictura devine pentru Zamfir Dumitrescu un mod de viață. El face parte, alături de Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Cornel Antonescu, Wanda Mihuleac, Victor Teodorov, Mihai Buculei, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Florin Codre, Ovidiu Buba și Tereza Panelli, din generația de aur a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, generație despre care se poate spune că a intrat deja în istoria artei.
I-A PORTRETIZAT PE MONARHII NORVEGIEI, SUEDIEI ȘI PE CEAUȘESCU Un punct de reper pentru viața artistică a pictorului Zamfir Dumitrescu îl constituie Norvegia, unde s-a simțit ca acasă, timp de un deceniu și jumătate. În această perioadă i-a pictat atât pe Maiestatea Sa (MS) Regele Olav al V-lea, MS Regele Harald al V-lea, MS Regina Sonja, monarhi ai Norvegiei, cât și pe MS Regele Carl al XVI-lea Gustaf, MS Regina Silvia, monarhi ai Suediei. I-a pictat și pe Nicolae Ceaușescu și familia sa. Au fost comenzi oficiale, pe care le-a considerat și le-a abordat ca pe adevărate provocări pentru pictura sa, pentru arta portretului.
Citește și:
Nicolae Tonitza, Corneliu Baba şi Rudolf Schweitzer-Cumpăna, în licitaţie la Casa Goldart