Regina Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, într-o perioadă în care Marea Britanie nu îşi revenise încă de pe urma distrugerilor produse de Al Doilea Război Mondial, a intrat în istorie ieri, devenind monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic. În jurul orei locale 17.30, Elisabeta a II-a, care, la vârsta de 89 de ani, este în acelaşi timp şi cel mai vârstnic monarh al Marii Britanii, a depăşit precedentul record de longevitate în fruntea ţării - 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute - care a fost stabilit de stră-străbunica ei, regina Victoria. Cu această ocazie, premierul britanic, David Cameron, i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a.
Apropiaţii reginei spun că ea nu acordă o importanţă prea mare acestui record, despre care spune că reprezintă doar ceva mai mult decât faptul că a avut o viaţă lungă. Iniţial, suverana britanică nu intenţionase să marcheze acest record într-o manieră publică, dar a ales să cedeze la presiunea opiniei publice şi a participat, ieri, la un eveniment în Scoţia, unde îşi petrece în mod tradiţional vacanţa de vară. Alături de soţul ei, prinţul Philip, care i-a fost tot timpul alături de-a lungul domniei, regina britanică a efectuat o călătorie cu o locomotivă cu aburi, pentru a marca debutul lucrărilor pentru cea mai lungă linie de cale ferată construită în Marea Britanie în ultimii peste 100 de ani.
Atunci când era o tânără prinţesă, Elisabeta nu se aştepta să devină regină, deoarece tatăl ei, George al VI-lea, a primit coroana doar pentru că fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936, pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorţată. Elisabeta a II-a avea 25 de ani atunci când a urcat pe tron, pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei. În acel moment, ea a devenit cel de-al 40-lea monarh dintr-o linie succesorală ce îşi are originea în regele normand William Cuceritorul, care a câştigat tronul britanic în anul 1066, după o victorie asupra anglo-saxonului Harold al II-lea, la finalul Bătăliei de la Hastings. În anul în care a devenit regină, Războiul din Coreea se afla la apogeu, Iosif Stalin era conducătorul Uniunii Sovietice, iar Marea Britanie tocmai anunţase că deţine bomba atomică.