Cu energie debordantă, cu chipurile luminate de zâmbete, cu gesturi grațioase sau precipitate din pricina emoțiilor, copiii și adolescenții participanți la Concursul Internațional de Dans „Marea Neagră”, au urcat, ieri, pe scenă, pentru a-și primi răsplata. După ce sâmbătă au dansat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, cei mai mari și mai mici dansatori, profesioniști, dar și amatori, s-au reunit, ieri, în sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Național de Arte (CNA) „Regina Maria”, pentru a participa la festivitatea de premiere.
Cea mai mare bucurie a constat în faptul că laureații au primit premiile chiar din partea membrilor juriului, format din nume sonore ale artei coregrafice românești: Monica Petrică de la Opera Naţională din Bucureşti, Irina Ganea-Mihaiu de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” și Traian Vlaș de la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti.
Structurat pe mai multe categorii de vârstă și discipline - dans clasic, contemporan, dans de caracter și dans românesc -, în formule solo, de duo, trio sau ansamblu, Concursul „Marea Neagră”, organizat în premieră de CNA „Regina Maria”, a avut și premii pe măsură: 64 în total. Cei aproximativ 200 de participanți provin de la școli din Constanța, București, Bacău, Iași și Cluj-Napoca.
Prin organizarea acestui concurs, Constanța - cu un teatru de balet profesionist și o școală de coregrafie cu rezultate remarcabile - a reușit să se poziționeze și mai bine pe harta dansului național.
„Constanța s-a prezentat foarte bine la acest concurs. Sperăm să avem o participare cât mai numeroasă și la ediția viitoare”, a spus directorul adjunct al Colegiului „Regina Maria”, profesoara de coregrafie Carmen Chilea.
„A fost o misiune dificilă. Mă bucur că, de la an la an, baletul evoluează, iar copiii, cu vârste din ce în ce mai fragede, realizează elemente tehnice de o complexitate deosebită cu o ușurință și o expresivitate ieșite din comun. De aceea a fost foarte dificilă departajarea. Este foarte important pentru un viitor balerin să apară de mic pe scenă și să se confrunte cu propriile emoții”, a spus prim-solista Teatrului „Oleg Danovski”, Irina Ganea-Mihaiu, membră a juriului și fostă elevă a Colegiului de Arte „Regina Maria”.
„Pentru mine e o mare bucurie să mă întorc în Constanța, deoarece am fost prim-balerin mulți ani la teatrul de aici. Mă bucur că s-a inițiat acest concurs căruia îi doresc cât mai multe ediții”, a spus și prim-solistul Traian Vlaș.