Exclusiv! A murit cel mai longeviv redactor-șef al revistei „Tomis“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Exclusiv! A murit cel mai longeviv redactor-șef al revistei „Tomis“

Cultură 30 Septembrie 2016 / 18:07 3047 accesări

Scriitorul Constantin Novac a încetat din viață în această vineri, la vârsta de 79 de ani. De mai mulți ani, regretatul om de cultură, născut la 15 august 1937, la Constanţa, se retrăsese din viața publică. Numele lui Constantin Novac se identifică cu cel al revistei „Tomis”, acesta fiind cel mai longeviv redactor-șef al publicației, conducându-i destinele din 1981 până în 2002, secondat fiind de un alt regretat om de cultură, Nicolae Motoc (1 februarie 1935 - 6 iunie 2013). În 1966 și între 1970-1971, Novac fusese redactor al revistei „Tomis”.

„UN FEL DE ZEU NORDIC, UN BĂRBAT DE O FRUMUSEȚE EXTRAORDINARĂ”

Criticul literar Alex. Ștefănescu, citat de Ovidiu Dunăreanu în volumul „Vitralii” (2006), le face portrete pitorești celor doi scriitori tomitani. El evocă venirea sa la „Tomis”, pe vremea când avea doar 23 ani, părăsind, la invitația lui Constantin Novac, postul de profesor de țară, dintr-un sat din nordul Moldovei pentru a se alătura colectivului tinerei reviste „Tomis”. „Cu mare greutate, am ajuns la gară, apoi cu trenul la Constanța, la revista „Tomis”. N-am să uit niciodată prima impresie. Ea este mai importantă decât celelalte ulterioare. Mi s-a părut în primul rând că redacția are ceva aristocratic (...). La conducerea revistei se aflau așa: un fel de zeu nordic, cum mi s-a părut Constantin Novac, un bărbat de o frumusețe extraordinară, pe care mi-am dat seama că nu voi avea niciodată șansa să-l concurez în materie de femei, și la fel de frumosul, dar în variantă brunetă, de seducător italian, Nicolae Motoc”, și-a amintit Alex. Ștefănescu venirea sa în redacţia revistei „Tomis”.

FONDATOR AL FILIALEI DOBROGEA A USR

Lui Constantin Novac i se datorează și înființarea filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR).

În anul 1963, Novac debuta în revista „Tribuna”, iar șapte ani mai târziu, în 1970, își făcea debutul editorial cu volumul de nuvele „Cheltuieli de reprezentare”. „„Cheltuieli de reprezentare” este un volum dificil, scris de un intelectual rafinat”, scria, în revista „Tomis”, în anul 1970, Al. Protopopescu.

NICOLAE MANOLESCU: „UN SCRIITOR SATIRIC CARE SE IGNORĂ”

Nicolae Manolescu îl descria pe Constantin Novac, în 1975, în paginile revistei „România literară”, ca fiind „un scriitor satiric care se ignoră”, iar Nicolae Motoc nota un an mai târziu în „Tomis”: „pe terenul unor psihologii atât de diverse, viziunea artistică a lui Constantin Novac nu este una constant rigidă: el poate trece uşor de la analiza sobră, cinematografică, în alb-negru, realistă, uneori caustică, rea, cinică, la introspecţia romantică, ironic-zeflemitoare, mai viu colorată”.

Constantin Novac și-a mai semnătura pe volumele: „Adio, Robert!” (roman, Bucureşti, Editura Eminescu, 1974), „Separaţia bunurilor” (roman, Bucureşti, Editura Eminescu, 1975), „Cocorul de pază” (nuvele, Bucureşti, Editura Eminescu, 1976), „Fericit cel care, ca Ulise…” (însemnări de călătorie, Bucureşti, Editura Eminescu, 1978), „Vară nebună cu bărci albastre”, (roman, Bucureşti, Editura Eminescu, 1983), „Oameni, furtuni, vapoare” (în colaborare cu Nicolae M. Balotă, Bucureşti, Editura Albatros, 1984), „Abandonaţi nava!” (traducere din limba engleză a romanului lui John Newcomb, Bucureşti, Editura Meridiane, 1984); „Plutind avan pe marea cea adâncă” (roman, Bucureşti, Editura Eminescu, 1987), „Vânzătorul de enigme” (antologie de proză contemporană, în colaborare cu Ovidiu Dunăreanu, Constanţa, Editura Europolis şi Revista „Tomis” 1983); „Punctul mort” (roman, Constanţa, Editura Ex Ponto, 1996).

În calitate de scenarist, Novac a colaborat la emisiuni de radio și televiziune, semnând scenariile la filmele realizate de Studiourile cinematografice Bucureşti: „La porţile ţării” (1971) - documentar artistic, „Furtună în Pacific” (1984) - lungmetraj artistic, „Puterea calorică a lemnului de palisandru” (1985).

Prozator, reporter și scenarist, Constantin Novac a fost absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân” din oraşul natal (1955) şi al unei şcoli tehnice de marină. Licenţiat al Facultăţii de Limba şi Literatura Română şi Teoria şi Practica Presei - Universitatea Bucureşti (1962), a fost asistent universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa (1962-1966). Novac era membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1977, secretar executiv al Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România, din anul 1995 și membru în Consiliul de Administraţie al Fondului Literar.

Citește și:

Solistul de muzică populară Aurelian Preda va fi înmormântat la Mănăstirea Dervent

Rămas-bun, Nicolae Motoc!

Maestrul Sebastian Papaiani va fi înmormântat lângă Marin Moraru

A încetat din viață actorul Sebastian Papaiani

„S-a stins un zâmbet mare cât o lume“ - Ioan Gyuri Pascu

Artistul Ioan Gyuri Pascu a plecat dintre cei vii

Marin Moraru a părăsit scena vieţii!

Radu Beligan, DHC al Universităţii „Ovidius“, a părăsit scena vieţii

Actorul Mircea Albulescu a încetat din viață



12