Expoziție și concurs de țesături turcești

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziție și concurs de țesături turcești

Cultură 03 Noiembrie 2014 / 00:00 681 accesări

După ce în urmă cu două săptămâni și-au etalat talentul în arta gastronomică, la cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Artă Culinară Turcească, membrele Comisiei de Femei a Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) au pus punct lunii octombrie printr-o competiție care a adus în prim-plan țesăturile tradiționale. Concursul propriu-zis s-a desfășurat la restaurantul Konak, în ambientul oferit de o expoziţie de ţesături tradiţionale turceşti. Au fost expuse articole de vestimentaţie lucrate manual, ţesături şi broderii utilizate în ornamentarea locuinţelor, multe dintre acestea fiind păstrate în lăzile de zestre ale bunicilor, având o vechime de peste o sută de ani.

MOTIVE TRADIŢIONALE Expoziţia se organizează anual cu scopul de a reînvia tradiţia artei manuale tradiţionale turceşti, dar şi a vechilor şezători în care femeile de etnie turcă din localităţile dobrogene se reuneau şi croşetau sau brodau cămăşi, ştergare ori batiste în motive orientale viu colorate. „Încercăm astfel să păstrăm vie dragostea pentru lucrul manual şi să le învăţăm şi pe tinerele din comunitate cum se brodează sau cum pot fi cusute motivele tradiţionale turceşti, antrenându-le în fiecare an într-un concurs cu premii”, a spus preşedintele Comisiei de Femei a UDTR, Amet Melec.

În cadrul aceluiaşi eveniment, preşedintele Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Turkoglu, a vorbit despre pasiunea sa de a croşeta şi de a realiza poşete, şaluri şi coliere din macrame. Ea a prezentat diverse împletituri realizate cu croşeta.

PREMII În acest an, la secţiunea „Croşetat”, concursul a fost câştigat de Betemir Begine, care s-a clasat pe locul I, Borseit Aiten - locul al II-lea și Salim Sibel, care a ocupat locul al III-lea. La secţiunea „Împletit”, Premiul I a fost cucerit de Dalip Sadet, Premiul al II-lea a ajuns la Georgeta Salim şi Nadie Iusuf, iar Premiul al III-lea a fost adjudecat de Bormambet Maiser. La aceeaşi secţiune a primit menţiune Hasan Dilber. A mai fost acordat premiul I pentru goblen doamnei Heuzi Sema.



12