Expoziţie omagială dedicată „Ilustrului Dobrogei”, Ioan N. Roman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziţie omagială dedicată „Ilustrului Dobrogei”, Ioan N. Roman

Cultură 11 Februarie 2011 / 00:00 1918 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) deţine în patrimoniul său atât valoroase artefacte, vechi de sute de ani, scoase la lumină din pământul Dobrogei, dar şi preţioase mărturii foto-documentare care reflectă personalitatea creatoare a unor nume importante ce fac cinste pământului dintre Dunăre şi Mare.

O astfel de personalitate a fost avocatul, publicistul, poetul şi omul politic Ioan N. Roman, de la a cărui trecere în nefiinţă se împlinesc, anul acesta, pe 12 iulie, opt decenii. Printre numeroasele documente aflate în fondul „I.N. Roman” - fotografii, corespondenţă, manuscrise, diplome şi brevete, poezii - există unele care atrag atenţia în mod special. Este şi cazul unei procure prin care Caterina Iorga, soţia lui Nicolae Iorga, îl împuterniceşte pe avocatul I. N. Roman să o reprezinte în instanţa de judecată, dar şi al unui act prin care Ferdinand I, „prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională, rege al României”, a decretat numirea lui I.N. Roman drept membru al Ordinului Steaua României, în gradul de comandor. Deosebit de importantă este şi schiţa arborelui genealogic al lui I. N. Roman şi Onisifor Ghibu - în care apare un strămoş comun - întocmită de ultimul dintre aceştia, susţinător al Unirii Basarabiei cu România în 1918.

„Cele mai multe documente, fotografii, care se află în fondul I. N. Roman, au fost achiziţionate în 1977, de la o rudă a acestuia. Acesta (n.r. fondul I. N. Roman) cuprinde vederi, fotografii ale lui I. N. Roman şi ale familiei, manuscrise, diplome, acte, documente care atestă calitatea sa de bun avocat. Este unul dintre cele mai importante fonduri ale MINAC, pentru perioada modernă-contemporană. De asemenea, documente referitoare la I. N. Roman se află şi la Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale”, a subliniat muzeograful dr. Lavinia Gheorghe.

Ioan N. Roman, cel supranumit de Nicolae Iorga „Ilustrul“ şi „Patriarhul Dobrogei“, s-a născut la 20 iulie 1866. Din mai 1900, acesta s-a stabilit în Constanţa, unde a practicat avocatura. Împreună cu profesorul Constantin Brătescu a pus bazele „Societăţii culturale dobrogene“, ce îşi propunea studiul trecutului şi prezentului Dobrogei, precum şi fondarea unui muzeu regional, înfiinţarea de biblioteci şi reviste culturale. De numele reputatului avocat şi om politic se leagă şi ridicarea statuii lui Mihai Eminescu, de către Oscar Han, la Constanţa. Importantul om politic şi de cultură a trecut în nefiinţă la 12 iulie 1931, la Constanţa.

Biblioteca Judeţeană Constanţa poartă numele lui Ioan N. Roman, oficial, din 24 noiembrie 2003 - conform Hotărârii nr. 204 a Consiliului Judeţean Constanţa. La fel, o stradă şi o instituţie de învăţământ.

În semn de cinstire a memoriei sale, MINAC îi va dedica marelui om de cultură o expoziţie omagială, în luna iunie.



12