Flotă multinațională la Marea Neagră, ca să ne apere de rele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia și SI, pe picior de egalitate?!

Flotă multinațională la Marea Neagră, ca să ne apere de rele

Externe 26 Aprilie 2016 / 15:41 768 accesări

Președintele SUA a cerut NATO să apere România de amenințările rusești și teroriste, după ce, în ultima sa vizită oficială în Germania, i-a sugerat doamnei Merkel că ar putea trimite trupe în România, în același context... amenințător. Deocamdată, pe Aeroportul „M. Kogălniceanu“ au poposit două F-22 Raptor, iritând, evident, Moscova, iar adjunctul secretarului general al NATO a mai pus niște sare pe rana rușilor, anunțând înființarea unei flote multinaționale la Marea Neagră, pentru a proteja regiunea. E război deja și nu ne spune nimeni? Dacă ar fi să privim spre Cotroceni sau spre Guvern, e doar... ignoranță între președinte și premier.

Adjunctul secretarului general al Alianței Nord-Atlantice a anunțat că baza de la Deveselu va trece sub comanda NATO, iar la Marea Neagră va fi creată o flotă multinațională. Oficialul a explicat că aceste măsuri se vor lua în contextul în care Rusia și rețeaua teroristă Stat Islamic sunt considerate principalele amenințări la adresa NATO. ”Este o Rusie care nu mai respectă legile internaționale și principiile actului de la Helsinki, document care a fost redactat și cu ajutorul Rusiei, țară care acum vrea să folosească forța pentru a schimba lucrurile pe teren. Pentru mulți dintre aliații din zona sudică, extinderea organizației teroriste Stat Islamic și a altor grupări teroriste, intrarea în colaps a unor țări care erau stabile anterior, cum ar fi Libia, existența unui asemenea potențial și pentru alte state din nordul Africii reprezintă o amenințare”, a declarat Alexander Vershbow laDigi 24. În aceste condiții, NATO ia în calcul creșterea numărului de exerciții comune ale flotelor României. Bulgariei și Turciei în Marea Neagră, dar și posibilitatea participării altor aliați, precum Ucraina.

Iritată de ultimele declarații NATO, Moscova nu a întârziat să riposteze. ”Alianţa Nord-Atlantică tratează Rusia ca fiind o ameninţare şi construieşte o nouă linie de confruntare în zona Mării Negre”, acuză administraţia de la Kremlin, în contextul în care NATO a trimis două avioane F-22 Raptor, invizibile pe radar, la baza de la „Mihail Kogălniceanu“. ”Rusia va lua toate măsurile necesare pentru neutralizarea ameninţărilor”, a atras atenţia reprezentanţa rusă la NATO. ”Rusia vrea relaţii bune cu toată lumea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Între timp, pe ultima sută de metri a mandatului său... final la Casa Albă, Barack Obama mai aruncă o cugetare profundă despre Putin, pentru a încinge spiritele. Preşedintele SUA a estimat că omologul său rus, Vladimir Putin, nu este pe deplin convins de ideea unei Europe unite. Într-un intreviu acordat postului de televiziune CBS, Obama a declarat că ”Putin vede NATO, UE şi unitatea transatlantică drept o ameninţare la adresa puterii ruse. Ei bine, cred că el greseşte aici. I-am spus că, de fapt, o Europă puternică şi unită care colaborează cu o Rusie puternică şi deschisă către exterior este soluţia cea bună. În acest moment, el nu este pe deplin convins”.

MOBILIZARE SUA ÎN TURCIA

SUA vor trimite lansatoare de rachete în Turcia, în apropierea frontierei cu zonele din Siria ocupate de organizația teroristă Stat Islamic, a afirmat, marți, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. Sistemul de lansatoare de rachete de tip HIMARS va fi instalat în mai, în sud-estul Turciei, zonă care a fost în repetate rânduri ținta tirurilor de rachete dinspre Siria.

Citește și:

Klemm: Principala amenințare pentru NATO vine din Rusia

SUA este preocupată de activitățile militare ruse în Siria

Rusia - NATO, de la discuţii în consiliu la... avertizări cu iz militar

Rusia avertizează că va lua măsuri împotriva sistemelor balistice ale NATO

„Relaţiile NATO - Rusia sunt la nivelul de neîncredere totală“

Cursa nucleară a marilor puteri ar putea declanşa un nou Război Rece

Contre aeriene ruso-americane

NATO poate lansa operaţiuni antiteroriste în Libia... la cerere

Taguri articol


12