Unele școli postliceale sanitare din România nu fac altceva decât să producă asistenți medicali cu diplome de... ”criminali”. Mor bolnavii cu zile sub privirile unor cadre sanitare care nu mișcă un deget. Așa cum s-a întâmplat și cu asistenta-spectator de la Ambulanța Constanța. Sâmbătă seara, în stațiunea Mamaia, în zona Melody, un om și-a dat ultima suflare deși lângă el era un cadru medical al unui serviciu de primă urgență - Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, care a ajuns la caz în 19 minute, cu mențiunea că, la acea oră, traficul era infernal. Incompetența grosolană a cadrului medical a fost recunoscută chiar de directorul executiv al SAJ Constanța, dr. Vasile Popescu. Chiar dacă ar fi trebuit să aplice manevrele învățate, cel puțin teoretic, atât în școală, cât și la cursurile de perfecționare obligatorii, periodice, în desfășurarea profesiei sale, ea a rămas încremenită. Explicațiile sale au fost de-a dreptul halucinate. Deși profesează la un serviciu de ambulanță unde viteza de reacție trebuie să fie mai ceva ca cea a luminii, ea ar fi plecat urechea la spusele trecătorilor potrivit cărora pacientul pentru care fusese solicitată era mort de o oră. Intervenția sa a fost doar... acoperirea pacientului cu o pătură. A intervenit ulterior SMURD (chemat de asistenta SAJ după cinci minute, timp în care nu a făcut nimic), care a ajuns la fața locului după 6 minute de la solicitare, echipaj care a început imediat manevrele de resuscitare, însă s-ar părea că prea târziu. Echipajul SMURD nu a mai circulat prin "traficul infernal" prin care ar fi trecut prima ambulanță. Omul a murit nu după mult timp, la spital. De ce se ajunge în situația ca un cadru medical ce depune un jurământ (și asistenții medicali depun un jurământ) să nu reacționeze când are în fața sa un pacient pe moarte?
PALMĂ DATĂ SISTEMULUI DE EDUCAȚIE Explicația vine din partea președintelui Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAR), totodată președinte al filialei Constanța, Mircea Timofte. În opinia sa, incidentul fără precedent, dar și șocant nu dă o palmă organizației profesionale, ci sistemului de educație. ”Ordinul Asistenților a reacționat imediat. Este o palmă pentru sistemul de educație. Nu știm, deocamdată, dacă asistenta de la Ambulanță are diplomă de Bac. Sunt multe școli postliceale care produc asistenți medicali fără ca ei să aibă Bac-ul luat. Nu este același nivel de educație, trebuie să recunoaștem. Noi am sesizat de mai multe ori Ministerul Educației Naționale în acest sens. Trebuie să revenim asupra Legii Educației”, a declarat, pentru ”Telegraf”, președintele OAMGMAMR.
EXERCIȚIU DE STATISTICĂ Șeful asistenților medicali din România nu dorește să se tragă o concluzie, ci propune un exercițiu de statistică, mai exact să se ia foile matricole de la liceu și să se analizeze istoria elevilor. ”Cum au trecut ei prin liceu, cum s-au târât cu note de 4,5, 5 și 6 și cum au devenit geniali în școlile postliceale, absolvind chiar cu note de 9,55”, a declarat președintele OAMGMAMR. Din păcate, sunt multe școli postliceale care își bat joc de sistemul de educație, acceptând să promoveze tineri incapabili, reprezentanții unităților de învățământ gândindu-se doar la profiturile bănești, cele mai multe cursuri fiind contra cost. Sunt tineri care nu ajung la ore, ci doar la examene, pe care le promovează pe ochi frumoși. Nici pe la practică nu calcă. Sunt așa-ziși asistenți medicali ce nu au pus în viața lor mâna pe o seringă, pe o perfuzie, pe un bolnav, nu știu să prindă o linie venoasă, un lucru esențial, d-apoi să mai acorde și primul ajutor. Este adevărat că mulți stăpânesc bine teoria, însă atunci când se văd în fața unor situații reale rămân fără replică, lucru de neacceptat într-o asemenea profesie. La sfârșitul școlii postliceale, tânărul devine asistent medical cu diplomă. Organizația profesională (OAMGMAMR) îi dă dreptul de liberă practică, pe baza diplomei, legislația actuală neavând stipulată o nouă verificare din partea unor comisii de specialitate a Ordinului. ”În unele țări, organizațiile profesionale autorizează asistentul medical doar după ce este supus unor noi teste. În legea viitoare s-ar putea să introducem și noi un asemenea filtru”, a adăugat Mircea Timofte.
CURSURI OBLIGATORII Fiecare asistent medical din România trebuie să urmeze, periodic, cursuri obligatorii, de resuscitare cardio-respiratorie, infecții nosocomiale, sau cursuri pe diferite specialități. ”Cursurile sunt tratate cu seriozitate de către lectori, însă și asistenții medicali trebuie să le trateze la fel. Avem formatori diverși, fiecare trebuie să fie responsabil de ceea ce face. Sunt 42 de județe, sunt foarte multe cursuri, este greu să le supervizăm pe toate, dar vom încerca să găsim o soluție și să facem controale inopinate”, a adăugat președintele OAMGMAMR. Revenind la cazul vârstnicului care a murit cu zile, în cazul în care familia va depune plângere, asistentei medicale i se va deschide dosar penal.
Anchetă în curs
În cazul asistentei de la Ambulanță, care a și demisionat, OAMGMAMR a declanșat, potrivit procedurilor, o anchetă. ”Am reacționat imediat. Nu știm ce s-a întâmplat, începem cercetările. Ciudat că nu a prins nici măcar o linie venoasă (procedură obligatorie de montare a unei perfuzii - n.r.). Tot la fel de ciudat este că asistenta nu pare să fi știut ce are de făcut deși SAJ organizează periodic pentru asistenți cursuri de specialitate”, a declarat președintele Ordinului. Se vor aduna toate datele, după care se vor trage concluziile și se vor lua măsurile care se impun, acestea putând să ajungă până la ridicarea dreptului de liberă practică, ceea ce presupune că ea își va lua ˮla revedere“ de la profesia de asistent medical. Decizia radicală va fi însă analizată și de către comisia juridică a Ordinului de la București.