În cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv al Federației Române de Gimnastică, desfășurată joi, constănțeanul Nicolae Forminte a fost desemnat ca antrenor coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastică, care îşi va desfăşura activitatea la Deva. Antrenor și la CS Farul, Forminte este coordonatorul echipei de antrenori în care se regăsesc alți doi constănțeni, foștii campioni mondiali de aerobic Daniela Nicolai și Remus Nicolai, dar și Liliana Cosma, Florin Cotuțiu și Adela Popa. „Noile principii de organizare răspund dorinței unanime de a asigura gimnastelor o pregătire unitară, cu un concept de pregătire unitar din punct de vedere metodologic și tehnic, mai ales la aparatul care suferim cel mai mult, paralelele. Dispunem de elemente de perspectivă, capabile să răspundă rigorilor unui program intens, talente care au posibilitatea unei ascensiuni valorice”, a spus Forminte.
Din lotul de senioare și junioare care se va pregăti în vederea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 fac parte și patru sportive constănțene: Carmen Glăvan, Maria Holbură, Ariadna Stanciu și Ioana Stănciulescu. De asemenea, la Centrul Național Olimpic de Pregătire junioare au fost selecţionate alte două constănțence, Silvia Sfiringu și Luiza Popa, iar în corpul de antrenori care se va ocupa de pregătirea acestora se regăsește și constănțeanul Florin Uzum.
În același timp, o altă gimnastă constănțeană, Cătălina Ponor, precum și Larisa Iordache și Anamaria Ocolișan, care și-au exprimat dorința de a rămâne în pregătire la București, vor primi tot sprijinul pentru a dispune de cele mai bune condiții de antrenament. În plus, Federaţia Română de Gimnastică a decis renunțarea la serviciile câtorva gimnaste, Diana Bulimar, Daniela Ciurusniuc și Silvia Zarzu, care își vor continua activitatea la cluburi, având în continuare deschise ușile lotului. Totodată, ţinând seama de situația în care se află Centrul de la Onești, s-a decis ca acesta să intre în conservare, urmând a-și relua activitatea imediat ce condițiile o vor permite.
„Am avut o ultimă perioadă extrem de cruntă prin ceea ce s-a abătut asupra gimnasticii noastre, sub foarte multe aspecte. Sigur, anumite greșeli, și poate nu puține, s-au făcut și ne aparțin, cu repercusiuni directe asupra rezultatelor generale, erori pe care dorim să le evităm în continuare, motiv pentru care au fost luate o serie de hotărâri în ceea ce privește reorganizarea loturilor, reașezarea pregătirii și responsabilităților, pentru eficientizarea la maximum a valorii și calităților gimnastelor de perspectivă aflate la nivelul actualelor loturi, eligibile pentru Tokyo 2020, fără a le uita, desigur, pe sportivele aflate în vârful ierarhiei”, a spus Adrian Stoica, președintele Federaţiei Române de Gimnastică.
România nu a cucerit nicio medalie la gimnastică în cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, pentru prima dată după 44 de ani. Gimnasta constănțeană Cătălina Ponor a înregistrat cel mai bun rezultat, locul 7 în finala de la bârnă. De la Montreal 1976 şi până la Londra 2012 inclusiv, România câştigase cel puţin o medalie de aur.
Citește și: