Cutremur la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”! Aproape 200 de angajaţi ai instituţiei ar putea rămâne fără locuri de muncă, după ce examenele în urma cărora au obţinut posturile în anul 2007 au fost anulate, prin decizia de vineri a Completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)!!! Magistraţii instanţei supreme au încheiat astfel epopeea dosarului ISU „Dobrogea”, care a vizat fraudarea concursului de admitere organizat în anul 2007 pentru ocuparea unui număr de peste 400 de posturi de subofiţer. Scandalul de corupţie de la ISU “Dobrogea” a ridicat numeroase semne de întrebare legate de maniera în care se fac angajările în structuri vitale ale statului român, care au fost create pentru salvarea de vieţi omeneşti şi pentru protejarea populaţiei în situaţii de criză - incendii, accidente rutiere grave sau calamităţi naturale. Pare incredibil faptul că frauda pusă la cale în anul 2007 are aceste proporţii, în condiţiile în care angajările într-o instituţie cu o astfel de răspundere, cu o asemenea importanţă în tot ceea ce înseamnă protejarea cetăţenilor şi a bunurilor acestora, ar trebui să se facă doar pe criterii de competenţă şi valoare. Decizia de vineri a magistraţilor confirmă, însă, faptul că şefii ISU “Dobrogea” din acea perioadă au susţinut 205 candidaţi, prin falsificarea foilor de concurs de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor, fără să se gândească preţ de o clipă că astfel de intervenţii în procesul normal de selecţie pot însemna că un concurent mai slab ia locul unui om mai pregătit şi mai competent. Ceea ce în situaţii de urgenţă poate face o diferenţă uriaşă…
SENTINŢA Magistraţii Completului de cinci judecători au menţinut vineri decizia precedentă, prin care cei consideraţi artizanii fraudei din anul 2007 sunt trimişi în spatele gratiilor. Prin urmare, fostul şef al ISU „Dobrogea”, generalul (r) Petre Trandafir, fostul prim-adjunct al inspectorului-şef al ISU „Dobrogea”, colonel (r) Neculai Coman, fostul şef al Centrului Operaţional din cadrul ISU „Dobrogea”, col. Gabriel Andrei Niculae, şi juristul ISU „Dobrogea”, mr. Gabriel Alexandrescu, au fost condamnaţi la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Col. Viorel Costache, fostul comandant al Grupului 2 Intervenţie din cadrul ISU “Dobrogea”, a primit o pedeapsă de trei ani de detenţie. Complicii lor, 13 foşti militari, au scăpat de puşcărie. Fostul şef al Biroului Comunicaţii, lt. col. Costel Datcu, fostul comandant al Detaşamentului de Pompieri Constanţa Port, cpt. Marius Sorin Bugnar, şi fostul comandant al Detaşamentului de Pompieri Palas, mr. Liviu Deoşlea, au primit câte doi ani şi jumătate cu suspendare. De asemenea, fostul şef al echipei de pirotehnicieni, lt. col. Sorin Creţu, fostul comandant al Staţiei Hârşova, lt. Dumitru Ţîncu, cpt. Florin Niculae şi lt. Adrian Mihai Bugnar au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar col. (r) Viorel Alecu, col. (r) Dănuţ Gaicu, fostul comandant al Detaşamentului de Pompieri Constanţa Oraş, mr. Laurenţiu George Dumitrescu, fostul comandant al Detaşamentului de Pompieri Mangalia, cpt. Nicuşor Ciprian Cioroiu, şi plt. adj. Mihai Tănase au fost condamnaţi la câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar a fost implicat şi colonelul (r) Eugen Romanescu, fostul şef al Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti, care a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Singurul absolvit de răspunderea penală este fostul comandant al Flotei Constanţa, contraamiralul (r) Mircea Rusmănică, care a fost achitat.
CONCEDIERI? Prin aceeaşi decizie, judecătorii au anulat 205 foi de concurs falsificate, tabelele cu rezultatele finale ale concursului în care sunt menţionaţi 192 de candidaţi admişi fraudulos şi documentele de angajare ale acestora în cadrul ISU “Dobrogea”. Sentinţa este definitivă, aşa că foştii şefi ai pompierilor constănţeni vor fi încarceraţi în penitenciar. Ca urmare a hotărârii magistraţilor, aproape 200 de angajaţi ai ISU „Dobrogea” ar putea fi concediaţi. Nimeni nu pare să ştie, însă, cum, când şi dacă acest lucru se va face... “Decizia judecătorească va fi pusă în aplicare, dar, momentan, nu ştiu în ce modalitate o vom face. După ce voi primi înştiinţarea oficială din partea instanţei supreme, voi discuta cu juriştii instituţiei şi vom lua o decizie cu privire la subofiţerii angajaţi în urma concursului din 2007”, a declarat inspectorul-şef al ISU „Dobrogea”, col. ing. Viorel Jianu.
DOCUMENTE ANULATE Conform actului de inculpare, în perioada 9 iulie - 20 august 2007, ISU “Dobrogea” a organizat un concurs pentru ocuparea unui număr de peste 400 de posturi de subofiţer. Cu doar câteva zile înainte de susţinerea probei scrise, desfăşurată pe 15 august 2007, Trandafir împreună cu subordonaţii săi, Neculai Coman, care era preşedintele comisiei de examinare, Andrei Gabriel Niculae, Gabriel Alexandrescu şi Viorel Costache, au pus la cale fraudarea concursului de angajare. Ei au ajutat 205 candidaţi să câştige examenul prin falsificarea foilor de concurs de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor. În urma punerii în aplicare a acestui plan, 192 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal. Cei cinci şefi au reuşit să coopteze alţi 12 ofiţeri, membri ai comisiei de corectare a lucrărilor scrise, care au fost de acord să falsifice lucrările protejaţilor şi au rescris foile de concurs, 171 dintre ele primind nota 10. Rusmănică şi Romanescu sunt acuzaţi că l-au contactat pe Trandafir, prin intermediul căruia au exercitat influenţe şi presiuni asupra membrilor comisiei de corectare în vederea admiterii ilegale a şase candidaţi. Anchetatorii au identificat 44 de persoane care au fost declarate respinse la acest concurs, cu toate că notele obţinute de acestea au fost de trecere. Era, însă, necesar ca ei să „pice” examenul pentru ca favorizaţii conducerii să le poată lua locurile. Faţă de cei 205 candidaţi admişi prin fals, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat. De asemenea, pentru că cei 192 de candidaţi declaraţi admişi prin fals au în prezent calitatea de cadre militare active (subofiţeri) la ISU “Dobrogea”, procurorii au cerut instanţei anularea documentelor de încadrare, iar judecătorii au admis solicitarea.