Fostul prefect Claudiu Palaz, implicat alături de Simu, în dosarul ANRP?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rechizitoriu

Fostul prefect Claudiu Palaz, implicat alături de Simu, în dosarul ANRP?

Administrație 26 Iulie 2016 / 08:05 3994 accesări

Zece persoane au fost trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un dosar ce vizează o afacere cu un teren aflat în extravilanul municipiului Constanța! Printre cei deferiți Justiției se numără Crinuța Nicoleta Dumitrean, la data faptelor președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și al Comisiei Centrale de Despăgubiri, Marko Attila Gabor, membru în aceeași comisie, Horia Simu, economist, și Horațiu Alin Dima, expert evaluator. Potrivit anchetatorilor, întreaga poveste a început pe data de 22 octombrie 2009, când Horia Simu ar fi cumpărat printr-un intermediar drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro. După ce a făcut afacerea, spun procurorii, acesta ar fi pornit mai multe demersuri, prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, pentru a obține "urgentarea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare", după cum se arată în referatul DNA. Aceste persoane cu funcţii de conducere se regăsesc în întreg aparatul administrativ, de la Administrația Prezidențială, la Ministerul Mediului și RAAPPS. Potrivit rechizitoriului, "obținerea acestor despăgubiri nelegale de inculpat s-a datorat intervențiilor făcute de acesta direct, prin intermediul unor angajați ai societăților sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse funcții de conducere în cadrul Ministerului Mediului, Administrației Prezidențiale sau RAAPPS pe lângă autoritățile implicate în procedura de retrocedare, respectiv Primăria Municipiului Constanța, Prefectura Județului Constanța, ANRP și Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, intervenții care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea soluționării dosarului de despăgubire, iar, pe de altă parte, soluționarea favorabilă a acestuia, prin acordarea de despăgubiri care nu i se cuveneau".

DNA OBIȘNUIEȘTE SĂ ÎI IERTE PE DENUNȚĂTORI?

Şi mai interesant este însă faptul că, tot potrivit procurorilor, o persoană, care la acel moment ocupa funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, i-a făcut intrarea lui Horia Simu la prefectul județului Constanța de la acea vremea, Claudiu Palaz, nimeni altul decât actualul vicepreședinte PMPal Consiliului Județean Constanța. Până în prezent, Claudiu Palaz nu a fost pus sub acuzare, deși referirile procurorilor din rechizitoriu la adresa sa conduc la infracțiunea de trafic de influență comisă de un înalt demnitar. Potrivit stiripesurse.ro, în astfel de cazuri, cei care au scăpat de acuzații au fost denunțătorii, pe care DNA i-a iertat de fiecare dată. În rechizitoriu se arată, negru pe alb, că "în același scop al obținerii cât mai urgente a despăgubirilor, inculpatul Simu Horia, prin intermediul (...) - consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale la acea dată, s-a întâlnit cu prefectul județului Constanța (n.r. Claudiu Iorga Palaz, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța), (...) și a obținut sprijinul acestuia pentru soluționarea favorabilă și urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și înaintarea dosarului la ANRP".

DNA: TERENUL A FOST SUPRAEVALUAT

Aşa cum arătam în ediţia din 22 iulie, 2016, pe 26 mai 2011, spun procurorii, "inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte/membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea mai multor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei", se mai precizează în documentul citat.

PREJUDICIU ESTIMAT LA SUMA DE 7.715.000 EURO

Potrivit DNA, ar fi fost vorba despre o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, "ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat", precizează anchetatorii. Procurorii spun că suprafața respectivă, aflată în extravilanul Constanței, ar fi avut destinația de teren agricol.

O "ATENȚIE" DE 400.000 EURO

Conform DNA, "pentru „ajutorul acordat”, în perioada ianuarie - 2 august 2011, inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta a acceptat promisiunea și a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro. În același context și pentru același motiv, în luna ianuarie 2011, expertul evaluator Dima Alin Horațiu a primit prin intermediar de la același inculpat suma de 5.000 euro", se precizează în documentul deja citat. În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin lui Horia Simu și Crinuței Nicoleta Dumitrean.De asemenea, "procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a popririi asupra sumei de 22.600 lei, aflată în contul unei unități bancare, pe numele inculpatului Dima Alin Horațiu", conform comunicatului de presă.

Citește și:

ANCHETĂ! Teren supraevaluat cu 7.000.000 euro, la Constanța

Taguri articol


12