Fostul şef SRI George Maior: „Constanţa se află de partea cea bună a frontierei, dar dincolo de ea...”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În exclusivitate pentru ”Telegraf”

Fostul şef SRI George Maior: „Constanţa se află de partea cea bună a frontierei, dar dincolo de ea...”

Eveniment 18 Mai 2015 / 00:00 1949 accesări

O promoție întreagă de absolvenți ai Facultăților de Drept și Științe Administrative și Psihosociologie din cadrul Universității ”Andrei Șaguna” (UAS) Constanța poartă, de acum, numele diplomatului George Cristian Maior, cel ce a ajuns în fruntea unei instituții de importanță națională - Serviciul Român de Informaţii. În prezent, acesta s-a reîntors în diplomație, urmând să preia mandatul de ambasador al României în SUA. Pentru că sâmbătă, 16 mai, a susținut cursul festiv în fața studenților șaguniști, am încercat să aflăm ce gânduri transmite el tinerei generații și care sunt valorile ce consideră că ar trebui păstrate în societate. Oficialul a primit în cadrul ceremoniei titlul onorific de Doctor Honoris Causa al UAS, în semn de recunoaștere a valorii profesionale, academice și a prestigiului său științific.

Reporter (R.): Care este sfatul pe care l-ați primit când erați la începutul vieții profesionale, la fel ca acești studenți, și care v-a ajutat în dezvoltarea carierei?

George Maior (G.M.): Să continui să învăț, pentru că totdeauna trebuie să fim adaptați unui mediu și social și cultural în schimbare. Acest proces de învățare și acumulare de cunoștințe nu se termină la sfârșitul facultății. Dacă vor face acest lucru, vor reuși în viață, pentru că, după părerea mea, capitalul cel mai important al unui om îl reprezintă cunoașterea, inteligența și acumularea de informații pentru a face față provocărilor vieții.

R.: Care sunt valorile care ar trebui să fie prețuite de tineri pentru evoluția României?

G.M.: Vorbim de valori morale în primul rând, dar au nevoie și de un spirit bun, pozitiv, de competitivitate, pentru că suntem într-o lume închisă a competiției, în care cel care acumulează învățătură, cunoștințe, se perfecționează permanent are șanse de a izbândi. Este important pentru tinerii noștri să facă acest lucru, pentru că pe umerii lor va sta țara în momente dificile, atât extern, cât și intern.

R.: Cum vă gândiți să-i ajutați pe tineri, din noua dumneavoastră calitate de diplomat, în parteneriate externe pe teme de educație?

G.M.: Educația, inovarea, comunicarea pe zona științei sunt o parte importantă a parteneriatului privilegiat strategic cu SUA, agreat în 2011. Aici, rolul ambasadei este foarte important în a facilita interacțiunea, comunicarea, vizitele reciproce, înfrățiri între universități, schimburi de experiență în domeniile acestea, mai ales că SUA sunt recunoscute pentru valoarea deosebită a sistemului de învățământ universitar în special.

R.: Vă gândiți să facilitați obținerea vizelor în SUA pentru elevi și studenți și pentru cei ce călătoresc în scopuri ce țin de educație?

G.M.: Este un subiect foarte important pentru toți românii, este o temă care se află pe agendă și este o prioritate a mandatului meu. Este vorba, din păcate, și de matematică, pentru că nivelul de respingere a vizelor trebuie să scadă în jur de 3%, iar el este în prezent în jurul a 9,8%, conform legislației americane. Vom vedea ce se poate face prin discuții la nivelul Congresului, pentru că acolo rezidă problema, fiind o chestiune de legislație, pentru a accelera ritmul de ridicare a vizelor pentru români.

R.: Care sunt gândurile dumneavoastră astăzi în fața studenților și ce sfaturi le transmiteți acestora?

G.M.: Nu îmi permit să le dau sfaturi, în schimb le voi da câteva subiecte de meditat în ceea ce privește evoluția lor de acum încolo. Se încheie un ciclu profesional și existențial pentru ei și începe altul. Iar noul drum este cel mai dificil, pentru că trebuie să se integreze în viață, în profesie și cred că la nivelul experienței mele voi avea câteva cuvinte de spus în acest sens. De asemenea, ținând cont de faptul că mă aflu în Constanța și având în vedere viitoarea mea calitate de reintegrare în diplomație, trebuie să înțelegem ce înseamnă această zonă a Mării Negre din punctul de vedere al agendei politice, diplomatice și strategice românești, într-o perioadă în care Marea Neagră devine un punct critic pe harta strategică și de securitate regională și chiar globală.

R.: Este Constanța în acest moment expusă la un risc din cauza poziției și ieșirii la Marea Neagră?

G.M.: Trebuie să fim încrezători că suntem de partea cea bună a frontierei în Constanța, dar, dincolo de ea, Marea Meagră devine un punct foarte sensibil. Vedeți ce se întâmplă în Ucraina, în Rusia, trebuie să fim vigilenți, atenți, să cunoaștem și să încercăm să dezvoltăm politicile de răspuns adecvate la nivel național și la nivel de UE în fața acestor provocări mari, ce cred că vor ocupa agenda externă a țării pe termen mediu și lung în mod fundamental.

Taguri articol


12