Frontul Al-Nusra - o ameninţare mai mare decât SI, pentru SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Frontul Al-Nusra - o ameninţare mai mare decât SI, pentru SUA

Externe 27 Ianuarie 2016 / 16:25 791 accesări

Frontul Al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste al-Qaida, reprezintă, pe termen lung, o ameninţare mai mare decât organizaţia teroristă Stat Islamic, pentru SUA, conform unui raport elaborat de experţi de la Institutul american de Studii privind Războiul, citat de CNN. Specialiştii americani au criticat strategia administraţiei Obama de a se concentra, în Siria, doar pe combaterea reţelei teroriste SI. ”Orice strategie care va tolera Frontul Al-Nusra va eşua în protejarea teritoriului SUA. Atacuri SI şi ale Frontului Al-Nusra ar ameninţa economia globală şi ar forţa societăţile occidentale să introducă restricţii severe asupra libertăţilor şi drepturilor civile, punând în pericol valorile americane şi stilul de viaţă american”, argumentează specialiştii.

Pe de altă parte, ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, a lansat o acuzație gravă la adresa Turciei, similară uneia făcută anterior de Rusia. Oficialul israelian a acuzat Turcia că achiziţionează petrol de la gruparea Stat Islamic şi, în acest fel, finanţează activităţile jihadiştilor. Moshe Yaalon a declarat că ”gruparea SI a beneficiat foarte mult timp de bani turceşti pentru petrol. Depinde de Turcia, de Guvernul turc, de conducerea turcă să decidă dacă vor să facă parte dintr-o cooperare în lupta împotriva terorismului. Până acum nu a fost cazul”. Ministrul israelian a afirmat de asemenea că ”Turcia a permis jihadiştilor să călătorească din Europa spre Siria şi Irak şi înapoi”. Turcia a negat în repetate rânduri că tolerează traficul cu petrol al grupării SI, iar SUA au respins recent acuzaţiile Rusiei conform cărora oficiali turci au legături cu militanţii. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a precizat însă că petrolul deţinut de SI este adus ilegal în Turcia, prin intermediari.

RĂPIRE REVENDICATĂ Reţeaua teroristă al-Qaida a revendicat răpirea misionarei creştine cu cetăţenie eleveţiană din Mali, printr-o înregistrare video în care apare femeia. Beatrice Stockly, în vârstă de 43 de ani, a fost răpită în urmă cu peste trei săptămâni, din Timbuktu, în nordul Mali. Revendicarea făcută de al-Qaida în cazul lui Stockly este prima de la răpirea acesteia. Înregistrarea video, care prezintă condiţiile eliberării femeii, subliniază deteriorarea securităţii în nordul statului Mali, la câteva luni după ce a fost semnat un acord de pace cu forţele guvernamentale şi rebelii din zonă. Stockly, care a mai fost răpită o dată, în 2012, apare purtând un văl, în înregistrarea video care ar fi fost realizată pe 19 ianuarie, având o durată de opt minute. ”Noi, Al-Qaida în Magrebul Islamic, din regiunea Sahara, declarăm că suntem responsabili de răpirea misionarei creştine Beatrice Stockly, care prin munca ei a alungat mulţi oameni de la islam, seducându-i cu firimituri de viaţă pământeană”, declară un militant al reţelei, în limba engleză. Printre condiţiile de eliberare a femeii, militanţii solicită eliberarea membrilor reţelei deţinuţi de Guvernul din Mali, precum şi a lui Ahmad Al Faqi Al Mahdi, care se află în custodia Curţii Penale Internaţionale. În nordul ţării, instabilitatea s-a instaurat din 2012, când rebelii separatişti şi teroriştii au preluat controlul asupra regiunii.

Organizaţia Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQIM) a revendicat atacul asupra hotelului de lux din Bamako, din noiembrie, soldat cu moartea a 20 de persoane, dar şi atentatele din Burkina Faso, din 15 ianuarie, care au vizat un restaurat şi un hotel, în care au murit 30 de persoane.

Citește și:

Israelul acuză Turcia că finanțează gruparea Stat Islamic

SUA îl acuză pe Putin de corupție

„Europa este pe cale să comită un suicid ritualic cu imigranții“

Atentat sângeros în Camerun

SI pregătește noi atentate în Europa

Coaliția a ucis 22.000 de jihadişti SI începând din vara lui 2014

Taguri articol


12