Fumatul în spații publice va deveni istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zegrean: „Dreptul de a fuma nu este în Constituție“

Fumatul în spații publice va deveni istorie

Politică 27 Ianuarie 2016 / 16:39 1550 accesări

Din primăvară, fumatul va fi interzis în cluburi, cafenele, baruri și alte asemenea localuri

Din primăvară, fumatul va fi interzis în cluburi, cafenele, baruri și alte asemenea localuri

Patronii care permit fumatul în propriile localuri vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 15.000 de lei

Patronii care permit fumatul în propriile localuri vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 15.000 de lei

Fie că le place sau nu, toți românii trebuie să se resemneze cu ideea că nu mai au voie să fumeze în locuri publice. Asta pentru că, miercuri, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis faptul că actul normativ care interzice acest obicei în spații colective respectă întocmai Legea Fundamentală. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis este obligat să promulge documentul, dat fiind faptul că legea a fost readoptată în Parlament, după ce șeful statului o trimisese la reexaminare. Prin urmare, după 45 de zile de la publicarea în „Monitorul Oficial“, cei care vor să meargă în cluburi, baruri, cafenele, restaurante și alte asemenea localuri trebuie să își lase țigările acasă. Fumatul va fi interzis și în instituțiile publice. Cei care nu se supun condițiilor legii riscă amenzi contravenționale cuprinse între 100 și 500 de lei. Nici patronii care permit fumatul în propriile localuri nu vor fi iertați. Firmele lor riscă sancțiuni contravenționale de 5.000 de lei, dacă nu respectă acest act normativ. La a doua abatere, amenda crește la 10.000 de lei, iar activitatea localului ar putea fi suspendată. Dacă legea este încălcată a treia oară, sancțiunea contravențională ajunge la 15.000 de lei, iar localul ar putea fi închis.

CONTROVERSE Tocmai din cauza prevederilor drastice, legea a stărnit o mulțime de controverse în rândul românilor. Practic, societatea civilă s-a împărțit în trei categorii: cei care se bucurau la gândul că nu vor mai fi obligați să suporte fumul de țigară din locurile publice, cei care consideră că li se îngrădește libertatea și cei care cărora le este indiferent dacă se permite sau nu fumatul în spații publice. Printre cei care au considerat că legea antifumat încalcă mai multe drepturi și libertăți se numără mai mulți parlamentari, care în 22 decembrie au atacat legea la CCR. Ei au considerat că, în textul actului normativ, noțiunea de „spațiu public” este definită vag și lasă loc de interpretări. Potrivit legii în cauză, locurile publice reprezintă zonele destinate utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau dreptul de acces. Cei care au depus sesizarea au considerat că, în acest fel, s-ar putea interzice fumatul chiar și în casele sau apartamentele în care locuiesc mai multe persoane, prin urmare s-ar încălca dreptul la proprietate. Nu la fel au considerat judecătorii CCR care au analizat, miercuri, excepția de neconstituționalitate. Președintele CCR, Augustin Zegrean, a precizat că sesizarea a fost respinsă pentru că nu există argumente din care să reiasă că legea încalcă drepturile garantate de Constituție. „Dreptul de a fuma nu este trecut în Constituție. Legea este vagă doar pentru cei care nu vor să o înțeleagă. Nicăieri nu este specificat că nu ai voie să fumezi în propria locuință, așa că nu trebuie să exagerăm”, a spus Zegrean după ședință. Interesant este că Zegrean a afirmat aceste lucruri în timp ce fuma, precizând că va renunța la acest obicei atunci când documentul va intra în vigoare.

UNDE-I LEGE, NU-I TOCMEALĂ! Dacă, în momentul în care actul normativ era încă în dezbateri, patronii de cluburi se opuneau vehement, spunând că vor avea de pierdut pentru că fumătorii vor evita să le mai calce pragul, acum se pare că ei s-au obișnuit cu ideea. „E adevărat că în România sunt foarte mulți fumători, dar unde-i lege, nu-i tocmeală. Dacă așa s-a hotărât, noi trebuie să respectăm. Dacă această interdicție ne va afecta... Până la urmă, o lege nu se comentează, ci se aplică!”, a declarat, pentru „Telegraf”, purtătorul de cuvânt al clubului „Doors”, Amalia Stănescu.

Citește și:

CCR trebuie să se pronunţe asupra constituţionalităţii legii antifumat



12