Autoritățile din Germania se tem de apariția unor represalii xenofobe după o serie de agresiuni în noaptea de Anul Nou la Koln, aproape toți cei suspectați de comiterea de violențe fiind de origine străină, potrivit autorităților germane, scrie AFP.
În contextul în care, de la 1 ianuarie, au fost depuse peste 500 de plângeri, dintre care 40% pentru agresiuni sexuale, aceste evenimente au pus într-o poziție dificilă pe cancelarul Angela Merkel și politica sa de deschidere față de refugiați. Cancelarul urmează să susțină o conferință de presă marți, cu ocazia vizitei premierului algerian Abdelmalek Sellal. Ralf Jäger, ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia, a declarat luni că agresiunile din Koln au fost comise „aproape exclusiv” de imigranți, în special din Maghreb și din alte țări arabe. "Printre suspecți există de asemenea refugiați veniți în țara noastră anul trecut", a spus el. Germania a înregistrat 1,1 milioane de solicitanți de azil în 2015. 14 dintre cei 19 suspecți identificați sunt originari din Maroc și Algeria, a adăugat el.
În total, aproape o mie de persoane s-au adunat în noaptea de Anul Nou în fața gării din Koln, a explicat Jäger. În acea noapte au avut loc ciocniri și au fost comise agresiuni sexuale, înainte ca locul să fie evacuat, ceea ce nu a împiedicat producerea de noi violențe. Ministrul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „pericolul” de a-i „stigmatiza” pe străini după aceste evenimente: "Este ceea ce fac profitorii extremei drepte".
Există o îngrijorare tot mai mare, după ce în noaptea de duminică spre luni au avut loc agresiuni rasiste care au vizat pakistanezi, africani și sirieni. Aceste „atacuri rasiste” par să fi fost organizate pe rețelele de socializare, potrivit poliției din Koln. Presa locală a vorbit despre o acțiune de răzbunare. "Privesc cu mare îngrijorare aceste evoluții, ceea ce se întâmplă cu ura extremei drepte", a comentat Jäger.
El a catalogat drept „inacceptabile” eșecurile poliției, însă a dezmințit că a existat dorința de a „ascunde” faptele, vorbind despre erori de comunicare și promițând „o prezență sporită a poliției și o mai mare supraveghere video”.
În Suedia, poliția a recunoscut luni că nu a făcut publice informații privind zeci de agresiuni sexuale atribuite unor străini la edițiile din 2014 și 2015 ale „We Are Sthlm”, festival care are loc în Suedia în august și care se prezintă drept cel mai mare festival din Europa pentru adolescenți.
Chiar dacă declarațiile lui Jäger diferă de comunicarea până acum confuză a autorităților privind evenimentele din noaptea de Revelion, încă rămân semne de întrebare: Cum au putut agresiunile să ia această amploare fără ca poliția să intervină? Au fost ele planificate? Chiar dacă până acum nu a fost stabilită vina refugiaților în evenimentele de la Koln, acestea au amplificat dubiile opiniei publice privind capacitatea țării de a integra milionul de solicitanți de azil veniți în 2015 din Siria, Irak, Afganistan și Africa de Nord. Aproximativ 57% dintre germani se tem de o amplificare a criminalității, conform unui sondaj al postului RTL.
Mii de manifestanți s-au adunat luni seară la Leipzig pentru a protesta împotriva sosirii de imigranți, la apelul ramurii locale a mișcării islamofobe PEGIDA, după o manifestație la Koln marcată de ciocniri cu poliția în în week-end. „Expulzați-i!”, „Rezistăm” și „Merkel trebuie să plece” - au scandat militanții, separați de contra-manifestanți de un impresionant dispozitiv de poliție. Forțele de ordine au intervenit într-un cartier reputat de stânga pentru a dispersa militanți de extremă-dreaptă care au aruncat cu pietre împotriva vitrinelor magazinelor, potrivit poliției.
În acest context și cu mai puțin de doi ani până la viitoarele alegeri legislative, Angela Merkel a fost nevoită să își modifice în weekend politica de deschidere față de imigranți, anunțând o procedură mai ușoară de expulzare a solicitanților de azil care încalcă legea. Unii oficiali vor de asemenea să le impună refugiaților locul de reședință, pentru a evita o concentrare a lor în marile orașe. În acest context, Papa Francisc a făcut apel luni la europeni „să nu cedeze în fața fricii”, vorbind totodată despre „datoria (imigranților) de a respecta valorile (...) și legile comunității care îi găzduiește”.