Gheorghe Zamfir, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gheorghe Zamfir, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa

Cultură 07 Octombrie 2016 / 16:04 1379 accesări

Universitatea „Ovidius” din Constanţa are onoarea de a vă invita la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Gheorghe Zamfir, pentru meritele sale deosebite în dezvoltarea și internaționalizarea muzicii românești și ca o recunoaștere firească a valorii și a carierei sale, care îl situează în elita artistică mondială, fiind un model pentru generațiile tinere. Momentul solemn va avea loc joi, 13 octombrie, ora 17.00, în Aula Magna.

MAESTRU AL NAIULUI

Gheorghe Zamfir, om de geniu, maestru al naiului, compozitor, doctor în muzică şi profesor, este un simbol al culturii naţionale şi internaţionale, cunoscut pentru maniera în care a modificat forma şi a perfecţionat tehnica naiului, în cele peste cinci decenii de activitate. Artistul a reuşit să aducă un instrument tradiţional românesc, aparent uitat, în mentalul colectiv global, prin abordările sale complexe şi moderne ale mai multor genuri şi stiluri muzicale.

„INOVATOR ŞI INVENTATOR”

Maestrul Zamfir îşi începe formarea profesională la Şcoala Specială de Muzică nr. 1, în prezent Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, la clasa profesorului Fănică Luca. Între ani 1961-1966, urmează cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la Secţia Pedagogie. În anul 2005, obţine titlul de Doctor în Muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, cu lucrarea „Naiul - geneză, evoluție și semnificație”, avându-l coordonator ştiinţific pe prof. univ. dr. Gheorghe Oprea. Cariera artistică a lui Gheorghe Zamfir este impresionantă şi reliefează dublul său statut de „inovator şi inventator” al naiului, dar şi cel de artist cross-over. În continuare, amintim cele mai importante momente: în anul 1959 susţine primul turneu internaţional, în Polonia; între 1960 şi 1970 susţine turnee în RFG, Elveţia, URSS, China, Grecia cu Ansamblul „Ciocârlia”, Ansamblul „Doina” şi Liceul de Muzică din Bucureşti; în 1970 formează primul taraf concertistic şi excelează la Paris, pe scena Teatrului „Vieux Colombier”, în 45 de recitaluri, cântând pentru prima oară la cele patru naiuri - soprano, alto, tenor şi bas, pe care le-a creat în 1968; în 1972 creează stilul „nai-orgă”, introducând repertorii noi, lărgind considerabil paleta de expresie şi de interpretare a naiului; în 1974 compune prima „Misa pentru Pace” pentru nai, cor, orgă şi orchestră, înregistrată la Bucureşti cu Orchestra Radio şi Corul Madrigal, avându-i ca dirijori pe Marin Constantin şi Paul Popescu; în 1978 introduce naiul în orchestra simfonică cu stilul „pop”; în 1979 înregistrează „Ciobănaşul singuratic” cu orchestra lui James Last; în 1981 desfăşoară turnee în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Canada, Africa de Sud, Scandinavia, Belgia, Franţa, Elveţia, Austria şi Japonia; în 1982 creează prima rapsodie şi primul concert pentru nai şi orchestră, pe care le înregistrează pentru Casa de discuri „Philips” cu Filarmonica din Monte Carlo, la pupitru aflându-se Laurence Foster; în 1984 creează primul cvintet pentru nai şi cvartet de coarde, „Cvintetul Plopilor”, şi compune numeroase lucrări camerale; în 1986 înregistrează primul disc cu repertoriu baroc; în 2007 susține concerte la pupitrul Orchestrei Naționale de Folclor; în anul 2013, constituie Orchestra Zamfir 50 împreună cu dirijorul Corului Operei Naţionale Române, Daniel Jinga, compusă din instrumentişti valoroşi de la Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Radio şi Opera Naţională; în anul 2015 a urcat pe scenă de șapte ori consecutiv, împreună cu André Rieu.

120 MILIOANE DE DISCURI VÂNDUTE

Maestrul Zamfir a înregistrat, până în prezent, peste160 de albume şi a vândut peste 120 milioane de discuri pe întreg globul. Acesta a obţinut peste120 de discuri de aur şi de platină, dintre care patru discuri de aur în Africa de Sud, patru discuri de platină în Noua Zeelandă, patru discuri de aur în Australia, 15 discuri de platină în Canada, doborând recordurile vremii, cu cinci milioane de discuri vândute, şi două discuri de aur în Statele Unite ale Americii.

CREATORUL PRIMEI CATEDRE DE NAI DIN LUME

În perioada 2001-2005, Gheorghe Zamfir a fost profesor asociat la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a creat prima catedră de nai din lume. Şi-a continuat cariera academică colaborând cu Universitatea „Valahia” din Târgoviște, iar în anul 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

De-a lungul timpului, a obţinut o serie de titluri, medalii şi distincţii, dintre care amintim: Cavaler al Belgiei; Cavaler al Luxemburgului; Medalia de Aur a Asociaţiei de pe lângă Academia de Artă, Ştiinţe şi Litere din Paris (de două ori); Medalia Universităţii „Don Bosco” din Roma (de două ori); Meritul Cultural în grad de Ofiţer (Franţa); Medalia Vaticanului, oferită de Papa Ioan Paul al II-lea; Ordinul Săgetătorului de Aur al Italiei; Ordinul Comandorului, oferit de preşedintele Republicii Peru; Premiul Academiei „Charles Cros” a Franţei (de două ori); Ordinul „Mihai Eminescu”, cea mai înaltă distincţie culturală a Republicii Moldova.

Universitatea „Ovidius” din Constanţa este onorată să-i confere titlul de Doctor Honoris Causa, ca o confirmare academică a înaltei sale măiestrii și în deplină rezonanță cu notorietatea internațională de care se bucură de peste cinci decenii.



12