Gianni Infantino este noul preşedinte al FIFA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fotbal

Gianni Infantino este noul preşedinte al FIFA

Sport 26 Februarie 2016 / 19:05 549 accesări
Gianni Infantino a reușit să păstreze în Elveția președinția FIFA

Gianni Infantino a reușit să păstreze în Elveția președinția FIFA

Gianni Infantino a câştigat vineri alegerile pentru preşedinţia Federației Internaționale de Fotbal (FIFA). În al doilea tur de scrutin, Infantino a obţinut 115 voturi din 207 posibile, în timp ce Şeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa a strâns doar 88 de voturi. Prinţul Ali Bin Al Hussein a obţinut 4 voturi, în timp ce Jerome Champagne n-a strâns niciun vot. Elvețianul a beneficiat de prevederea că, din al doilea tur de scrutin, este suficientă majoritatea simplă pentru a câștiga alegerile. Scorul din primul tur, unde era nevoie de o majoritate de două treimi din totalul voturilor exprimate, a fost: Infantino 88 de voturi din 207 posibile, Salman 85, Ali 27 și Champagne 7. Al cincilea candidat, Tokyo Sexwale, s-a retras înaintea primei sesiuni de votare. Se pare că secretul alegerii lui Infantino a fost un pact cu Ali, căruia i s-ar fi promis funcția de secretar general! Infantino, al nouălea preşedinte ales al FIFA în cei 112 ani de existenţă ai instituţiei, a devenit succesorul lui Sepp Blatter, implicat anul trecut în uriașul scandal de corupţie care a vizat forul mondial, în urma căruia mai mulţi oficiali de rang înalt din cadrul FIFA au fost suspendaţi şi arestaţi.

Elveţianul Gianni Infantino, în vârstă de 45 de ani, este secretar general al UEFA din 2009. S-a alăturat UEFA în 2000, ca avocat şi secretar general al Centrului Internaţional pentru Studii legate de Sport (CIES) la Universitatea Neuchatel. Înainte de a deveni secretarul general al UEFA, a fost consilier juridic pentru federaţiile din Spania, Italia şi Elveţia. Infantino, care la UEFA a coordonat tragerile la sorţi pentru Liga Campionilor, Liga Europa şi Campionatul European, vorbeşte cinci limbi. A vorbit în campania sa despre cheltuielile foarte mari ale FIFA şi a promis că le va pune capăt şi că banii vor fi direcţionaţi către dezvoltare. El a subliniat că forul mondial a cheltuit 30 de milioane de euro pentru organizarea congresului anual, de 30 de ori mai mult decât o face UEFA, deşi este doar de patru ori mai mare. În plus, cheltuielile de salarizare de la FIFA au fost de două ori mai mari decât cele de la UEFA, deşi angajaţii sunt mai puţini. Infantino este de părere că economiile făcute îl vor ajuta să mărească sumele ce vor reveni fiecărei federaţii afiliate FIFA și a precizat că, în cazul în care va fi ales, nu va numi un european ca secretar general al FIFA. Planul său include şi o reformă a sistemului de transferuri.

MANDATUL LUI INFANTINO SE ÎNCHEIE ÎN 2019

Președintele interimar al FIFA, camerunezul Issa Hayatou, a anunțat vineri că președintele ales de Congresul de la Zurich va avea un mandat de doar trei ani, până în 2019, și nu până în 2020. Conform statutului FIFA, Infantino va completa mandatul început de elvețianul Joseph Blatter pe 31 mai 2015. FIFA a votat vineri un pachet de reforme care includ prevederea duratei maxime a mandatelor unui președinte. Niciun președinte ales nu va putea avea mai mult de trei mandate de patru ani și nu va putea depăși 12 ani în fruntea FIFA. Blatter a fost președinte mai bine de 17 ani, iar predecesorul său, Joao Havelange, 24 de ani!

CONGRESUL FIFA A ADOPTAT ÎN BLOC REFORMELE VIZÂND TRANSPARENȚA ȘI BUNA GUVERNARE

Participanții la Congres au adoptat vineri, cu 179 voturi pentru și 22 împotrivă, un set de măsuri care vizează restaurarea credibilității acestei instituții, confruntată în prezent cu cea mai mare criză din istoria sa. Aceste reforme vizează, în principal, îmbunătățirea guvernării și prevăd, între altele, o limitare la 12 ani a mandatelor președintelui și un control al integrității aleșilor. Ele au în vedere, de asemenea, o creștere a transparenței fluxurilor financiare și a remunerațiilor. Aceste propuneri au fost elaborate de către o comisie de reforme prezidată de Francois Carrard, un avocat din Lausanne, fost director general al Comitetului Internațional Olimpic, care a îndeplinit aceeași misiune atunci când CIO s-a confruntat cu un vast scandal de corupție, la începutul anilor 2000. Ca să fie incluse în noul statut al FIFA, ce va intra în vigoare pe 26 aprilie, aceste propuneri de reformă trebuiau aprobate de trei sferturi dintre cele 207 federații care au votat vineri, Kuweitul și Indonezia fiind în continuare suspendate.

Iată cele mai importante măsuri adoptate vineri la Zurich:

Separarea puterilor - Comitetul executiv al FIFA, alcătuit din 24 de membri, va fi înlocuit de un Consiliu FIFA format din 36 de membri și de un Secretariat General, funcțiile politice ale instanței fotbalului mondial urmând să fie separate de managementul de zi cu zi. Consiliul FIFA, ales de federațiile membre, va fi responsabil de stabilirea direcției strategice de ansamblu. Secretariatul General, alcătuit din profesioniști, se va ocupa de aspectele operaționale și comerciale ale acestei strategii.

Limitarea mandatelor - Niciun oficial ales nu va putea avea mai mult de trei mandate de patru ani, în total 12 ani. Limitarea mandatelor se aplică, de asemenea, tuturor membrilor Consiliului FIFA. Comisiei de Audit și Conformitate și instanțelor juridice.

Transparența - Noul președinte va conduce Consiliul având mai mult un rol de ambasador. Salariul președintelui și al tuturor oficialilor FIFA va fi făcut public. O comisie va cerceta amănunțit integritatea candidaților înainte să le fie permis să candideze pentru Consiliu. Comisiile pentru Finanțe, Dezvoltare și Guvernanță vor avea și membri veniți din afara fotbalului. Toate deciziile luate de Consiliu, de Secretariatul General și de comisiile de Finanțe, Dezvoltare și Guvernanță vor avea nevoie de aprobarea Comisiei de Audit și Conformitate, care este independentă.

Diversitatea - Promovarea femeilor va deveni un obiectiv prioritar. Șase femei, câte una din fiecare confederație regională, vor face parte din Consiliul FIFA. Numărul comisiilor permanente va fi redus de la 26 la 9. De asemenea, va fi înființată o comisie în care vor fi reprezentați jucătorii, cluburile și ligile.

5 MILIARDE DOLARI CIFRĂ DE AFACERI PENTRU PERIOADA 2015-2018!

FIFA speră să-și mențină cifra de afaceri de 5 miliarde de dolari pentru perioada 2015-2018, a afirmat secretarul general interimar, germanul Markus Kattner. „FIFA se află în acest moment într-o întârziere de aproximativ 550 de milioane de dolari în ce privește realizarea obiectivelor sale pentru perioada 2015-2018. Mediul economic este dificil. Noi vom înregistra un rezultat negativ pentru 2015, care va avea un impact negativ. Dar FIFA dispune, în același timp, de rezerve de 1,5 miliarde dolari, care îi permit să facă față, iar noi ne vom menține obiectivul privind o cifră de afaceri de 5 miliarde de dolari pentru perioada 2015-2018”, a precizat Kattner, fost director financiar, care a asigurat interimatul în postul de secretar general după suspendarea francezului Jerome Valcke. Conform unei surse apropiate organismului mondial, FIFA va trebui să înregistreze în 2015 pierderi mai mari de 100 milioane de dolari. Referitor la perioada 2011-2014, cifra de afaceri a organizației s-a ridicat la 5,7 miliarde dolari. Campionatul Mondial din 2014, organizat în Brazilia, a adus doar el venituri de 4,8 miliarde dolari!

Citește și:

Vineri vom cunoaște succesorul lui Blatter la președinția FIFA

Prinţul Ali a solicitat la TAS amânarea alegerilor de vineri!

Acordul dintre Asia și Africa nu-l îngrijorează pe Infantino

FIFA a confirmat candidaturile pentru alegerile din 26 februarie



Ştiri recomandate

12