Autorităţile din Grecia încep, luni, deportarea în Turcia a imigranţilor extracomunitari ajunşi clandestin pe insulele elene, circa 500 de persoane urmând să fie transferate în prima zi pe teritoriul turc. Două corturi mari pentru verificarea situaţiei juridice a imigranţilor au fost amplasate în portul Dikili, situat pe insula Lesbos din Marea Egee. ”Cinci sute de imigranţi vor fi transferaţi luni din Grecia în Turcia”, a declarat Efkan Ala, ministrul de Interne turc, citat de ziarul „Aksam“. ”Câte 250 de imigranţi vor fi transferaţi în Turcia marţi şi miercuri. Cetăţenii afgani, irakieni şi pakistanezi vor fi repatriaţi via Turcia”, a spus oficialul de la Ankara. Peste 6.000 de imigranţi din Orientul Mijlociu au ajuns clandestin pe insulele elene, începând din 20 martie, iar situaţia juridică a multora dintre ei este incertă. UE și Turcia au stabilit ca toţi extracomunitarii ajunşi în Grecia după 20 martie, care nu se califică pentru obţinerea azilului, să fie repatriaţi.
Între timp, Austria a anunțat că vrea să mobilizeze militari în zona Brenner, la frontiera cu Italia, pentru a bloca tranzitul imigranţilor extracomunitari spre statele din nord-vestul Europei. Anunțul a fost făcut de ministrul austriac al Apărării, Peter Doskozil, într-un interviu acordat publicaţiei germane ”Die Welt”. ”În contextul în care frontierele externe ale UE nu sunt protejate suficient, Austria intenţionează să implementeze, în curând, măsuri stricte de control la frontieră. Acest lucru înseamnă controale în trecătoarea Brenner, inclusiv prin mobilizarea de militari”, a declarat Peter Doskozil. Militarii pot oferi asistenţă poliţiei de frontieră în gestionarea afluxului de imigranţi, inclusiv în procedurile pentru deportare, a explicat ministrul austriac al Apărării. Doskozil a reiterat solicitarea Austriei de constituire a unei structuri europene pentru protejarea frontierelor externe ale UE. ”Doar săptămâna trecută, pe Marea Mediterană au ajuns în Europa circa 5.000 de imigranţi. Când vremea se va îmbunătăţi, numărul imigranţilor va creşte considerabil”, a adăugat oficialul austriac.
Atât Austria, cât şi Italia sunt membre ale spaţiului european de liberă circulaţie Schengen. Austria propune crearea unei forţe auxiliare care să ofere asistenţă Agenţiei UE pentru frontiere (Frontex) în gestionarea afluxului de imigranţi.
Citește și:
Români arestați în Austria, din cauza... imigranților
Austria mobilizează soldați la granița cu Italia pentru a bloca tranzitul imigranților
Doi români care transportau ilegal imigranți, arestați în Austria
Danemarca prelungește controalele la granița cu Germania
Poliție europeană anti-imigraţie
Recunoștință eternă doamnei Merkel: SI îndeamnă musulmanii să comită atentate în Germania