Guvernul de la Berlin a aprobat, marţi, participarea Germaniei la operaţiunea militară internaţională din Siria împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, a declarat un oficial german, citat de Reuters. Camera Inferioară a Parlamentului decide, miercuri, dacă Germania va interveni militar în Siria. Dacă va primi aviz favorabil, 1.200 de militari germani vor participa la operaţiunile din Siria, unde Germania vrea să trimită avioane de recunoaştere, aeronave de alimentare şi o navă militară. După atentatele de la Paris, Guvernul Germaniei a decis trimiterea unei nave militare în estul Mediteranei şi a unor avioane de recunoaştere, pentru a oferi ajutor coaliţiei internaţionale coordonate de SUA care atacă poziţii din Siria şi Irak ale reţelei teroriste Stat Islamic. Coaliţia condusă de SUA efectuează, de peste un an, raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii SI. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.
Și Parlamentul britanic decide miercuri dacă Marea Britanie va putea lansa o campanie militară proprie în Siria, împotriva Statului Islamic. Propunerea a fost lansată de premierul David Cameron, care a prezentat joi, în Parlament, proiectul privind intervenţia militară în Siria. El crede că Marea Britanie trebuie să susţină o campanie militară proprie în Siria şi să nu răspundă invitaţiei de a se alătura coaliţiei internaţionale care luptă în Siria, pentru că SI este o ameninţare directă pentru Marea Britanie. Cameron a mai propus în august 2013 ca Marea Britanie să intervină militar în Siria, însă moţiunea a fost respinsă de Parlament.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.
Citește și:
Guvernul Germaniei va aproba marți trimiterea a 1.200 de militari în Orientul Mijlociu
Trei islamişti francezi acuzaţi de legături cu Stat Islamic, arestaţi în Tunisia
Barack Obama şi Vladimir Putin s-au întâlnit la Paris
Turcia a predat Rusiei trupul neînsuflețit al pilotului ucis după doborârea avionului SU-24