Guvernul lansează oficial subscripția publică pentru Cumințenia Pământului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul lansează oficial subscripția publică pentru Cumințenia Pământului

19 Mai 2016 / 17:28 409 accesări

Guvenul României și Ministerul Culturii lansează oficial campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului”. Campania se va derula până pe 30 septembrie și are nevoie de un sprijin cât mai larg, anunţă Guvernul.

Guvenul României și Ministerul Culturii lansează oficial campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului”. Campania se va derula până pe 30 septembrie și are nevoie de un sprijin cât mai larg, așa cum s-a întâmplat și în cazul Ateneului Român, în urmă cu 130 de ani.

Peste 20 de personalități publice – printre care Andrei Pleșu, Maia Morgenstern, Oana Pellea și Victor Rebengiuc – au anunțat deja că susțin această inițiativă și apar în spotul de promovare care se va difuza începând de vineri, 20 mai.

Este unul dintre cele mai importante proiecte naționale menite să întărească solidaritatea dintre stat și societate, scopul său fiind recuperarea unei componente importante a identității culturale autohtone.

Achiziția operei se va face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor: suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern și e nevoie ca șase milioane de euro să fie colectate cu ajutorul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și juridice.

Campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia pământului”, urmărește să atragă contribuțiile românilor interesați de recuperarea patrimoniului național. Este necesară strângerea sumei de șase milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele cinci milioane de euro alocate deja de Guvernul României.

După ce mai multe opere ale lui Brâncuși au fost achiziționate în ultimii ani de proprietari privați, această sculptură, reprezentativă pentru întreaga sa operă, este ultima pe care statul român o mai poate recupera, pentru a o putea face accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă.

„Viziunile, viața și valorile ne despart zi de zi, însă în momentele cheie se vede coeziunea unei națiuni. Asta s-a văzut și în cazul subscripției naționale pentru ridicarea Ateneului Român, acum 130 de ani. Cred cu tărie că asta trebuie să vedem și acum cu opera «Cumințenia pământului». Ca atare, deoarece vreau ca Brâncuși să ne adune, nu să ne dezbine, lansez românilor o chemare la asumarea valorilor la nivel individual”, a declarat Dacian Cioloș, premierul României.

Printre personalitățile care și-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripție publică sunt Doina Lemny, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, ambasadorul Franței - François Saint-Paul, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu și Cosmin Alexandru. De asemenea, în spotul publicitar - care se va difuza începând de vineri, 20 mai – își declară susținerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleșu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoș Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv și Virgil Stănescu.

“Curajul arătat prin acest demers, de a merge către oameni și a le cere să se implice personal, este o ocazie extraordinară de a conștientiza lucrurile minunate pe care România le are. Propun să apreciem ce avem cât avem, nu când nu mai avem. Să apreciem prezența, nu să ne doară lipsa. Astfel, am văzut în «Cumințenia pământului» și povestea acestei opere un îndemn de asumare personală a valorilor naționale. Pentru că România este a mea!", a declarat Felix Tătaru, președintele GMP Group, agenția care, împreună cu Media Investment, coordonează pro bono campania de comunicare a subscripției pentru “Cumințenia pământului”.

Donațiile cetățenilor și ale persoanelor juridice direct în conturile deschise pe numele Ministerului Culturii vor beneficia de facilități fiscale, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 10, publicată în Monitorul Oficial din 6 aprilie 2016. În cazul în care campania nu va fi una de succes, fiecare donație va fi returnată contributorilor.

Primele rezultate ale campaniei vor fi făcute publice la 1 iunie, iar periodic, în zilele de 1 și 15 ale fiecărei luni de campanie, sumele strânse până în acel moment vor fi date publicității.

Românii pot dona direct prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro

La acest link românii pot vedea toate modalităţile prin care se pot face donaţii: http://goo.gl/Fq2r6B.

Despre "Cumințenia pământului"

”Cumințenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.

Brâncuși spunea despre operă: “«Cuminţenia pământului»... A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită... Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului - care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”

”Cumințenia pământului” e realizată în calcar crinoidal și, din informațiile de la primul posesor, se știe că Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. În prezent, ”Cumințenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

Despre Brâncuși

Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobița, Gorj. Este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța și puritatea formei și prin utilizarea sensibilă a materialelor. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură.

Ansamblul sculptural "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuși din România. Cele patru componente sculpturale —"Masa tăcerii", "Aleea scaunelor", "Poarta sărutului" și "Coloana fără sfârșit" — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 de metri. Ansamblul a fost inaugurat în anul 1938.



Ştiri recomandate

12