Guvernul de la Chișinău, al premierului liberal-democrat Valeriu Streleț, a fost demis joi de Parlament, printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă și susținută de Partidul Democrat, una din formațiunile componente ale Alianței pentru Integrare Europeană-3. Potrivit mass-mediei locale, 65 de deputați, din 101 membri ai Parlamentului, s-au pronunțat pentru demiterea Cabinetului Streleț, iar 18 au votat împotrivă. Voturile „pentru“ au venit din partea socialiștilor, comuniștilor și democraților, iar cele „împotrivă“ din partea liberal-democraților. Liberalii și cei din grupul fostului premier Iurie Leancă s-au abținut de la vot. Pentru ca Guvernul Streleț să fie demis erau necesare 51 de voturi.
Semnatarii moțiunii l-au acuzat pe premierul Streleț de complicitate la acte de corupție, prin sprijinul acordat fostului său șef de partid Vlad Filat, aflat în prezent în arest preventiv, sub acuzații de luare de mită și trafic de influență. În cadrul discursului susținut în Parlament, Valeriu Streleț a respins acuzațiile ce i s-au adus, afirmând că moțiunea de cenzură a comuniștilor și socialiștilor este total lipsită de fundament.
Guvernul Streleț, învestit la 30 iulie, cu susținerea unei coaliții majoritare pro-europene (Partidul Liberal Democrat - Partidul Liberal - Partidul Democrat), a fost al treilea Executiv pe care R. Moldova l-a avut în acest an, după cele conduse de Iurie Leancă și Chiril Gaburici.
Citește și:
România sprijină Republica Moldova în sectorul agricol
Sechestru pe bunuri ale fostului premier Vlad Filat
Transnistria poate exista independent de R. Moldova doar dacă zboară pe Lună
Senatul a ratificat asistența financiară către Republica Moldova
Ilan Shor, absolvit de orice răspundere penală, în detrimentul lui Vlad Filat