Hackeri cu presupuse legături cu China ar fi accesat date sensibile ale personalului militar şi din cadrul serviciilor de informaţii din SUA, au declarat oficiali americani, citaţi de BBC News Online. Detalii ale unei breşe majore de securitate au apărut săptămâna trecută, dar oficialii oferă, în prezent, date privind o potenţială nouă breşă. Există temeri că atacul ar putea lăsa vulnerabili în faţa şantajului membrii serviciilor de securitate şi familiile lor. Oficialii care au vorbit sub acoperirea anonimatului cred că atacatorii au vizat documentele trimise de personalul militar şi din cadrul serviciilor de securitate pentru obţinerea autorizaţiei. Documentul include informaţii personale, de la culoarea ochilor la istoricul financiar şi abuzurile de substanţe din trecut, precum şi detalii de contact ale prietenilor şi rudelor persoanelor respective. Joel Brenner, fost oficial din cadrul serviciilor de contrainformaţii, a calificat datele drept ”o mină de aur pentru hackeri”. Se crede, de asemenea, că această breşă de securitate este mult mai mare decât se anunţase iniţial. Estimările iniţiale afirmau că numărul persoanelor potenţial afectate este de patru milioane, dar oficiali apropiaţi de anchetă au declarat că ar putea fi implicate 14 milioane de persoane.
MAI PUȚINE SECRETE Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a desecretizat, vineri, raportul inspectorului general privind ancheta realizată în cazul erorilor instituţiei americane înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, la zece ani de la încheierea ei, relatează CNN. Documentul de aproape 500 de pagini prezintă o listă cu probleme sistemice pe care inspectorul general le-a identificat drept având o contribuţie la ratarea avertismentelor lui Osama bin Laden privind un complot de deturnare a unor avioane şi folosirea lor ca arme. Raportul nu are dezvăluiri dramatice, dar oferă o analiză suplimentară pentru aceleaşi probleme identificate de alte anchete guvernamentale.
Ancheta urmează unei investigaţii comune a Congresului care a conchis că serviciile de informaţii ale SUA nu aveau o strategie cuprinzătoare pentru combaterea rețelei teroriste al-Qaida. Raportul conchide că niciun angajat al CIA nu a încălcat legile şi că erorile în strângerea de informaţii nu sunt rezultatul unei conduite necorespunzătoare. Problema este că agenţii nu şi-au îndeplinit munca satisfăcător. O secţiune de interes este cea referitoare la rolul Arabiei Saudite şi legăturile acesteia, dacă există, cu al-Qaida. În timp ce există speculaţii în rândul agenţilor de informaţii americani că unii oficiali guvernamentali saudiţi l-ar fi susţinut pe bin Laden, nu sunt suficiente informaţii care să confirme acest lucru.