„Hai să dăm mână cu mână”, în Gara Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Hai să dăm mână cu mână”, în Gara Constanța

Cultură 22 Ianuarie 2016 / 16:11 858 accesări

Cei 157 de ani care se împlinesc duminică, 24 ianuarie, de la Unirea Principatelor Române vor fi sărbătoriți de Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” printr-o serie de evenimente tematice de promovare a valorilor istorice în gări.

Astfel, începând cu ora 10.30, în gările Bucureşti Nord, Timişoara, Arad, Constanţa şi Iaşi se vor organiza momente artistice cu dansuri, cântece populare, poezii, muzică folk şi expoziţii tematice. „Ansambluri de dansatori, artişti, cluburi de copii, cadre didactice şi liceeni vor sărbători împreună cu feroviarii, muzica, poezia, dansul, fiind oaspeţi şi gazde în acelaşi timp pentru miile de călători care sunt aşteptaţi să-şi dea mâna”, spun inițiatorii evenimentului.

În Gara Constanţa, călătorii se vor întoarce în timp cu ajutorul unei expoziţii cu fotografii tematice, realizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

SPECTACOL PENTRU PICI Tot duminică, trupa de teatru pentru copii Suflețel îi invită pe prichindeii constănțeni la o întâlnirea cu Nică din „Amintiri din copilărie”, cu mătușa Măriuca „și cu alte câteva personaje de soi, de prin povești de la noi”, după cum spun organizatorii. Spectacolul este programat de la ora 11.00, la Forte Life, și are un titlu de... sărbătoare: „Hai să dăm mână cu mână”, care trimite la evenimentul istoric de acum 157 de ani, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești după ce, pe 5 ianuarie, fusese desemnat domn al Moldovei.

„Ș-apoi ce întâlnire și ce vorbă de unire ar fi, cum ar putea fi povestea adevărată, dacă nu ar fi prezent și Moș Ion Roată să ne împartă niscai povestioare înțelepte și cu haz! Mătușa Smaranda a adunat comori din hambar și ne va ajuta să aranjăm cu grâu, porumb și alte cereale și făinoase - coronițe pentru sporul casei, numai bune de pus la ferestre și la uși! Va fi, așadar, o întâlnire cu de toate: cu povești, cu horă, cu teatru de păpuși, cu atelier de meșteșugărit, cu istorioare despre această zi mare, cu surprize fel de fel ca-ntr-un târg mai mititel! Hai să dăm mână cu mână să fim suflete-mpreună!”, îndeamnă organizatorii evenimentului.

Momentul istoric de acum 157 de ani a fost sărbătorit în avans, vineri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, printr-o tradițională lecție deschisă, susținută de muzeograful MINAC, dr. Lavinia Dumitrașcu, și de directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, dr. Corina Apostolenau, dar și prin momente artistice susținute de copii de la școlile din municipiu și județ.

„Mica Unire” a fost sărbătorită, vineri, și în Mangalia, unde Colegiul Economic, Școala cu clasele I-VIII „Gala Galaction” și Grădinița nr. 2, care face parte din structura Liceului Teoretic „Callatis” din localitate, au organizat manifestări cultural-științifice la care au fost invitați specialiștii Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, pentru a le vorbi elevilor și preșcolarilor despre evenimentele desfășurate în urmă cu 157 de ani, care au avut ca rezultat Unirea Moldovei cu Țara Românească.

Citește și:

„Mica Unire”, la Muzeul de Istorie

Taguri articol


12