Iarna de acum 2.000 de ani, sculptată pe un pahar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Exponatul lunii ianuarie, la Muzeul de Istorie

Iarna de acum 2.000 de ani, sculptată pe un pahar

Cultură 06 Ianuarie 2016 / 14:57 827 accesări

După vacanța prilejuită de sărbătorile de iarnă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), închis între 25 decembrie și 5 ianuarie, s-a redeschis miercuri, de Bobotează. Cu acest prilej, instituția de cultură îi invită pe pasionații de arheologie să descopere exponatul lunii ianuarie: un frumos vas din sticlă decorat cu scene mitologice.

Artefactul, pe care specialiștii MINAC l-au denumit generic „paharul cu reprezentări mitologice” face parte din expoziția permanentă a muzeului, putând fi admirat, de obicei, în sălile Tezaur. Începând de joi până în ultima zi a lunii Gerar, paharul va fi amplasat în vitrina de sticlă, dedicată proiectului „Exponatul lunii”.

Conform specialistului MINAC, dr. Irina Nastasi, desemnarea acestui vas drept exponat al lunii ianuarie se leagă nu numai de calitatea sa artistică extraordinară, ci și de personificarea iernii, în unul dintre cele patru registre ale paharului.

Paharul cu reprezentări figurate datează din prima jumătate a secolului I, fiind descoperit la Tomis, în context funerar. „Este o piesă rară, cu siguranță provenită din import. Face parte dintr-un grup puțin numeros de astfel de piese, descoperite în mai multe părți ale Imperiului Roman. A fost lucrat prin tehnica suflării în tipar, în unul dintre centrele specializate de pe coasta Asiei Mici. Aparține categoriei produselor de lux, din cauza costului ridicat de producție și a manoperei laborioase”, a precizat dr. Irina Nastasi.

Decorul paharului constă din patru reprezentări figurate în relief, care au fost asimilate de-a lungul timpului mai multor personaje mitologice. Consensul la care au ajuns cercetătorii este acela că grupul de personaje îi reprezintă pe: Mercur, Iarna, Hercule și Hymen, fiecare registru fiind încadrat de câte o aedicula sprijinită pe două coloane, cu stil schematizat.

Exponatul lunii ianuarie va putea fi admirat de joi, începând cu ora 13.00.

Citește și:

Cu ce se jucau copiii acum 2.000 de ani?

Poveste în lut despre răzbunare, crimă și reîncarnare

Cavalerul Trac de la Capidava stă de veghe la Constanța

Durerea unui tată care și-a pierdut fiul, în secolul IV, săpată în piatră

Un decret în greacă, scris pe piatră, vedetă la Muzeu

„Drumul” argintului roman: din curtea unui constănțean la Muzeu

Ofrande din Epoca Bronzului, vedete la muzeu

O amforă centenară, descoperită în Marea Neagră, vedetă la MINAC



12