Iată ce trebuie să știi dacă vrei să beneficiezi de ajutor la încălzire!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Start la depunerea solicitărilor, pentru constănțeni!

Iată ce trebuie să știi dacă vrei să beneficiezi de ajutor la încălzire!

Administrație 23 Octombrie 2016 / 17:43 4794 accesări

De ajutor la încălzire beneficiază atât abonații la RADET Constanța, cât și cei care utilizează sisteme de încălzire pe bază de lemne, gaze naturale și electricitate

De ajutor la încălzire beneficiază atât abonații la RADET Constanța, cât și cei care utilizează sisteme de încălzire pe bază de lemne, gaze naturale și electricitate

Dosarele de solicitare a ajutoarelor la încălzire pot fi depuse până în 20 noiembrie

Dosarele de solicitare a ajutoarelor la încălzire pot fi depuse până în 20 noiembrie

În cazul în care ai venituri prea mici pentru a-ți permite cheltuielile pentru factura la încălzire sau pentru a-ți cumpăra lemne de foc, poți beneficia de ajutor din partea Guvernului și Primăriei. Începând de luni, 24 octombrie, poți să îți depui dosarul de solicitare, indiferent că ai locuința racordată la sistemul centralizat de energie termică sau că folosești instalații de încălzire pe bază de lemne de foc, gaze naturale și energie electrică.

Constănțenii care nu își permit să plătească întreaga factură la încălzire ori nu au suficienți bani să își cumpere lemne pot cere ajutoare de la Primărie. Autoritățile locale au anunțat că, începând din 24 octombrie, se primesc dosarele de solicitare a ajutoarelor la încălzire, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 70/2011. Amintim că actul normativ amintit prevede mai multe scheme de sprijin pentru cei care au locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare (RADET), dar și pentru cei care utilizează instalații de încălzire pe bază de lemne de foc, energie electrică sau gaze naturale.

AJUTOR PENTRU ABONAȚII RADET CONSTANȚA

Precizăm că, pentru familiile care au locuințele racordate la RADET și au venituri, pe fiecare membru, între 0 și 786 lei, reducerea la factura de energie termică este cuprinsă între 62% și 96%. În cazul persoanelor singure, beneficiază de sprijin cele cu venituri cuprinse între 0 și 1.082 lei, reducerea fiind cuprinsă între 64% și 100%. Valoarea ajutorului este invers proporțională cu cea a venitului. Amintim că reprezentanții RADET Constanța au dat drumul la căldură începând din 18 octombrie, iar în seara de 19 octombrie, primarul Decebal Făgădău a anunțat că, în următoarea ședință a Consiliului Local, va propune un proiect de hotărâre privind menținerea prețului de facturare a gigacaloriei la valoarea din iarna 2015 - 2016, adică 250 de lei, în condițiile în care costul de furnizare a agentului termic este de 430,55 lei pe gigacalorie.

SPRIJIN PENTRU CEI CARE SE ÎNCĂLZESC CU LEMNE, GAZE NATURALE SAU ENERGIE ELECTRICĂ

De ajutoare la încălzire vor beneficia și persoanele care folosesc instalații termice pe bază de lemne de foc. Familiile cu venituri, pe fiecare membru, între 0 și 1.800 de lei primesc ajutor de la Guvern în valoare cuprinsă între 16 și 54 de lei, la care se adaugă, din partea Primăriei, o cantitate de lemne cuprinsă între 550 și 1.650 de kilograme pentru tot sezonul rece. Persoanele singure cu venituri între 0 și 2.100 de lei primesc aceeași sumă de bani și aceeași cantitate de lemne. Totodată, beneficiarii de ajutor social primesc, în plus, 700 de kilograme de lemne de foc, pentru toată iarna, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, adoptată la sfârșitul lui septembrie. Pentru familiile și persoanele singure care au venituri cuprinse între 0 și 615 lei, se acordă ajutoare cuprinse între 20 și 262 lei. De asemenea, cei care utilizează sisteme electrice de încălzire și au venituri între 0 și 915 lei beneficiază de sprijin în cuantum cuprins între 53 și 264 lei pe lună, însă numai dacă sunt titularii contractelor de furnizare a energiei electrice. Pentru cei care nu au contract de furnizare a energiei electrice și câștigă lunar între 0 și 915 lei, se acordă un ajutor, din partea Primăriei, în valoare cuprinsă între 26 și 132 de lei. Atât pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc și gaze naturale, cât și pentru cei care utilizează instalații electrice, cuantumul ajutorului este invers proporțional cu cel al venitului lunar.

UNDE SE DEPUN DOSARELE DE SOLICITARE A AJUTOARELOR

Cei care îndeplinesc toate condițiile au timp să își depună solicitările până în 20 noiembrie. Constănțenii care utilizează energie termică în sistem centralizat pot depune cererile la sediul Primăriei de pe strada Ecaterina Varga nr. 25 - 27. Cei care folosesc drept combustibil gazele naturale, energia electrică și buteliile GPL trebuie să depună dosarele la sediul Centrului de Informare Cetățeni din incinta City Park Mall, bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr. 116C, etaj 1 (aripa nouă). Locuitorii care se încălzesc cu lemne de foc trebuie să meargă la sediul Serviciului de Asistență și Protecție Socială de pe strada Amzacea nr. 13. Dosarele de solicitare pot fi depuse de luni până vineri, între orele 9.00 și 13.00, până în 20 noiembrie, inclusiv.

CINE NU BENEFICIAZĂ DE AJUTOR

Nu toate persoanele și familiile care se înscriu în criteriile privind venitul maxim au dreptul la ajutoare. Cei care au în proprietate mai mult de o casă, dețin un automobil mai nou de 10 ani sau orice alt tip de autovehicul (utilaje agricole, bărci cu motor, motociclete), au depozite în bănci mai mari de 3.000 de lei ori dețin terenuri agricole și animale a căror producție anuală depășește 1.000 de euro (în cazul persoanelor singure) sau 2.500 de euro (pentru familii) nu au dreptul la ajutoare de încălzire. Pentru informații suplimentare, beneficiarii pot suna la următoarele numere de telefon: 0241/488.163, 0241/488.185 (sediul din str. Ecaterina Varga), 0241/485.527, 0241/485.523 (sediul din City Park Mall) sau 0241/484.218 (sediul din str. Amzacea nr. 13). Informațiile pot fi obținute și prin e-mail, în urma unei solicitări trimise la adresa ajutoareincalzire@primaria-constanta.ro. Totodată, detalii despre actele pe care trebui să le conțină dosarul de solicitare și formularele de cerere sunt disponibile pe site-ul: www.primaria-constanta.ro/spas/ajutoare-incalzire.

DOSARELE DE SOLICITARE A AJUTOARELOR DE ÎNCĂLZIRE TREBUIE SĂ CUPRINDĂ URMĂTOARELE DOCUMENTE:

1. Actul de locuință: contract de vânzare-cumpărare, închiriere, comodat sau concesiune, certificat de moştenitor, împuternicire notarială.

2. Acte doveditoare privind componența familiei: copie după cartea de identitate a fiecărui membru de familie trecut de 14 ani sau certificate de naştere pentru persoanele cu vârsta sub 14 ani.

3. Acte doveditoare privind veniturile realizate de membrii familiei: adeverință de salariu, adeverință de venit de la Administrația Finanțelor Publice.

4. Talonul autoturismului (din care să reiasă anul de fabricație), copie după actul de proprietate al bunurilor deținute de membrii familiei, copie după ultima factură de plată pentru abonaţii RADET, Congaz sau Enel (în funcție de modalitatea de încălzire), adeverinţă de la asociaţia de proprietari în care să fie menționate numele şi numărul persoanelor din familie.

5. Cerere-tip care se poate procura de la sediile Primăriei aflate pe strada Ecaterina Varga nr. 25-27, bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116 C și strada Amzacea nr. 13. Formularul se poate descărca și de pe site-ul: www.primaria-constanta.ro.

Informații suplimentare legate de formularul de cerere și declarație pe propria răspundere, condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinței, actele necesare în vederea acordării acestui ajutor, termenele și condițiile de depunere a documentelor pot fi obținute de pe site-ul http://www.primaria-constanta.ro/spas/ajutoare-incalzire.

Citește și:

Unde pot solicita constănțenii ajutoare la încălzire

S-au stabilit ajutoarele pentru încălzirea cu lemne sau energie electrică



12