Scriitoarea și traducătoarea Ileana Vulpescu și-a sărbătorit, sâmbătă seară, ziua de naștere - 84 de ani - în mijlocul publicului meloman, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. La invitația redactorului-șef al revistei „Manifest românește”, Ștefan Paraschiv, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, distinsa scriitoare a urcat pe scenă și s-a adresat spectatorilor. Din partea acestora a primit flori, iar din partea Primăriei municipiului Constanța, o Diplomă de Excelență.
„EU NU SUNT ALTCEVA DECÂT O SLUJITOARE A LIMBII ROMÂNE”
„Mă simt foarte onorată pentru această diplomă pe care am primit-o, pentru că eu nu sunt altceva decât o slujitoare a limbii române, la care mă gândesc tot timpul și aș vrea să fie mereu respectată așa cum îți respecți țara, poporul. Nu am considerat niciodată că merit mai mult decât poporul român. De aceea mă aflu aici. Aici m-am născut, aici Dumnezeu îmi va face semn când va trebui”, a spus Ileana Vulpescu.
Scriitoarea, născută pe 21 mai 1932, în localitatea doljeană Bratovoești, a mărturisit că se simte foarte bine în orașul de la malul Mării Negre: „Am găsit o atmosferă caldă în Constanța. E un oraș frumos. Are mulți copaci”. A vorbit și despre medici, dar și despre oamenii politici și justiție. „Am fost totdeauna de partea dascălilor, de partea medicilor. De partea dascălilor, fiindcă îți deschid ochii asupra lumii; a medicilor, fiindcă sunt o categorie de oameni care nu poate fi evitată deloc. La medici ajungem fiecare dintre noi. Asta nu putem evita. Oricât i-am critica, oricât ar fi de lacomi, avem nevoie de ei. (…) Oamenii politici conduc mai bine sau mai rău, oamenii bogați pot să fie generoși și pot să nu fie generoși, pot să ajungă la prosperitate prin mijloace cinstite, de dorit și legale. La mijloc sunt medicii, apoi justiția, care este foarte importantă”, a spus Ileana Vulpescu.
„EU ÎI IERT ORICE SCRIITORULUI. NU-I IERT ÎNSĂ SĂ MINTĂ LA COMANDĂ!”
Discursul său s-a axat însă pe cultură, pe frumusețea limbii române, pe expresivitatea ei, pe genialitatea proverbelor românești culese într-o viață de folcloristul Iuliu Zanne. „Mi se pare foarte important să dai ceea ce se cuvine culturii. Nu există civilizație, nu există cultură fără învățământ. Avem nevoie de cultură pentru că fără cultură cu ce se poate legitima în fața altora un popor mediu cum suntem noi - pentru că nu suntem mici, precum Albania?! Avem o limbă frumoasă, expresivă”, a subliniat Ileana Vulpescu. Aceasta a continuat: „În ceea ce privește scriitorul, el este un martor al realității și al epocii în care trăiește. Eu îi iert orice scriitorului. Nu-i iert însă să mintă la comandă! Să greșească, la fel ca toată lumea, dar să greșească din proprie inițiativă, nu pentru a fi placul cuiva”. La final, scriitoarea i-a urat publicului „sănătate, o viață în liniște, pace pe lume și sufletul împăcat”.
După discursul Ilenei Vulpescu, cortina s-a ridicat și a început... „Bal mascat”, pe acorduri verdiene, sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu. Rolul contelui Riccardo a fost interpretat de expresivul tenor Răzvan Săraru, iar contele Renato a fost întruchipat de baritonul constănțean Ionuț Pascu, stabilit de ani buni de zile la București. Amalia a fost redată de soprana Madeleine Pascu din București, iar rolul vrăjitoarei Ulrika a fost interpretat tot de o solistă din Capitală, mezzosoprana Georgeta Grigore. Pajul Oscar a fost întruchipat de soprana Smaranda Drăghici.
În public s-a aflat, lângă Ileana Vulpescu, și primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, care și-a dorit să rămână o prezență discretă pe parcursul întregului eveniment.
Citește și:
Ileana Vulpescu: „Nu există nici cultură, nici civilizație fără școală“
„Bal mascat“, la Teatrul „Oleg Danovski“
Ileana Vulpescu îşi va celebra ziua de naştere la Opera constănţeană