În „culisele” Bibliotecii Judeţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoarea Cărţii

În „culisele” Bibliotecii Judeţene

Cultură 24 Aprilie 2013 / 00:00 734 accesări

ZIUA PORŢILOR DESCHISE Forfotă mai mare ca de obicei, ieri, la Biblioteca Judeţeană (BJ) „Ioan N. Roman”, devenită cea mai animată instituţie de cultură de la malul mării. Peste 200 de oaspeţi de toate vârstele, de la adolescenţi şi studenţi la Istorie, Litere, ASE sau UMC, până la pensionari, cititori împătimiţi ori simpli curioşi, dornici de a face o incitantă incursiune în universul literelor, au trecut pragul bibliotecii constănţene. Afluxul de vizitatori s-a datorat dublei sărbători marcate de BJ printr-o suită de acţiuni culturale: Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului. Toţi cei care au avut curiozitatea şi bucuria să treacă pe la Bibliotecă, în această zi simbolică pentru literatura universală, au avut parte şi de o surpriză: fiecare a primit în dar câte una sau două cărţi, la alegere, „accesorizate” cu semne de carte.

AUTOGRAFE CELEBRE ŞI CĂRŢI RARE Şi pentru că a fost Zi a Porţilor Deschise, vizitatorii au putut admira, în vitrinele din holul mare al instituţiei, expoziţiile de carte rară, volumele cu autografe celebre, cărţi vechi, ediţii de lux şi bibliofile sau au putut răsfoi enciclopediile din Sala Cataloagelor BJ. Pentru cei mai mulţi oaspeţi, vizita în „lumea cărţilor” a fost, la început de săptămână, un moment de respiro în tumultul agitaţiei cotidiene şi un prilej de întoarcere în timp. Se „odihnesc”, sub patina timpului, în vitrine, cărţi cu autografe celebre ale unor personalităţi precum Regina Maria a României (care şi-a lăsat semnătura personală, în 1934, pe o carte pe care a dăruit-o), Perpessicius - „Repertoriu critic”, Anton Pann (care a semnat o carte veche, din 1848), Marin Sorescu, Eugen Lovinescu, Tudor Arghezi, Ion Creangă, George Călinescu. Alte câteva lucrări deosebite expuse publicului sunt Biblia în limba aromână (1889), un Album al avocaţilor din Baroul Bucureşti din 1911, care cuprinde imagini şi cu personalităţi dobrogene, cum este şi fostul primar al Constanţei, Ioan N. Roman, cel care a pus bazele bibliotecii care îi poartă numele. Sunt doar câteva din valoroasele lucrări din expoziţia denumită „Cartea - sens al istoriei şi al culturii”, realizată de Serviciul Bibliografic al BJ, responsabilă fiind bibliograful Anca Angela Dobre, care a colaborat cu Luminiţa Stelian, bibliograf în cadrul aceluiaşi serviciu.

ACCES LA COLECŢIILE SPECIALE Personalul instituţiei, de la bibliotecari, bibliografi, şefi de servicii şi până la directorul BJ, Cornelia Pariza, s-a bucurat de interesul oaspeţilor, îndrumându-i cu drag în fascinantul periplu prin „culisele” bibliotecii. Spre deosebire de o zi obişnuită la Bibliotecă, accesul publicului a fost permis chiar şi la colecţiile speciale, cu cărţi rare şi vechi.

În vitrină, la loc de cinste, în cadrul expoziţiei de documente care marchează Ziua Naţională a Bibliotecarului, realizată de Centrul de Informare Comunitară al BJ, responsabil fiind Ionel Alexe, se află „Cartea lunii”, „Memorial des allies: 1914-1918”, imprimată la Paris, în 1926.

„GENERAŢIA INTERNET” N-ARE TIMP DE CITIT... CĂRŢI A fost o zi relaxantă şi educativă, dar pentru că nimic nu poate fi... perfect, au fost şi surprize mai puţin plăcute. Contextul este explicat de bibliotecarul Ştefan Pleşoianu, responsabilul evenimentului „Donaţie de carte pentru cititori”, organizat de Serviciul pentru Dezvoltarea Colecţiilor. „A fost o surpriză pentru utilizatorii BJ faptul că au primit cadou din partea noastră cărţi şi semne de carte. Cei mai mulţi dintre vizitatori şi-au ales câte o carte sau două, şi-au scris opiniile în caietul nostru de impresii şi ne-au felicitat pentru iniţiativă. Am avut şi unele surprize mai neplăcute, cu unii copii dintr-aceştia mai... speciali, din „generaţia internet”, care nu pot fi făcuţi să citească nici dacă le dăruieşti cărţi. A fost cazul unor adolescenţi care au refuzat să primească o carte din partea noastră spunând că n-au timp să citească, deşi ei veneau la bibliotecă”, a spus bibliotecarul Ştefan Pleşoianu.

SUITĂ DE MANIFESTĂRI „În această zi (n.r. 23 aprilie), în întreaga lume se aduc omagii cărţilor, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor şi, implicit, cititorilor. BJ, principala depozitară a memoriei spirituale scrisă pe plan local, marchează această zi prin manifestări specifice, printre care şi Ziua Porţilor Deschise, care se bucură de un real succes, pentru că pot fi vizitate şi zonele care în mod obişnuit nu sunt accesibile, cum ar fi depozitele de cărţi şi colecţiile speciale, secţia de carte de patrimoniu”, a declarat directorul BJ, Cornelia Pariza.

Ziua Cărţii şi a Drepturilor de Autor a fost instituită pe 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, în anul 1995 şi de atunci este marcată anual, la nivel internaţional.

Taguri articol


12