In memoriam Ioan N. Roman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Opt decenii de la trecerea în nefiinţă

In memoriam Ioan N. Roman

Cultură 12 Iulie 2011 / 00:00 1360 accesări

Ziua de 12 iulie are o semnificaţie specială în istoria culturală a Dobrogei, a judeţului Constanţa, în mod special, pentru că, la această dată, în urmă cu 80 de ani, trecea în nefiinţă Ioan N. Roman, cel care fusese numit, pe drept cuvânt, de marele istoric Nicolae Iorga, „Ilustrul” şi „Patriarhul Dobrogei”. Cei care doresc să-i aducă un omagiu „Ilustrului”, oameni de cultură, studenţi sau simpli trecători, impresionaţi de personalitate sa, sunt aşteptaţi, astăzi, să depună o floare la mormântul marelui avocat, publicist, poet şi om politic Ioan N. Roman, care îşi doarme somnul de veci la Cimitirul Central.

Ioan N. Roman s-a născut la 20 iulie 1866. În 1899, „Ilustrul” a ajuns în Dobrogea, la Medgidia, unde, după doar câteva luni, a fost numit primar. Din mai 1900, specialistul în drept cu suflet de poet s-a stabilit în Constanţa, unde a practicat avocatura. Împreună cu ilustrul om de cultură Constantin Brătescu, acesta a pus bazele „Societăţii culturale dobrogene“, care îşi propunea studiul trecutului şi prezentului Dobrogei, precum şi fondarea unui muzeu regional, înfiinţarea de biblioteci şi reviste culturale. De asemenea, de numele reputatului avocat, om politic şi poet se leagă şi ridicarea statuii lui Mihai Eminescu, de către Oscar Han, la Constanţa.

În prezent, la Constanţa, numele său este purtat de Biblioteca Judeţeană, din 24 noiembrie 2003 - conform Hotărârii nr. 204 a Consiliului Judeţean Constanţa -, de o instituţie de învăţământ - Grupul Şcolar „Ioan N. Roman” -, dar şi de o stradă.



12