„In memoriam Ioan Popişteanu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Album de amintiri

„In memoriam Ioan Popişteanu”

Cultură 13 Aprilie 2013 / 00:00 912 accesări

De la trecerea în eternitate a omului de cultură dobrogean Ioan Popişteanu (30 ianuarie 1942 - 18 aprilie 2012) se împlineşte, săptămâna viitoare, un an. Familia şi prietenii îl vor celebra, chiar în această sâmbătă, cu începere de la ora 12.00, când, la Cimitirul Municipal Constanţa, se va oficia o slujbă de pomenire, după rânduielile creştine. Va fi organizată, apoi, o reuniune restrânsă a celor care l-au cunoscut şi preţuit pe profesorul Ioan Popişteanu. Cu acest prilej, va fi lansat şi albumul „In memoriam Ioan Popişteanu. Ex libris”, care va fi împărţit prietenilor.

PARCURS PRIN EX-LIBRIS Prima parte a albumului, apărut la Editura Ex Ponto, relevă imaginea cu care Ioan Popişteanu s-a identificat în spaţiul cultural tomitan şi chiar naţional, cea de împătimit al cărţilor. Partea introductivă este un amplu studiu semnat de Ioan Popişteanu şi dedicat „Ex libris”-ului, acel semn distinctiv prin care se identifică proprietarul unei cărţi (termenul intrat în limbajul bibliofililor din expresia latină „ex-libris meis” înseamnă „din cărţile mele”).

Textul este însoţit de reproduceri după ex-libris-urile din colecţia medicului braşovean Emil Bologa (1916-2005), grupate pe mai multe teme: portrete, Don Quijote, medicină, cetatea natală. Nu lipsesc nici încercările pentru un ex-libris al Bibliotecii şi Editurii Universităţii „Ovidius”, pe care prof. Ioan Popişteanu le-a condus cu vocaţie, din 1968 şi până în anul morţii.

„Ioan Popişteanu a realizat un studiu complex despre Ex-libris, care poate constitui o carte întreagă”, a spus scriitorul Ovidiu Dunăreanu, care a preluat conducerea Editurii „Ex Ponto”, după dispariţia bunului său prieten.

Periplul „in memoriam” continuă cu un interviu pe care prof. Ioan Popişteanu l-a acordat, cu doar o lună înainte morţii sale, şefului Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman, în cadrul unei emisiuni televizate, dar şi cu o altă convorbire despre „Necazurile şi bucuriile unui editor”.

În paginile următoare sunt reproduse câteva dintre diplomele de recunoaştere pe care cel omagiat le-a primit pentru meritele sale culturale sau la târgurile de carte.

„NE E DOR (...) DE ENTUZIASMUL ŞI EXAGERĂRILE TALE” Cea mai amplă parte a albumului „In memoriam Ioan Popişteanu. Ex libris” este rezervată evocărilor pe care le-au realizat cei care l-au cunoscut: universitari, scriitori, prieteni de-o viaţă ai prof. Ioan Popişteanu. Această secţiune „in memoriam” se deschide cu un emoţionant mesaj al soţiei celui comemorat, Ana Popişteanu: „Fără tine zilele sunt triste, nopţile sunt lungi, iar lumea e pustie. Ne e dor de chipul tău luminos, de pofta ta de viaţă, de entuziasmul şi exagerările tale. De toate ne e dor”.

Albumul se încheie cu reproduceri după fotografii din arhiva personală a familiei, din care Ioan Popişteanu surâde de la biroul său, de la târguri sau în mijlocul familiei.

Taguri articol


12