Încă nu știm sursa îmbolnăvirii copiilor din Argeș

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministerul Sănătății anunță

Încă nu știm sursa îmbolnăvirii copiilor din Argeș

Sănătate 26 Februarie 2016 / 17:57 1013 accesări

Ministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, continuă să efectueze vizite la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” din Capitală, pentru a vedea care este starea copiilor din Argeș diagnosticați cu sindromul hemolitic-uremic (SHU), dar și pentru a discuta cu părinții și personalul medical. ”Medicii din unitatea sanitară l-au informat pe ministru că, în prezent (vineri - 26 februarie), mai sunt internați 7 copii cu SHU din cauza faptului că unuia dintre copiii care ieri era depistat cu E.coli enterohemoragic i s-a confirmat diagnosticul de SHU. Este vorba despre copilul de 1 an și 4 luni din Pitești internat în 24 februarie 2016”, potrivit MS. Un copil dintre cei 7 este cu propunere de a se externa vineri, iar copilul care în 25 februarie se afla internat în secția de terapie intensivă (ATI) va fi transferat la secția de nefrologie. ”În acest moment, au rămas în dializă 3 copii, iar alți trei sunt în tratament fără dializă”, anunță MS.

SFATURI Specialiștii MS recomandă populației să asculte sfatul medicilor și să respecte măsurile de prevenție, în special păstrarea igienei personale, procurarea alimentelor, ambalate corespunzător, din surse autorizate. ”Se recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar-veterinar, spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune”, scrie MS.

Ministerul Sănătății se află în contact permanent cu reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care în prezent efectuează controale. Precizăm că 3 copii diagnosticați cu SHU au murit în urma complicațiilor.

Zeci de copii internați în spitalele din Argeș

În spitalele din județul Argeș erau internați vineri, 26 februarie, 39 de copii cu scaune diareice, cei mai mulți la Spitalul de Pediatrie Pitești, au anunțat reprezentanții Instituției Prefectului. Dintre acești copii, la Spitalul de Pediatrie Pitești se aflau 34, dintre care 25 mai mici de doi ani. Alți 5 copii cu vârste sub 2 ani sunt internați la alte unități medicale din județ: 4 la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel și unul la Spitalul Municipal Curtea de Argeș, scrie Agerpres. De la primele cazuri cu boală diareică acută se lucrează „pe cod roşu“, în sensul că toţi pacienţii care se prezintă la Spitalul de Pediatrie sunt investigaţi în cadrul Compartimentului de Primiri Urgenţe, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Piteşti, Adina Enescu. ”Se fac o evaluare primară şi una secundară, se recoltează probe de sânge. În funcţie de rezultatul testelor se decide unde sunt internaţi”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Verificări...

Inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeş, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Agricole din Argeş au luat vineri probe de la mai multe magazine din Pitești. Controale similare au avut loc și joi seara, pentru a descoperi care sunt alimentele care i-au îmbolnăvit pe copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie“ cu SHU. „Au fost recoltate probe în special de produse lactate (lapte, brânză proaspătă de vaci), din anumite magazine. (...) au fost ridicate o probă de carne de la o măcelărie, precum şi o probă de fructe. Toate acestea au fost trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru a fi examinate în direcţia E. coli, tulpină răspunzătoare de declanșarea SHU. Rezultatul analizelor se va da peste 4 zile. În cazul ultimilor 2 copii cu probleme grave de sănătate, am recoltat doar o probă de mere, pe care am trimis-o la Bucureşti. Altceva nu s-a găsit”, a declarat directorul DSVSA Argeș, Daniel Lupu.

IPOTEZE...

Medici din țară au lansat în aceste zile diferite ipoteze în ceea ce privește sursa îmbolnăvirii copiilor din Argeș. În opinia lor, fie este vorba despre apă și/sau lapte, fie un iaurt cu fructe, cu diferiți coloranți. ”Eu cred ca e vb de apă și/sau lapte! Aproape sigur! Medicii se feresc să spună, fără a avea certitudini, pentru că sar patronii care vând asemenea produse și îi pot da în judecată!”, este declarația dr. Monica Pop, postată pe pagina sa de socializare.

Taguri articol


12