PREMIERĂ NEFASTĂ Familia regală a Spaniei a primit o lovitură grea dată legitimității sale de a se afla în fruntea unui popor. Infanta Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe al VI-lea, a fost trimisă în faţa justiţiei, pentru infracţiuni de natură fiscală. Acest anunț, făcut ieri de Tribunalul din Palma de Mallorca din Insulele Baleare, reprezintă o premieră tristă în istoria familiei regale de Bourbon.
La patru ani de la deschiderea anchetei care a zguduit monarhia spaniolă, în legătură cu deturnări de fonduri, infanta Cristina de Bourbon, în vârstă de 49 de ani, a fost pusă sub acuzare împreună cu soţul ei, Inaki Urdangarin. În total sunt 17 persoane care vor compărea în fața justiției. Judecătorul Jose Castro consideră că infanta, care este al doilea copil al cuplului regal Juan Carlos şi Sofia de Spania, a colaborat cu soţul ei în două delicte de ordin fiscal.
FRAUDĂ DE MILIOANE DE EURO Până în prezent, niciun membru al familiei regale nu a fost nevoit vreodată să compară în faţa justiţiei. Infanta Cristina, mamă a patru copii, este a şasea în ordinea succesiunii la tron, un drept la care nu a vrut să renunţe. Parchetul a făcut apel, în mai multe rânduri, împotriva unor decizii ale judecătorului Castro, apreciind că nu poate să fie vizată de o procedură judiciară, dar fără succes. Dosarul Noos a fost deschis pe 22 iulie 2010. Anchetând finanţarea velodromului din Palma de Mallorca, judecătorul Castro a descoperit contracte suspecte încheiate între Institutul Noos şi regiuni din Baleare şi Valencia, pentru organizarea unor conferinţe pe teme de sport. Aceste conferinţe ar fi condus la emiterea unor facturi false, prin firme-paravan, ca Aizoon, deţinută pe jumătate de infanta Cristina şi soţul ei.
Cazul a ameninţat, ca o adevărată sabie a lui Damocles, familia regală, după inculparea în decembrie 2011 a lui Inaki Urdangarin, îndepărtat din orice activitate oficială, iar pe 3 aprilie 2013 - a infantei Cristina, suspectată că a cooperat cu soţul ei. Între timp au fost publicate imagini cu regele la vânătoare de elefanţi în Botswana, în 2012, sau e-mailuri între regele Juan Carlos şi ginerele său, care arată că monarhul susţinea activităţile omului de afaceri. Aceste scandaluri au afectat extrem de dur monarhia, într-o perioadă în care spaniolii de rând sufereau din cauza crizei. Confruntat cu nemulțumirea populară și lipsa încrederii în capacitatea sa de a mai fi un arbitru al vieții politice și economice a țării, regele Juan Carlos al ll-lea a decis să abdice în favoarea fiului său. Felipe al VI-lea, care a devenit rege pe 19 iunie, s-a angajat să promoveze ”o monarhie onestă şi transparentă”. De când a devenit rege, sora sa mai mare, infanta Cristina, nu a mai fost invitată la niciuna din ceremoniile oficiale ale casei regale.