Infern de Ziua Franței - 84 de morți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doi români au fost răniți în atentatul de la Nisa

Infern de Ziua Franței - 84 de morți

Externe 15 Iulie 2016 / 19:28 1015 accesări

Franța a fost lovită din nou de un atentat sângeros și, ironia sorții, oficialii de la Paris fac afirmații dure, de... război împotriva terorismului, ca de fiecare dată când Franța a fost îndoliată de atacuri teroriste. Un rezident din Nisa, musulman de origine tunisiană, a omorât și rănit fără milă copii, femei și bărbați, musulmani și creștini, la discreție, chiar de Ziua Franței. Cetăţeni din SUA, Ucraina, Elveţia, Germania şi Armenia figurează printre victime. Autorităţile franceze se ocupă de identificarea victimelor străine. Până în momentul de faţă, printre acestea se numără doi americani, doi ruşi, un armean, un ucrainean, un elveţian și trei germani. Printre răniţi se află un cetăţean de origine ungară, care a suferit răni uşoare, a informat agenţia de ştiri MTI. Guvernul belgian a anunţat că nu deţine încă informaţii despre 20 de cetăţeni belgieni care s-ar fi aflat la Nisa la momentul atentatului. Și, din nou, ironia sorții, prima persoană omorâtă de atacatorul de la Nisa, un tunisian musulman, a fost o femeie musulmană. Deci, unde începe motivația islamistă și unde se oprește? Tocmai de Ziua Franței, președintele Hollande anunțase că va înceta starea de urgență pe 26 iulie și se gândea deja că va candida pentru un nou mandat, de vreme ce în timpul primului a ”rezolvat” cu teroriștii. Iată însă că aceștia aveau alte planuri. Acum, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, vorbește din nou despre războiul Franței cu terorismul, iar Hollande a prelungit starea de urgență. Parada grandioasă de la Paris a fost, din păcate, și o paradă a grandomaniei, Franța vrând parcă să impresioneze prin dotările sale militare, când, în realitate, securitatea încă lăsa de dorit. De fapt, nimeni nu se poate proteja total în fața demenței teroriste. Și asta s-a dovedit joi seară, la Nisa.

Doi cetățeni români au fost răniți, joi seară, într-un sângeros atac la Nisa, informează ministerul Afacerilor Externe, citat de B1 TV. 84 de persoane au murit şi circa 150 au fost rănite, dintre care 18 sunt în stare gravă, la Nisa, după ce un individ înarmat a intrat cu un camion în mulțimea care asista la un foc de artificii de Ziua Naţională a Franţei. Martorii susţin că la faţa locului s-ar fi auzit şi focuri de armă, înaintea atacului. Teroristul a fost ucis de poliţie. Autoritățile franceze vorbesc despre un locuitor de origine tunisiană al Nisei, în vârstă de 31 de ani, care era la volanul camionului care a lovit sute de persoane. O grenadă inactivă şi arme lungi false au fost găsite în camion, potrivit unei surse apropiate anchetei. Atentatul a avut loc pe bulevardul Promenade des Anglais, situat chiar pe faleză, în centrul oraşului Nisa.

Un român s-a aflat la 50 de metri de locul masacrului de la Nisa. Avocatul Liviu Dăscălescu a povestit pentru Știrile B1 TV că a văzut imagini de coșmar, cu oameni disperați care s-au agățat de camionul care a intrat în mulțime, încercând să-l oprească. ”Am fost la 50 de metri. S-au terminat artificiile care erau de pe un vas. Erau zeci de mii de oameni în zona pieței. Am văzut la un moment dat că fug oameni, zeci de mii de oameni, cu cărucioare, copii. S-a blocat imediat, era foarte multă poliție în zonă, s-a blocat circulația, era o nebunie. M-am uitat la televizor, francezii dădeau concertul de la Paris și programul de pe Coasta de Azur. Apoi au început știrile. Un TIR alb a intrat. Au fost niște imagini de coșmar pentru că, pur și simplu, oamenii au vrut să oprească TIR-ul și s-au aruncat și s-au agățat de TIR. A fost o nebunie. A fost nebunia nebuniei”, a povestit românul.

Culmea este că preşedintele Consiliului regiunii franceze Provența - Alpi - Coasta de Azur, prim-adjunct al Primăriei de la Nisa şi fost primar al oraşului, îi scrisese lui Francois Hollande, cu o zi înainte de atac, pentru a transmite cerinţe ale forţelor de ordine în contextul antiterorist, potrivit ”Le Figaro”. Christian Estrosi solicita un ”mare plan de urgenţă pentru a-i proteja pe poliţiştii din Nisa şi pentru a le asigura posibilitatea de intervenţie prin diferite mijloace”. N-a fost să fie, pentru că, probabil, Hollande se gândea că nu dă bine să accepte un ”mare plan de urgență” tocmai când el urma să anunțe că renunță la starea de urgență, că terorismul e doar o amintire urâtă.

Vineri dimineață a început Consiliul de Apărare, reunit de preşedintele Franţei, în urma atentatului de la Nisa, cu participarea premierului Manuel Valls, ministrului Apărării, Jean-Yves Le Drian, şi şefului Statului Major al armatei, Pierre de Villiers. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, care s-a deplasat la Nisa imediat după atentat, a asistat la dezbateri prin video-conferinţă. ”Atentatul de la Nisa este un atac al cărui caracter terorist nu poate fi negat. Întregul stat francez se află sub ameninţarea teroristă islamistă”, a subliniat Hollande. Preşedintele Franţei a anunţat prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă. La rândul său, premierul Manuel Valls a anunțat, vineri, trei zile de doliu național. Astfel pe 16, 17 și 18 iulie, drapelele vor fi coborâte în bernă la toate instituțiile publice din Hexagon, în semn de omagiu pentru victimele masacrului din Nisa. Peste 1.200 de camere de supraveghere au fost verificate de anchetatori pentru a reface firul atentatului sângeros, descoperind că atacatorul parcase camionul cu multă vreme înainte în zonă, deși accesul era interzis, el declarând forțelor de securitate că livrează înghețată. De asemenea, mai mulți martori au declarat că, în momentul atacului, teroristul ar fi strigat ”Allah Akhbar”.

Deocamdată, atacul nu a fost revendicat de niciuna din grupările teroriste active, însă acestea s-au grăbit să își exprime satisfacția pentru victimele de la Nisa, pe mediile de socializare online. Șoferul camionului care a intrat în mulțimea adunată la Nisa ar fi fost identificat de autoritățile franceze. Mohamed Lahouaiej Bouhlel ar fi posesorul actului de identitate care a fost găsit în camion. Bărbatul lucra ca șofer și era cunoscut pentru acte de delincvență și violențe, însă procesul său de radicalizare a trecut neobservat. Acum, anchetatorii verifică toate rudele și cunoștințele atacatorului, acesta având dublă cetățenie, tunisiană și franceză, pentru a afla dacă acesta ar fi avut și complici. Francois Hollande a anunțat că Franța va continua și chiar va intensifica acțiunile militare în Siria și Irak, care vizează gruparea teroristă Stat Islamic. SI a identificat de mai multe ori Franța ca o țintă majoră, din cauza rolului jucat de acest stat în campania împotriva sa, iar sute de militanți francezi au fugit în Siria și Irak pentru a lupta în rândurile grupării teroriste. Dacă se confirmă că atacul de la Nisa a fost unul terorist, atunci ar fi cel de-al treilea incident major de acest fel în Franța, din ultimele 18 luni, perioadă în care au avut loc și câteva atentate de o amploare mai mică.

ALERTĂ PE AEROPORT Panica s-a menținut și vineri la Nisa, aeroportul orașului fiind evacuat imediat, după ce a fost identificat un sac suspect lăsat nesupravegheat. Polițiștii și trupele au trecut la verificarea zonei, informează Russia Today. Zona de unde se preiau bagajele a fost evacuată, accesul fiind interzis tuturor persoanelor.

CONDOLEANȚE Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe poporului francez și a dat asigurări că se află în legătură cu autoritățile franceze, pentru a se asigura că românii răniți primesc îngrijirile de care au nevoie. Nici premierul Dacian Cioloș nu a rămas indiferent la tragedie, transmițând un mesaj de condoleanțe pe Facebook: “Franța este în lacrimi. La Nisa, bucuria sărbătorii Zilei Naționale s-a transformat în dramă. Viețile a zeci de oameni care celebrau libertatea, egalitatea, fraternitatea au fost secerate într-un act inuman. În aceste momente, România este alături de Franța, de poporul francez încercat încă o dată de un atentat de o violență incalificabilă. Doresc să transmit condoleanțe familiilor îndoliate și tărie tuturor celor care trec prin această grea cumpănă”.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat vineri, pentru Știrile B1 TV, că se aștepta ca un nou atac terorist să se producă pe teritoriul Europei, însă a subliniat că ceea ce s-a întâmplat în sudul Franței a fost o faptă de un cinism incredibil. Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, a declarat vineri, pentru B1 TV, că spitalele din Nisa au devenit neîncăpătoare pentru răniți, iar francezii sunt extrem de afectați. În ceea ce privește starea celor doi români răniți în atentat, Niculescu a afirmat că dorința familiilor acestora este de a se păstra discreția în legătură cu starea lor de sănătate. ”Sentimentul în Franța este unul extrem de apăsător. Ieri trimiteam mesaje de felicitare de Ziua Națională și acum transmitem mesaje de condoleanțe după oroarea de noaptea trecută”, a declarat Luca Niculescu. ”Îi rog pe cei care vin în Franța să se uite la alertele de călătorie pe care le postează MAE pe site, dacă se află în Franța, în zona Nisei, să fie atenți la toate recomandările de la autoritățile locale”, a spus ambasadorul României în Franța.

Liderii lumii și-au exprimat solidaritatea cu poporul francez și au condamnat dur atentatul de la Nisa. Președintele american, Barack Obama, a condamnat ceea ce ”se pare că a fost un oribil atac terorist” și a declarat că este solidar cu familiile victimelor. Obama a mai elogiat ”extraordinara rezistență și valorile democratice care au făcut din Franța un motiv de inspirație pentru întreaga lume”. Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a arătat consternat de atac, adăugând că lumea se solidarizează cu poporul francez. ”Este un paradox tragic că victimele atacului au fost chiar persoane care celebrau libertatea, egalitatea și fraternitatea”, a mai spus Tusk. Lideri și reprezentanți a 51 de țări europene și asiatice, reuniți vineri în Mongolia, au condamnat, într-un comunicat comun, ”atacul laș și plin de ură care a lovit, joi seară, orașul francez Nisa”. ”Ne reafirmăm angajamentul de a ne uni forțele pentru a combate flagelul terorismului”, se menționează în declarația dată publicității cu ocazia celui de-al 11-lea Summit ASEM (Europa - Asia), la care mai sunt asociate Uniunea Europeană și ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est).

Prezent la Ulan Bator, șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, le-a cerut liderilor prezenți să-și intensifice cooperarea antiteroristă nu numai luptând militar contra Statului Islamic, ci și contracarând finanțarea terorismului și radicalizarea.



12