Cazul îmbolnăvirilor copiilor din Argeș a atras atenția întregii țări, medicii fiind în alertă, căutând tratamente salvatoare. Doi copii au fost răpuși, însă, fie din cauza infecției cu E. Coli (copil de 11 luni), fie din cauza sindromului hemolitic-uremic, ultimul deces fiind înregistrat luni, 15 februarie - o fetiță care era intubată.
INTERNAȚI În prezent, 10 bebeluşi sunt internați în spital, 4 fiind în stare gravă. Cei 4 sunt la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului ”Marie Curie” (spital unde au fost transferați micii pacienți), 2 dintre ei fiind intubați, au comunicat reprezentanţii spitalului. Din cei 4 pacienți, la unul s-a întrerupt dializa și la 3 încă se mai face dializă peritoneală, a precizat medicul. „Ironia sorții face ca, la foarte scurt timp după ce s-a stins un pacient, un al doilea să aibă o evoluție izbitor de asemănătoare, o degradare bruscă, severă și violentă a stării generale. A fost intubat și resuscitat și este, în momentul de față, ventilat de aparatele de respirație artificială. Am reușit să facem o tomografie, care ne confirmă faptul că a avut o sângerare cerebrală. Încercăm din răsputeri să stabilizăm situația, însă starea lui generală, analizele nu arată deloc bine”, a explicat doctorul.
CE SE ÎNTÂMPLĂ În ceea ce privește simptomatologia pe care o prezintă copiii, doctorul a explicat exact ce se întâmplă în organismul pacienţilor. ”În principiu, este o toxină care produce o inflamație a vaselor de sânge, în urma căreia se produc microtromboze (cheaguri microscopice de sânge), care înfundă vasele capilare, cu un consum al factorilor de coagulare și al trombocitelor. Sunt mici cheaguri de sânge, microscopice, în toate organele, dar cele care se exprimă cel mai puternic în cazul acestei boli sunt în intestin, iar boala duce la suferință intestinală, scaun diareic cu sânge și suferință renală”, a explicat medicul.
IPOTEZE VERIFICATE Medicii au declanșat o anchetă în acest caz, luându-se probe din apa consumată, din laptele praf, dar nu numai. Din probele recoltate de Direcția de Sănătate Publică Argeș de la domiciliul copiilor internaţi în București, din alimente şi apa din reţea şi îmbuteliată care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii înainte de apariţia simptomatologiei, a rezultat că apa era potabilă, cu excepţia celei de la o gospodărie particulară din Mărăcineni şi de la un izvor public din Ştefăneşti. În ambele cazuri, părinţii au declarat că apa este folosită doar ”la prepararea supelor” sau că nu a fost folosită, punctează Agerpres. De altfel, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a dat asigurări că toate ipotezele au fost verificate, dar niciuna dintre ele n-a putut fi confirmată până în acest moment. De asemenea, ministrul a spus că în momentul de faţă sunt verificate alte variante de infecţii şi intoxicaţii, însă nu a dat niciun exemplu. ”Se întâmplă lucrurile acestea şi sunt absolut regretabile, dar haideţi să fim serioşi: dacă creăm panică şi punem şi presiune pe toţi medicii de acolo, ce rezolvăm? Credeţi că se rezolvă o problemă? (...) Este absolut regretabil că se întâmplă, dar lucrurile astea, din păcate, se întâmplă în orice colţ al lumii ăsteia”, a spus Achimaş-Cadariu. Tot demnitarul a precizat că nu se impune convocarea unei celule de criză la nivelul ministerului în cazul bebelușilor din Argeș, în condiţiile în care social-democraţii au susţinut că autorităţile române par depăşite şi ar trebui să ceară ajutor extern.
Citește și:
Așa vă apărați copiii de sindromul care a spitalizat zeci de micuți în Argeș!