Îngrijitoare de bătrâni la domiciliu și babysitter cu diplome La un pas de propria afacere!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Îngrijitoare de bătrâni la domiciliu și babysitter cu diplome La un pas de propria afacere!

Justiție 02 Februarie 2015 / 00:00 2719 accesări

            Accesarea fondurilor europene nu mai constituie o noutate pentru România. Specialiști din mai toate domeniile reușesc să pună mâna pe bani europeni, astfel că derulează tot felul de proiecte în care sunt implicați mii de oameni. Unele chiar vin în ajutorul cursanților, care se gândesc serios să-și deschidă propriile afaceri. Un exemplu în acest sens este Constanța. Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a fost implicat în atragerea de fonduri europene şi a finalizat cu succes trei proiecte în calitate de beneficiar, proiecte strategice, cu parteneri transnaţionali, în care asistenţii medicali au beneficiat de cursuri gratuite, de schimburi de experienţă. ”Au fost implicați atât asistenţi medicali, cât şi elevi din şcolile postliceale sanitare, în Spania şi Irlanda, unde au avut schimburi valoroase de experienţă cu colegii noştri de acolo. Acum avem în derulare trei proiecte mai mici, tot la nivel naţional, două dintre ele sunt proiectele pentru care ne-am întâlnit la Constanţa”, a declarat, pentru „Telegraf”, preşedintele OAMGMAMR, Mircea Timofte. Mai exact, sâmbătă (31 ianuarie), la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța au avut loc două ateliere pe tema egalităţii de şanse. ”A fost o temă importantă având în vedere că, în sistemul sanitar, majoritatea celor care lucrează ca asistenţi medicali sunt femei”, a adăugat Timofte. Datele statistice arată că unul din trei angajați este foarte stresat din cauza conflictului dintre muncă și viața personală.

            PROIECT LA FINAL, REZULTATE Proiectul ”Dezvoltarea competențelor profesionale pentru femeile din sistemul sanitar, pe o piață inclusivă a muncii - FEMIN”, ajuns la final, a fost solicitat în urma analizei datelor statistice, a chestionarelor distribuite de OAMGMAMR femeilor din sistemul sanitar. ”La Constanța, au fost selectate 75 de femei (una fiind absentă din cauza unor probleme de sănătate), asistente medicale, îngrijitoare şi infirmiere. Ele au urmat cursurile de îngrijitoare bătrâni la domiciliu și babysitter. Femeile și-au arătat dorința să-și dezvolte și alte aptitudini”, a declarat formatorul a 25 de cadre medicale, consilier al OAMGMAMR, filiala Constanța (organizație implicată în derularea proiectului), Iuliana Voicilă.  Ea a explicat că unele sunt în prag de pensionare și după aceea vor să continue o activitate profesională, altele vor să obțină un venit în plus, iar altele vor să-și schimbe profesia. Maria, infirmieră la Clinica de Psihiatrie a SCJU Constanța, s-a arătat extrem de încântată că a urmat cursul de babysitter. ”Acum, după urmarea cursului, sunt şi babysitter la domiciliu, cu diplomă, deocamdată la nepoţii mei. Dar poate că o să am grijă și de alți copii. Cât sunt în putere, vreau să continui munca, mai ales că îmi plac foarte mult copiii”, a spus ea, mulțumită că a învățat, într-adevăr, multe lucruri despre care nu știa în lucrul cu copilul, de la primul ajutor, în diferite situații, și până la igiena alimentației şi cum să-i înțeleagă pe cei mici.

            CONCRET La fel de încântate s-au arătat și cursantele pentru îngrijirea bătrânilor. Formatorul lor, Eugenia Spanudi, de asemenea, consilier al OAMGMAMR, filiala Constanța, a rămas plăcut surprinsă de implicarea cursantelor. ”Ele au fost învăţate să empatizeze cu omul bătrân, cu omul bătrân bolnav mai cu seamă, cu cel care nu ştie să vorbească, dar ştie mult să spună prin expresia feţei, prin tot ceea ce se cheamă poziţia lui în pat, prin tot ce se cheamă incapacitatea lui de a cere ajutor. Au învăţat să ştie să identifice bolile, să ştie să acorde primul ajutor alături de echipă, pentru că acolo, la domiciliul bătrânului, există o întreagă echipă formată din mai mulţi specialişti, şi medici, şi asistenţi medicali, şi psiholog, dar şi asistenţi sociali”, a spus formatorul. Nu în ultimul rând, ea a adăugat că femeile au învăţat să facă un menaj corespunzător, să ştie să utilizeze aparatele electrocasnice. ”Au învăţat să folosească foarte bine dezinfectanţii, în cazul în care este nevoie de un mic ajutor pentru o escară, pentru că bătrânul poate să fie imobilizat, nu doar mobil, să ştie să-l îmbrace, să-l alimenteze”, a adăugat Eugenia Spanudi. În urma cursurilor, ele pot lucra atât în România, cât şi în UE. ”Ele pot profesa atât pentru persoane fizice, la domiciliu, atunci când sunt solicitate, cât şi pentru persoane juridice. Pot să-şi facă o mică afacere, o firmă de îngrijiri de bătrâni la domiciliu. Chiar le-am auzit că ar vrea să se unească”, a adăugat ea.

Subvenție și vizite de lucru în Spania       

            Grupul de babysitter (25 de persoane - formator Iuliana Voicilă) s-a derulat în perioada septembrie - decembrie 2014, la fel ca și celelalte două grupe de câte 25 de persoane îngrijitoare de bătrâni (formatori Eugenia Spanudi și Daniela Câmpan). Participantele la curs vor primi și o subvenție de câte 1.068 de lei. Totodată, opt dintre participantele la curs vor avea posibilitatea să participe la vizite de lucru transnaționale, în Spania.



12