Întîlnire cu ultima supravieţuitoare a Balcicului interbelic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Artă

Întîlnire cu ultima supravieţuitoare a Balcicului interbelic

Cultură 13 Octombrie 2008 / 00:00 4271 accesări

Într-o zi frumoasă de toamnă, menită să inspire sufletele de artişti, plasticieni sau poeţi, deopotrivă, şi să aducă lumină în sufletele publicului, la Muzeul de Artă a avut loc un moment unic. Întîlnirea de sîmbătă după-amiază, cu ultima supravieţuitoare a Balcicului interbelic, Medi Wechsler Dinu, a fost, pentru toţi cei prezenţi în sala instituţiei de cultură, un moment istoric. „Sînt foarte emoţionată şi extrem de bucuroasă că lucrările mele plac şi sînt expuse într-un cadru atît de frumos“, a spus artista, care s-a născut la 29 decembrie 1908/4 ianuarie 1908, la Brezoi, Vîlcea. Să stai să o asculţi pe Medi Dinu, soţia poetului avangardist Ştefan Roll, eleva lui Ipolit Strîmbu(lescu) şi a lui Jean Al. Steriadi, a lui Dan Barbilian sau a lui Nae Ionescu, Dimitri Gusti sau a antropologului Francis Rainer, este un moment irepetabil. „Cum ar fi să poţi sta de vorbă, astăzi, cu Steriadi, Dărăscu, Iser, Tonitza, Şirato, Margareta Sterian sau cu oricare dintre maeştrii interbelici? Cum ar fi să le priveşti opera, iar ei să şi povestească cum s-au născut acele pînze? Aşa este astăzi, în 2008, întîlnirea cu Medi Wechsler Dinu. O nesperată incursiune în poveştile de viaţă şi de creaţie ale veacului trecut, păstrînd, totodată, neîntreruptă, legătura cu prezentul. Căci ea a fost contemporană lor, dar este şi contemporana noastră“, o prezintă criticul de artă Luiza Barcan pe Medi Wechsler Dinu.

La îndemnul gazdei, criticul de artă dr. Doina Păuleanu - directorul Muzeului de Artă din Constanţa, rînd pe rînd, Medi Dinu a evocat Balcicul anului 1934, cafeneaua lui Mamut - loc de întîlnire al tuturor, cea a lui Caramiti, întîlnirea cu viitorul său soţ, Ştefan Roll (Ştefan Dinu, pe numele său real), cu soţii Brauner. La sugestia criticului de artă Luiza Barcan şi prin Fundaţia „Habitat şi Artă în România“ (HAR), Medi Wechsler Dinu a decis să doneze 136 de lucrări Muzeului de Artă din Constanţa, în acest fel, patrimoniul instituţiei de cultură îmbogăţindu-se cu încă 134 de creaţii care redau Balcicul, dar şi Mangalia din perioada interbelică. Lucrările, ulei şi acuarelă (acuarela predomină), sînt inedite, ele nemaifiind expuse niciodată. Expoziţia Medi Wechsler Dinu va fi deschisă pînă pe 23 octombrie.

În 2003, Luiza Barcan a organizat expoziţia „Seniori ai picturii româneşti contemporane“, moment în care cunoscut-o pe artista Medi Wechsler Dinu. La Tulcea, pe 15 noiembrie, va fi vernisată o expoziţie care cuprinde peisaje realizate la Tulcea şi Sulina, iar în decembrie, la Bucureşti, se va organiza o expoziţie aniversară retrospectivă Medi Wechsler Dinu.

Taguri articol


12