„Ioan N. Roman a fost un om plenar“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Evocări la 85 de ani de la moartea „Patriarhului Dobrogei“

„Ioan N. Roman a fost un om plenar“

Cultură 12 Iulie 2016 / 18:24 2276 accesări

În urmă cu 85 de ani, într-o zi toridă de vară, în cea de-a 12-a zi a lui Cuptor, trecea la cele veșnice una dintre cele mai mari personalități care trăiseră pe pământ dobrogean, care contribuise decisiv prin activitatea sa la „creșterea” culturală a pământului dintre Dunăre și Marea Neagră. Este vorba despre Ioan N. Roman, avocat, publicist, poet și om politic, pe care Nicolae Iorga îl numea „Ilustrul” și „Patriarhul Dobrogei”.

Momentul comemorativ a fost marcat la Constanța, marți, 12 iulie, printr-o slujbă de pomenire, oficiată de starețul Mănăstirii Dervent, părintele Andrei, la mormântul „Ilustrului” din Cimitirul Central. Apoi, participanții la slujbă s-au îndreptat spre Biblioteca „Arhiepiscopul Lucian Florea” a Centrului Eparhial Tomis, pentru a lua parte la un simpozion omagial. Lucrările simpozionului, dominate de istorici, au fost conduse de un filolog, dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene Constanța, care, din 2003, poartă numele lui Ioan N. Roman, instituția fiind adăpostită pentru o vreme, începând din anul 1933, într-una din casele acestuia. Personalitatea lui Ioan N. Roman, „deschizător de civilizație în Dobrogea”, după cum l-a numit prof. univ. dr. Stoica Lascu, precum și importanța activităților sale pe pământul dintre Dunăre și Marea Neagră au fost evocate de: dr. Lavinia Dumitrașcu, bibliograful Anca Dobre, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale (SJCAN), dr. Virgil Coman, conf. univ. dr. Nistor Bardu, conf. univ. dr. Marian Zidaru și preot dr. Mircea Cristian Pricop, gazdă a evenimentului fiind bibliotecarul Ionuț Druche de la Biblioteca „Arhiepiscopul Lucian Florea”.

„Ioan N. Roman a avut șansa să moară la timp, în plină glorie. Nu s-a atins prea mult politica pătimașă de el. El era un idealist (...) Numele lui dăinuiește pe frontispiciul unui liceu constănțean și al Bibliotecii Județene, acest templu al culturii dobrogene, el iubind foarte mult cartea. Ioan N. Roman a fost un om plenar”, a spus prof. univ. dr. Stoica Lascu.

UN „COLȚ” IOAN N. ROMAN LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ

În cadrul simpozionului, directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu, a spus că în contextul apropiatei aniversări a instituției pe care o conduce - 85 de ani de la înființare, care vor fi marcați în luna septembrie - va organiza un „colț” Ioan N. Roman permanent, în sala „Referințe generale”. „Vrem ca patronul nostru spiritual să aibă un loc acolo, în calea tuturor celor care trec pragul Bibliotecii Județene”, a spus dr. Apostoleanu.

Conf. univ. dr. Marian Zidaru a dat citire unui emoționant portret pe care Alexandru Vlahuță i l-a făcut „Ilustrului” în revista „Viața românească”, muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu a vorbit despre necesitatea creării unui „fond comun” I.N. Roman, care să reunească documentele, în original și copie, deținute de cele trei mari instituții de cultură: SJCAN, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar conf. univ. dr. Nistor Bardu a evocat contribuția fundamentală a „Patriarhului Dobrogei” la ridicarea statuii lui Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanța. Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a vorbit despre scrierile lui Ioan N. Roman referitoare la reforma agrară din Dobrogea din 1878, iar șeful SJCAN, dr. Virgil Coman, a amintit că locul ales pentru desfășurarea simpozionului omagial - Biblioteca „Arhiepiscopul Lucian Florea” - nu este deloc întâmplător, Ioan N. Roman punându-și semnătura pe actul de fundație al Palatului Episcopal (1925), participând și la inaugurarea edificiului. De asemenea, nu trebuie uitat că în acest spațiu și-a desfășurat activitatea, mai bine de un deceniu, Biblioteca Județeană care în prezent poartă numele „Ilustrului” Dobrogei.

La evenimentul omagial au mai participat și profesoara de limba și literatura română Daniela Coman de la Liceul Tehnologic „Ioan N. Roman”, dar și Florentina Agapie de la BJC.

Citește și:

85 de ani de la moartea lui Ioan N. Roman

Simpozion omagial dedicat „Patriarhului Dobrogei“, Ioan N. Roman

„Vom marca în mod special cei 85 de ani de existenţă a Bibliotecii constănţene”

Pe urmele „Patriarhului Dobrogei”

In memoriam Ioan N. Roman

Expoziţie omagială dedicată „Ilustrului Dobrogei”, Ioan N. Roman

Expoziţie dedicată patronului spiritual al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”



12