Cotidianul „Telegraf” a lansat o provocare către toți candidații la Primăria Constanța, care s-au angajat într-o luptă aprigă la alegerile locale din 5 iunie. În fiecare zi vom publica un interviu în care încercăm să vă dezvăluim planurile, intențiile și, poate, puțin din personalitatea fiecărui pretendent la postul de primar al Constanței. Astăzi, independentul Ion Budi ne prezintă planurile sale pentru orașul pe care, spune el, vrea să îl modernizeze.
Pentru că alegerile locale din 5 iunie se apropie cu pași repezi, iar bătălia pentru Primăria Constanța se anunță a fi una crâncenă, cotidianul „Telegraf” derulează o campanie de informare a publicului cititor în legătură cu pretendenții la funcția de primar al celui mai mare municipiu din județul Constanța. În fiecare zi, până la alegeri, vom publica un interviu cu fiecare candidat la Primărie, în care vă prezentăm planurile, intențiile și, poate, puțin din personalitatea sa. A venit rândul independentului Ion Budi să ne prezinte planurile sale. El ne-a vorbit despre ideea sa de oraș modern, pe care vrea să o aplice pentru Constanța și despre felul în care plănuiește să înlocuiască interesele politice cu managementul în administrație.
Reporter (Rep.): Ce v-a determinat să candidați la Primăria Constanța?
Ion Budi (I.B.): În primul rând, candidez pentru că sunt constănțean, străbunicii mei s-au născut aici și am dorința ca acest oraș să fie la fel de puternic și frumos cum era pe vremea când eram copil. Acum nu mi se pare că orașul se dezvoltă, ci că se îndreaptă spre o direcție greșită, și asta numai din cauza faptului că oamenii care au condus administrația în ultimii 26 de ani nu au fost profesioniști, nu au avut bune intenții și nu au fost cei mai corecți. Nu mai pot să stau și să las să mi se fure viața. Vreau să am ce să las în urma mea. Vreau să fiu din nou mândru că sunt constănțean.
Rep.: De ce ați intrat în lupta electorală independent și fără niciun fel de susținere din partea unui partid politic?
I.B.: Mi se pare că Primăria ține mai mult de management și nu de politică. Politic este Consiliul Local, politic este Parlamentul, este Guvernul, cred că este suficient. Primăria ține strict de management, un management performant în care să se folosească optim resursele financiare și sociale ale orașului. Cred cu tărie că primarul trebuie să fie în strânsă legătură cu cetățenii orașului, împreună cu ei să stabilească prioritățile și nu împreună cu partidele politice.
Rep.: Că veni vorba despre strânsa relație cu cetățenii orașului. Ați avut, de la începutul campaniei electorale, tot felul de activități pe teren, întâlniri și discuții cu oamenii. Care sunt principalele probleme identificate și ce rezolvări aveți pentru ele?
I.B.: Problemele sunt foarte multe. Pe scurt, Constanța nu mai este un oraș curat. Nu mai are nicio estetică, se construiește haotic, nu se mai respectă nicio normă arhitecturală, nu mai există modele de urmat. Parcurile sunt devastate, neîngrijite și puține, spațiile verzi sunt înlocuite de blocuri, piețele sunt în stare deplorabilă, trotuarele sunt pline de mașini, parcările lipsesc cu desăvârșire, iar clădirile istorice sunt în paragină. Despre soluții aș putea vorbi câteva zile. Pe scurt, ar trebui să existe, pentru fiecare domeniu, un set de reguli stricte, clare și simple. Să se știe sigur când, cum și de câte ori se realizează acțiuni de igienizare, de îngrijire a spațiilor verzi, de exemplu. Să fie înființate parcuri după planuri peisagistice clare. Să fie totul modern. Până la urmă, asta trebuie să redevină Constanța, un oraș modern.
Rep.: Ce planuri aveți pentru turism? Prin ce măsuri plănuiți să îi convingeți pe turiștii români să aleagă Constanța și Mamaia, în detrimentul Bulgariei? Cum îi veți atrage pe străini?
I.B.: Constanța, ca oraș, și Mamaia, ca stațiune, trebuie să fie promovate împreună. Ele sunt, de fapt, complementare. Trebuie făcut un branding (o imagine, identitate - n.r.) de stațiune, pentru că, în momentul ăsta, nu ne poziționăm nicăieri pe piața mondială a turismului. Nu avem o identitate turistică. În momentul în care vom avea un brand, vom ști exact cui și cum ne vom adresa. Pentru acest tip de brand putem încheia o colaborare cu o companie specializată în așa ceva.
NET:
Rep.: În ultimii 16 ani, administrația constănțeană a derulat mai multe programe sociale, unele dintre ele fiind în premieră la nivel național. Plănuiți să le continuați? Cu ce noutăți veți veni din acest punct de vedere?
I.B.: Cred că programele sociale trebuie să continue, dar într-o formă umană, decentă și demnă. Este inadmisibil ca oamenii să stea la cozi interminabile pentru a primi pachetele. E o bătaie de joc. Eu cred că, în loc de pachete, este bine că se oferă cupoane valorice cu care oamenii să poată să își cumpere ce vor de la orice magazin, dar la preț redus. Practic, bonurile să aibă o valoare fixă, dar să asigure și o reducere a prețului de bază din hypermarketuri. Omul va putea, astfel, să își cumpere mai multe alimente. De asemenea, la capitolul Sănătate trebuie lucrat mult. Ar fi o bună idee ca Primăria să încheie mai multe înțelegeri cu unitățile sanitare, chiar și cu cele particulare, astfel încât, în baza cardului de sănătate, să se asigure tratamente și servicii la preț redus și urgent.
Rep.: Cum credeți că veți susține din bugetul Primăriei aceste programe?
I.B.: Eu cred că sunt bani. Atâta vreme cât, anul trecut, în bugetul Primăriei a existat un surplus de 190 de milioane de lei, înseamnă că există bani. De ce să îi lăsăm necheltuiți? De asemenea, cred că prin stoparea risipei vom putea avea bani. În plus, plănuiesc să atrag investitori străini pentru a aduce bani la buget.
Rep.: În ultimii patru ani, o cincime dintre primarii constănțeni votați în 2012 au rămas fără mandat. Printre ei se află persoane condamnate penal. Cum comentați?
I.B.: Eu cred că nu ar trebui lăsate să candideze persoanele anchetate penal. E drept că trebuie să acordăm prezumția de nevinovăție, dar trebuie să ținem cont că, dacă în cazul acestor oameni suspiciunile se adeveresc, nu putem lăsa o comunitate într-o confuzie totală.
Rep.: S-a tot spus, în ultima vreme, că acțiunile în forță ale DNA și ANI au cauzat anumite blocaje în administrație, că funcționarii publici refuză să mai elibereze și să semneze documente importante, de teama anchetelor. Cum ați gestiona o asemenea situație?
I.B.: Atunci când voi fi primar, voi fi foarte atent la modul în care voi prelua instituția. Mă voi asigura că fiecare om care a făcut ceva greșit în trecut își va menține răspunderea pentru faptele sale, iar echipa mea va începe de la zero. Voi păstra doar oamenii competenți, de valoare, cu etică și moralitate.
Rep.: Cum vreți să eliminați birocrația?
I.B.: Am un plan, dar nu vreau să îl spun pentru că pare pompos, deși este realizabil și sunt convins că se va dovedi a fi o măsură foarte bună.
Rep.: Planul de a instala o rețea Wi-Fi în tot orașul are vreo legătură?
I.B.: Da, dar are mai degrabă legătură cu ideea mea de a moderniza orașul. Conexiunea la internet în tot orașul asigură o bună promovare, chiar și din punct de vedere turistic.
Rep.: Dar dacă se întâmplă, ca în alte cazuri, ca această conexiune să funcționeze doar în anumite condiții? De exemplu, dacă se conectează toată lumea la Wi-Fi și nu mai merge rețeaua?
I.B.: Asta ține mult de furnizorul de servicii. Eu pot să garantez că voi încheia o colaborare cu o firmă serioasă, care va oferi cea mai bună conexiune.
Rep.: Ce aveți în plus față de alți candidați?
I.B.: Sunt un bun manager. Am avut succes, deși sistemul m-a împiedicat de multe ori. Am reușit să fac tot ce mi-am propus. Am spirit tânăr și o echipă la fel. Mă bazez pe corectitudine, cinste, respect, credință și profesionalism.
Rep.: Candidați din postura de independent. Dacă nu veți avea susținerea aleșilor locali, sunteți dispus să faceți compromisuri?
I.B.: Nu voi face compromisuri de niciun fel. Voi face lucrurile pe care trebuie să le fac, nu pe care vreau să le fac. Sunt convins că în Consiliul Local nu va fi o majoritate. Iar eu promovez politica bazată pe consens. Prin transparența prin care o să anunț toate proiectele mari și prin managementul participativ pe care îl voi adopta, Consiliul se va vedea pus în fața faptului că orice proiect a trecut mai întâi pe la oameni și, dacă nu-l va aproba, înseamnă că nu va vota cu cetățenii.
Rep.: Cum este omul Ion Budi, dincolo de carieră și administrație?
I.B.: Sunt un om care a muncit de la 18 ani. Iubesc frumosul, animalele și oamenii. Sunt un om simplu, milos, omenos, dar și foarte dur atunci când am de apărat familia, avutul sau crezurile pentru care lupt.
Citește și:
Gheorghe Caruțiu (PNȚCD): „Mă axez pe redefinirea valorilor locale“
Omer Sunay (PND): „Vreau scăderea cheltuielilor zilnice ale constănțenilor“
George-Andrei Popescu (independent): „Transparență maximă“
Dumitru Bădrăgan (PRU): „Vreau să existe un dialog permanent cu cetățeanul“
Nicolae Grosu (PRM): „Avem destule resurse locale ce trebuie exploatate“