„Iorghiana 140”, la Năvodari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Iorghiana 140”, la Năvodari

Cultură 08 Iunie 2011 / 00:00 1433 accesări

Admiraţia conferenţiarului dr. Stoica Lascu pentru unul dintre istoricii reprezentativi ai României, Nicolae Iorga (1871-1940), este binecunoscută de colegii săi de breaslă, dar şi de studenţii de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius”. În acest context, preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România (SSIR), conf. univ. dr. Stoica Lascu, organizează, mâine, aşa cum face de un deceniu, la Năvodari, sub egida „Iorghiana”, un simpozion aniversar cu prilejul marcării a 140 de ani de la „ivirea pe lume”, la Botoşani, pe 5/17 iunie 1871, a „forţei naturii” şi „apostolului neamului”.

Evenimentul are loc la astăzi, de la ora 11.00, la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 „George Enescu” din Năvodari, cuvântul de deschidere fiind susţinut de gazda manifestării, directorul prof. Vasilica Dumitru. Invitat la această manifestare de anvergură, singura de acest gen din ţară, este primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, care va vorbi despre marele istoric din prisma propriei sale percepţii, iar de la simpozion nu va lipsi organizatorul evenimentului, conf. univ. dr. Stoica Lascu. Acesta va susţine comunicarea „Nicolae Iorga în memoria urmaşilor, la început de mileniu trei”.

Iorga - istoricul, omul politic, literatul şi portretistul. Printre cei care vor onora cu prezenţa evenimentul prin care este omagiat excepţionalul istoric se numără şi directorul-adjunct al Şcolii „George Enescu”, prof. Paula-Carmen Iordan, fostul preşedinte al SSIR, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, vicepreşedinţii prof. Petre Purcărea şi dr. Virgil Coman - şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi muzeograful din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Lavinia Gheorghe. De altfel, la manifestarea omagială şi-au anunţat prezenţa, cu comunicări deosebit de atractive şi având o arie largă de cuprindere, precum Constanţa şi litoralul în opera lui Iorga sau Iorga şi spiritul anglo-saxon, numeroase cadre didactice de la şcolile din municipiul şi judeţul Constanţa, dar şi protoiereul regional al Arhiepiscopiei Tomisului, pr. Andrei Salomia. Cei prezenţi vor afla cu acest prilej despre „Oamenii cari au fost” şi îl vor cunoaşte mai bine pe Nicolae Iorga, istoricul, omul politic, literatul şi portretistul.



12