Israelul a testat, în secret, modalităţi de a învinge sistemul rus de apărare antiaeriană S-300

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul a testat, în secret, modalităţi de a învinge sistemul rus de apărare antiaeriană S-300

Externe 06 Decembrie 2015 / 17:02 811 accesări

Israelul a testat, în secret, modalităţi de a învinge sistemul avansat de apărare antiaeriană S-300, mobilizat de Rusia în Orientul Mijlociu, care ar putea limita capacitatea statului evreu de a ataca Siria sau Iranul, au declarat surse militare şi diplomatice. Potrivit acestora, un sistem rus de apărare antiaeriană S-300, vândut Ciprului în urmă cu 18 ani, dar staţionat în prezent pe insula greacă Creta, a fost activat în timpul unor exerciţii comune efectuate de forţele aeriene ale Greciei şi Israelului, în aprilie - mai anul acesta. ”O parte din exerciţii au implicat manevre ale avioanelor israeliene împotriva sistemelor antiaeriene elene”, a declarat o sursă. Alte două surse au precizat că printre sistemele activate s-a aflat şi cel de tip S-300 din Creta. Activarea a permis avioanelor de război israeliene să testeze modul cum funcţionează sistemul S-300, strângând date despre radarul său puternic şi despre cum poate fi ocolit. Potrivit unei surse regionale din domeniul apărării, Grecia a activat sistemul la cererea SUA, principalul aliat al Israelului, cel puţin o dată în ultimul an. Deocamdată nu se ştie dacă Israelul a împărtăşit informaţiile strânse cu aliaţii săi.

Israelul este îngrijorat de planurile Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului. De asemenea, Israelul susţine că Egiptul a achiziţionat o variantă a acestui sistem. În plus, israelienii sunt îngrijoraţi de anunţul făcut luna trecută de Moscova, potrivit căruia va mobiliza sistemul S-300 sau pe cel mai avansat S-400 în Siria, după ce Turcia a doborât un bombardier rus. Israelul a bombardat obiective din Siria, ocazional, şi se teme să nu fie implicat în vreun incident cu forţele ruse din această ţară. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cel puţin de două ori în ultimele săptămâni, pentru a discuta modalităţi de a evita accidentele.

Rusia a iniţiat, pe 30 septembrie, raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi opoziţia siriană şi NATO acuză Rusia că a bombardat poziţii insurgente. SUA şi alte ţări occidentale oferă susţinere forţelor armate ale opoziţiei siriene, în tentativa de înlăturare a preşedintelui Siriei. Siria se confruntă începând din martie 2011 cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Citește și:

Rusia dovedește rolul Turciei în comerțul SI cu petrol!

Un avion militar rus a pătruns din greșeală în spațiul aerian israelian

Raidurile Rusiei în Siria au omorât 600 de oameni într-o lună

Un exerciţiu NATO ar fi putut declanşa, neintenţionat, un război nuclear cu URSS în 1983

”SUA încearcă să evite distrugerea totală a Siriei”

Taguri articol


12