Camerunezul Issa Hayatou, care a preluat joi atribuţiile preşedintelui FIFA, Joseph Blatter, suspendat de la conducerea forului, a precizat că el asigură doar interimatul şi a subliniat că nu va candida la alegerile din 26 februarie 2016. „Astăzi (n.r. - joi), în circumstanţe extraordinare, am preluat atribuţiile preşedintelui FIFA. Voi fi doar interimar. Un nou preşedinte va fi ales la Congresul Extraordinar din 26 februarie 2016. Eu nu voi candida pentru acel post. Până la Congresul Extraordinar, voi face tot ce voi putea pentru FIFA, pentru federaţiile membre, pentru angajaţi, partenerii noştri şi iubitorii fotbalului din întreaga lume. FIFA rămâne dedicată procesului de reformare, care este foarte important pentru recăpătarea încrederii publicului. De asemenea, vom continua să cooperăm cu autorităţile şi vom continua ancheta internă”, se arată în comunicatul lui Hayatou.
Reamintim că preşedintele FIFA, Joseph Blatter, vicepreşedintele Michel Platini, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al UEFA, şi secretarul general Jerome Valcke au fost suspendaţi joi, pentru 90 de zile, de Comisia de Etică a forului fotbalistic internaţional. Perioada de suspendare a celor trei începe imediat şi se referă la orice activitate naţională şi internaţională legată de fotbal, putând fi extinsă cu 45 de zile. Blatter, Valcke şi Platini sunt cercetaţi de Comisa de Etică a FIFA pentru fapte de corupţie.
Statutul FIFA prevede ca vicepreședintele cel mai venerabil să asigure interimatul, iar în acea poziție se află Hayatou, președintele Confederației Africane de Fotbal (CAF). Hayatou (69 de ani) a fost mustrat în 2011 de Comisia de etică a CIO, după ce s-a confirmat că a fost pe statul de plată al fostei companii de marketing International Sport and Leisure, în 1995. CIO a susținut că oficialul camerunez se afla într-un conflict de interese, dar Hayatou a susținut că nu a greșit cu nimic și nu a primit niciun ban.
Cât despre UEFA, atribuțiile lui Platini vor fi preluate de spaniolul Angel Maria Villar, vicepreședinte al forului european. La rândul său, Villar (65 de ani) este subiectul unei investigații a Comisiei de etică a FIFA privind candidatura comună a Spaniei și Portugaliei la CM 2018, dar comisia independentă nu poate confirma sau dezminți o asemenea anchetă.
COMISIA DE ETICĂ A FIFA NU ŞI-A RESPECTAT PROPRIILE REGULI, CONSIDERĂ BLATTER
Comisia de Etică a FIFA nu şi-a respectat propriile reguli, suspendându-l pe Joseph Blatter pentru 90 de zile fără să îl audieze în prealabil, este de părere oficialul elveţian, conform avocaţilor săi. „Preşedintele Blatter este dezamăgit deoarece Comisia de Etică nu a respectat Codul de Etică şi Codul Disciplinar, care oferă unei persoane acuzate posibilitatea de a fi audiată. Comisia de Etică a luat decizia în baza înţelegerii greşite a acţiunilor procurorului general elveţian”, se arată într-un comunicat al avocaţilor lui Blatter, care doreşte să prezinte dovezi că nu a făcut ceva greşit. În urmă cu două săptămâni, Ministerul de Justiţie din Elveţia a deschis o procedură penală împotriva preşedintelui FIFA, acesta fiind acuzat de gestiune frauduloasă şi abuz de încredere. Blatter este suspectat că a efectuat o „plată neloială” de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini, preşedintele UEFA, care are deocamdată calitatea de martor în acest dosar. Această plată s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 şi 2002.
PLATINI NU-ȘI MAI POATE DEPUNE CANDIDATURA LA PREȘEDINȚIA FIFA, CONFORM COMISIEI DE ETICĂ
Președintele UEFA, Michel Platini, nu-și mai poate depune candidatura la președinția FIFA, dacă nu a făcut-o până acum, ca urmare a suspendării de 90 de zile dictate împotriva sa de către Comisia de Etică a forului fotbalistic mondial. „Dacă Platini nu și-a prezentat deja candidatura, nu o va mai putea face, deoarece termenul-limită este 26 octombrie, dată la care este suspendat. Dacă a depus-o deja, cred că poate merge mai departe, însă nu va putea face campanie și nici să asiste la vreo reuniune care are legătură cu fotbalul", a declarat un purtător de cuvânt al acestei comisii. Acesta a ținut să precizeze că nu Comisia de Etică este cea care „decide candidaturile” la președinția FIFA, această sarcină revenindu-i altei comisii, însă, „ținând cont că nu va putea exercita nicio activitate legată de fotbal, este foarte complicat să mai poată candida”.
Citește și:
Blatter, Platini şi Valcke, suspendaţi 90 de zile de Comisia de Etică a FIFA
Blatter anunță că nu demisionează la presiunea sponsorilor
Platini a explicat proveniența banilor primiți de la Blatter