Istoricul Victor Spinei, noul vicepreședinte al Academiei Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Istoricul Victor Spinei, noul vicepreședinte al Academiei Române

27 Noiembrie 2015 / 12:21 2271 accesări

Istoricul Victor Spinei a fost ales vicepreşedinte al Academiei Române, joi, de către Adunarea Generală a forului, şi va ocupa această funcţie care a fost deţinută în 2014 de Dinu C. Giurescu, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Istoricul Victor Spinei, membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Arheologie din Iaşi, şi antropologul Sabina Ispas, directoarea Institutului de Etnografie şi Folclor şi membru titular al Academiei Române, au fost candidaţii la funcţia de vicepreşedinte, al cărei interimat a fost asigurat de istoricul Dan Berindei, din 2014 şi până în prezent. Interimatul a fost asigurat de Dan Berindei, după ce, în urmă cu un an, istoricul Dinu C. Giurescu a suferit o operaţie pe cord.

"Votul a fost strâns. Victor Spinei a primit 57 dintre voturi, iar Sabina Ispas, 55", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Academiei Române, Carmen Dobre.

Conducerea Academiei Române este formată dintr-un preşedinte, patru vicepreşedinţi şi un secretar general, iar aceştia sunt aleşi pentru o perioadă de patru ani.

Preşedinte al forului cultural şi ştiinţific este inginerul electronist şi doctor inginer Ionel Valentin Vlad, membru titular al Academiei Române din 2009, iar secretarul general al instituţiei este medicul farmacolog Victor Voicu, membru titular din 2001.

Ceilalţi trei vicepreşedinţi ai Academiei, aleşi în 2014, sunt filosoful Alexandru Surdu, inginerul agrochimist Cristian Hera şi inginerul chimist Bogdan Simionescu.

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul forului.

Adunarea Generală este organul suprem de conducere al Academiei Române. Ea constituie un corp unic şi este formată din membrii titulari, membrii corespondenţi şi membrii de onoare ai Academiei Române.

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii, potrivit site-ului instituţiei.



Ştiri recomandate

12