John Kerry a efectuat, duminică, prima sa vizită oficială în Albania în calitate de secretar american de Stat, pentru a încuraja liderii ţării să adopte şi să implementeze reformele anticorupţie care ar putea mări şansele statului albanez de a deveni membru al Uniunii Europene, transmite Reuters.
Kerry s-a întâlnit, în cadrul vizitei de duminică din Albania, cu premierul albanez, Edi Rama, şi cu lideri ai opoziţiei, după ce a participat la conferinţa de securitate de sâmbătă de la Munchen.
Parlamentul din Tirana analizează o serie de reforme majore, susţinute de Occident, printre care formarea unei noi structuri anticorupţie, organizată după modelul Biroului Federal de Investigaţie al Statelor Unite.
"Kerry le va oferi un stimulent", a declarat un oficial din cadrul Departamentului american de Stat, sub condiţia anonimatului.
Secretarul american de Stat intenţionează "să întărească mesajul că acest pachet de legi face parte din progresul Albaniei, nu doar pentru a reuşi să devină membru al UE, dar ca să îmbunătăţească mediul pentru investiţii", a precizat aceeaşi sursă.
După întâlnirea cu secretarul american de Stat, preşedintele albanez, Bujar Nishani, a declarat că l-a asigurat de "determinarea Albaniei în combaterea crimei organizate şi a corupţiei", transmite ABC News.
Premierul albanez, Edi Rama, a precizat că reformele anticorupţie ar urma să fie adoptate luna următoare. "Sunt foarte încrezător că vom face asta şi cu Statele Unite de partea noastră există şanse pentru a reuşi", a declarat Rama.
Kerry a apreciat progresele Albaniei, dar a insistat ca eforturile să fie continuate de guvernul albanez în acest sens.
"În cele din urmă, Albania va aproba legile corecte şi va insista asupra implementăriilor lor efective", a declarat Kerry.
"Lupta împotriva corupţiei este dificilă, dar necesară şi este vitală pentru viitorul economic al Albaniei şi pentru abilitatea ţării de a deveni una cu Europa", a pledat secretarul american de Stat.
În decembrie, Albania a votat pentru demiterea din politică şi din instituţiile de conducere a statului a oricărui membru care este acuzat de infracţiuni.
Albania, stat NATO, a primit ajutor financiar din partea SUA, printre care 20 de milioane de dolari pentru implementarea de reforme în domeniul legislativ şi consolidarea acestora.
Iar Tirana a oferit ajutor Washingtonului, în mod frecvent, în politicile sale internaţionale. Albania a furnizat, de exemplu, 15.000 de tone de muniţie sovietică luptătorilor kurzi şi forţelor irakiene în lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, a precizat oficialul american, citat de Reuters.