Echipa de rugby Tomitanii Constanța, care a cucerit medaliile de bronz în ediția 2015-2016 a Campionatului Național U-20, s-a înscris și în Divizia A de seniori, competiție în care va evolua în paralel cu CN de juniori 2016-2017. Anunțul a fost făcut joi, în cursul unei conferințe de presă, de către Cristian Cojocaru și Răzvan Bota, reprezentanții clubului constănțean. Divizia A de seniori va debuta la 17 septembrie, iar startul CN de juniori este prevăzut pentru luna octombrie. „Federația Română de Rugby a fost încântată de proiectul nostru și este alături de noi, ne va sprijini pe cât posibil. A făcut-o deja când ne-a promis că va armoniza calendarele celor două competiții, astfel ca să jucăm un singur meci oficial pe săptămână. Cât despre problema cu grămezile, FRR ne-a impus ca toți jucătorii de linia întâi să fi împlinit deja 19 ani”, a declarat antrenorul Cristian Cojocaru.
TOMITANII VIZEAZĂ SĂ AJUNGĂ ÎN SUPERLIGĂ, PESTE TREI - PATRU ANI
Obiectivul tinerei echipe constănțene este revitalizarea rugby-ului din orașul nostru și crearea unei formații puternice, din care să facă parte în majoritate jucători din zona Dobrogei. „Acești copii, care în 2009 au început să facă primii pași în rugby, au ajuns la maturitate, iar din sezonul 2016-2017 vor evolua în Divizia A de seniori. Este foarte important pentru noi, după șapte ani, că acești copii fac pasul la seniori. Suntem datori față de istoria rugby-ului constănțean, cu o tradiție care datează din 1955, iar Farul, cu șase titluri naționale, este cea mai galonată echipă din Provincie. Rugby-ul constănțean s-a bazat în special pe jucători din Dobrogea, iar acești copii vor să facă performanță pentru Constanța. După rezultate bune și foarte bune la nivel juvenil, sperăm să nu dezamăgească nici la seniorat și să reușească să ridice standardul rugby-ului românesc. Noi vom promova sută la sută rugby-ul românesc, pentru a le da șansa copiilor din România să arate că nu sunt cu nimic mai prejos decât jucătorii din alte țări, din Fiji, Tonga, Georgia sau de alte naționalități prezente în campionatul românesc”, a afirmat Cojocaru.
Din lot fac parte 32 de rugbyști născuți între anii 1996 și 1998, iar unul singur, centrul Glodeanu, nu mai are drept de joc și la juniori, fiind născut în 1996! „În acest sezon vom vedea la ce nivel suntem comparativ cu seniorii. Cu durere în suflet trebuie să spun că ne-am despărțit de mai mulți jucători de bază, cărora nu le-am putut satisface pretențiile salariale. De aceea sperăm ca luna august să ne aducă și nouă o liniște financiară. Consiliul Județean Constanța este încă de anul trecut partener al echipei noastre, iar de luna aceasta așteptăm ca și Primăria Municipiului Constanța să fie alături de acești copii. Bineînțeles, avem și parteneri privați la Tomitanii, iar pe această cale vreau să le mulțumesc pentru sprijin. Clubul nostru a trăit doar pe finanțare privată, de la înființare și până acum, dar pretențiile copiilor este normal să crească. Zece dintre ei au terminat clasa a 12-a și au devenit studenți, așa că au și ei nevoie de susținere financiară”, a precizat antrenorul Tomitanilor, care i-a pierdut pe Mihai Lămboiu (plecat la CSM Știința Baia Mare), Cristian Strătilă și Adrian Negoiță (ambii la Steaua București) în favoarea unor formații din Superligă!
De asemenea, din lotul de anul trecut au plecat Mircea Mavrodin (are bursă de studii în SUA), Marian Drăguț, George Petiu și Liviu Colceru, ultimii trei plecați la muncă în străinătate! Au rămas Mircea Militaru, Robert Băbănău, Andrei Crețu, Adrian Dina, Enghin Sali, Andrei Ilie (toți jucători de Linia I), Mihai Tăbuș (Linia a II-a), Daniel Rusu, Alexandru Alexe, Teodor Andrei, Elvin Isleam (Linia a III-a), Mădălin Mihalache, Alexandru Badea (mijlocași la grămadă), Tiberiu Oțelea, Cristian Lolea (mijlocași la deschidere), Adrian Părălește, Cosmin Pântea, Cătălin Mișcoci (aripi), Bogdan Necoară, Valeriu Mechenici, Cosmin Glodeanu (centri) și Dragoș Burlacu (fundaș). Lotul a fost completat cu Gabriel Ciorbac, Ionuț Vătafu (ambii de la LPS Constanța), Andrei Portariu, Cristian Sandu, Mihai Netbai (toți de la LPS Suceava), Adrian Țală, Andrei Chiru, George Nedelea (toți de la CSO Pantelimon), Radu Braghiș (Republica Moldova) și Ștefan Cucoș (Centrul Olimpic Bîrlad).
„Pentru noi, sezonul 2016-2017 este unul de tranzit. În toamna anului viitor, dacă lucrurile merg bine și Primăria Constanța ne va fi partener, vrem ca echipa de seniori să devină și mai puternică, prin cooptarea în lot și a unor jucători cu vârsta mai mare decât 20 de ani. FRR ne-a propus încă de anul acesta să intrăm în DNS (n.r. - liga a doua), dar am declinat oferta, pentru ca jucătorii să poată evolua și în ultimul an de juniorat la categoria lor de vârstă. Din 2017, vrem ca nucleul jucătorilor născuți în 1997 să fie dominant și să primească întăriri din țară, pentru a construi o echipă redutabilă, dar tânără, care să aducă bucurii iubitorilor de rugby din Constanța cât mai mulți ani de acum încolo. Asta pentru că suntem datori față de Constanța și față de istoria rugby-ului constănțean”, spune Cojocaru.
SE DOREȘTE UN PARTENERIAT CU PRIMĂRIA
„CJC ne-a ajutat mult cu finanțarea nerambursabilă, dar marea noastră problemă este că nu putem să le dăm jucătorilor salarii. Toți jucătorii noștri beneficiază de condiții ideale de pregătire - sală de forță, echipament, teren de antrenament, masă, cazare, transport, totul la un nivel ridicat. De asemenea, îi sprijinim să termine școala ca să poată merge mai departe, la facultate, în scopul de a reclădi ceea ce a fost Farul pentru rugby-ul românesc. De ce insistăm să primim finanțare și de la Primăria Constanța: pentru că Primăria acordă finanțări după Legea 69, care permite utilizarea fondurilor pentru plata salariilor. În schimb, CJC lucrează după Legea 350, care nu îți dă voie să plătești salarii. În plus, Primăria lucrează pe an competițional, iar CJC pe an calendaristic. Tocmai pentru a nu mai pierde și alți jucători de valoare, care vor termina junioratul în vara viitoare, ne dorim să găsim înțelegere la consilierii locali. Doar dacă vom găsi fonduri să achităm salarii, oricât de mici ar fi, vom putea să clădim în timp o echipă de valoare, alcătuită din jucători constănțeni”, a adăugat Răzvan Bota, managerul clubului Tomitanii.
„Am făcut o cerere de finanțare către Primărie, în luna mai, și așteptăm cu nerăbdare un răspuns pozitiv, așa cum s-a aprobat și cererea colegilor noștri de la handbal, luna trecută. Avem în vedere ca acești jucători să primească măcar un salariu minim pe economie. Copiii nu au avut niciodată pretenții exagerate, știu care le este potențialul, știu ce vor de la viață în acest moment. Le-am explicat că școala este foarte importantă, dar după ce termină clasa a 12-a există și alte necesități în viața fiecăruia”, a menționat Cojocaru.
Printre adversarele din Divizia A se numără echipe de tradiție ale rugby-ului românesc, cum ar fi Grivița București, Sportul Studențesc sau CSM Sibiu. „Sunt adversari valoroși și sperăm să facem meciuri frumoase. Ne dorim să terminăm pe una dintre primele două pooziții în clasamentul final, care să ne confere șansa de a promova în DNS, primul pas spre o așteptată evoluție, peste alți 2-3 ani, în Superligă. Consider că ne-am putea bate, peste doi-trei ani, cu echipe ca Iașiul sau Clujul, formații care nu sunt peste nivelul lui CS Năvodari, din DNS. Vor fi cel puțin șase echipe la juniori, poate chiar opt, și sperăm din tot sufletul să vă bucurăm și să jucăm o finală. Ne dorim chiar să cucerim titlul de campioni naționali”, a încheiat Cristian Cojocaru.
„Dacă anul trecut eram cu un an mai mici decât jucătorii celorlalte echipe, anul acesta nu mai avem nicio scuză dacă nu ieșim campioni la juniori sau măcar să jucăm finala mare. Meciurile de la seniori sunt foarte bune pentru a căpăta experiență și pentru a prinde încredere. Nu ne temem de meciurile cu jucători mai experimentați ca noi și abia așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Partidele de pregătire cu CS Năvodari ne vor pregăti pentru Divizia A”, a declarat Tiberiu Oțelea, căpitanul echipei constănțene, care a împlinit 19 ani chiar joi.
Tomitanii Constanța va efectua un cantonament montan la Cheile Grădiștei, la sfârșitul lunii august, iar în septembrie va pleca într-un turneu în Franța, lângă Paris, pentru un cantonament de pregătire și pentru două partide amicale. Vineri, de la ora 18.30, pe stadionul „Mihai Naca”, este programat un joc de verificare în compania echipei CS Năvodari.
Citește și:
Bronz pentru Tomitanii Constanța în CN de rugby U-20
Echipa de rugby în 7 Tomitanii Constanța, campioană națională de juniori