Landurile federale ale Germaniei plănuiesc să cheltuiască aproximativ 17 miliarde de euro pentru gestionarea crizei refugiaţilor în 2016, relatează ziarul ”Die Welt” în ediţia de marţi, citând un studiu la care au participat Ministerele de Finanţe ale landurilor. Suma, mai mare decât cea de 15,3 miliarde de euro pe care Guvernul central plănuise să o aloce Ministerului Educaţiei şi Cercetării în 2015, arată presiunea pe care numărul mare de imigranţi o exercită asupra ţării.
Germania este destinaţia preferată a multora dintre sutele de mii de refugiaţi care fug de conflictele şi sărăcia din Orientul Mijlociu şi Africa, parţial datorită ajutoarelor generoase pe care le oferă. Landurile germane s-au plâns în mod repetat că fac faţă cu greu situaţiei, iar politica uşilor deschise promovată de cancelarul Angela Merkel a cauzat tensiuni în cadrul formaţiunii sale conservatoare. ”Die Welt” a precizat că, exceptând landul Brema, care nu a oferit detalii, planurile actuale sugerează că suma totală pe care o vor cheltui landurile va fi de 16,5 miliarde de euro. Ziarul a adăugat că, probabil, costurile efective vor fi şi mai mari, întrucât Ministerele regionale de Finanţe şi-au fundamentat bugetele pe estimările Guvernului federal, conform cărora 800.000 de refugiaţi vor veni în Germania în 2015. De fapt, 965.000 de solicitanţi de azil au sosit deja până la sfârşitul lui noiembrie.
Între timp, Guvernul de la Berlin a recrutat 8.500 de profesori noi pentru a preda limba germană celor 196.000 de refugiaţi integraţi anul acesta în sistemul educaţional, dar va avea nevoie în total de 20.000 de cadre didactice suplimentare, informează cotidianul ”Die Welt”, citat de CNN. Circa 196.000 de copii ai refugiaţilor s-au înscris anul acesta în şcolile germane. În acest context, Guvernul Merkel a angajat anul acesta 8.500 de profesori suplimentari pentru a preda limba germană. ”Obiectivul este crearea unei comunităţi integrante, nu segregarea”, a explicat Max Schmidt, preşedintele sindicatului din domeniul educaţiei - DPhV. În următorii ani, în şcolile germane vor fi 325.000 de elevi din ţări precum Siria, Afganistan şi din state africane, astfel că numărul profesorilor de limba germană va trebui să atingă nivelul de 20.000. Obiectivul Guvernului Merkel va fi de a avea un profesor de limbă germană pentru 23 de elevi extracomunitari, deşi, în general, media la nivel naţional este de un profesor la 12 elevi. Mulţi dintre copiii refugiaţilor au pierdut ani întregi de şcoală, fiind analfabeţi. În plus, 20% dintre ei suferă de stres post-traumatic, astfel că sarcina autorităţilor germane va fi dificilă, notează cotidianul ”The Guardian”.
Citește și:
Uniunea Creștin-Socială din Germania vrea integrarea obligatorie a imigranților
Marina germană a salvat peste 10.000 de refugiați în acest an
Austria nu va accepta mai mult de 100.000 de refugiați anul viitor
”Ţările est-europene care nu acceptă refugiaţi riscă sancţiuni grave”
Liderii UE vor crearea rapidă a unei forțe frontaliere europene